Ο νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία Covid-19 στη χώρα: 22 περιοχές «ακολουθούν» την Κοζάνη

Ανανεώθηκε ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη νόσο Covid-19 μετά την ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας της Κοζάνης στο επίπεδο συναγερμού 4.

Ο Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας (Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου) και εντάσσει τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 27 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 21 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και μία στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Κοζάνη.

Ποιες περιοχές ακολουθούν μετά το lockdown στην Κοζάνη:  22 οι… «κόκκινες» γειτονιές

«Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση:

-τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

συνεχής αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19.

η αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.

-τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης) σε όλη την περιοχή.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την Κοζάνη και ακόμη δύο περιοχές κατά την ενημέρωση της περασμένης Τρίτης. Τα Ιωάννινα και η Πέλλα είναι οι επόμενες πηγές ανησυχίας.

Όσον αφορά στην Πέλλα, επειδή τα περισσότερα κρούσματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, ο κ. Χαρδαλιάς είχε αναφέρει ότι  μοιάζει να είναι υπό έλεγχο η κατάσταση – παρόλο που και εκεί τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 200.

Η περίπτωση των Ιωαννίνων προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, καθώς επίσης είναι μία περιοχή, όπως και η Κοζάνη, με συνεχή αυξητική τάση των νέων μολύνσεων. Μάλιστα, παρά τους περιορισμούς που της είχαν επιβληθεί πριν την ενεργοποίηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και την ενεργοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει, τα Ιωάννινα δεν “έπεσαν” σε κρούσματα.

 

Χθες, η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων κατέγραψε επιπλέον 18 κρούσματα. Η Καστοριά αποτελεί, επίσης, μια περιοχή με αυξητικές τάσεις στις νέες μολύνσεις που δηλώνει.

Καμπανάκι για όλη τη χώρα – 22 περιοχές της χώρας στο επίπεδο 3

Σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο “πορτοκαλί”, δηλαδή ένα επίπεδο πριν το lockdown που επιβλήθηκε στην Κοζάνη, η Αττική διατρέχει μεγάλο κίνδυνο λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Βέβαια, η Αττική έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που τη διαφοροποιούν σε σχέση με μικρότερες πόλεις και δεν θεωρείται εύκολο να «πατήσει», στο επίπεδο 4.

Συνολικά 22 περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του υγεονομικού συναγερμού με βάση τα τωρινά δεδομένα, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες.

Πρόκειται για τις:

Ανατολική Αττική, Αχαΐα, βόρειος τομέας Αθηνών, δυτική Αττική, δυτικός τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα – Κύθνος, Κεντρικός τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσων Αττικής, νότιος τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος και Τρίκαλα.