Με το «δάχτυλο στην σκανδάλη», ο ελληνικός στόλος συνεχίζει να παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, που λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης, άλλαξε ξαφνικά ρότα και συγκεκριμένα, όταν έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής.
Ακόμη μία δύσκολη νύχτα διαχειρίστηκαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, με το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν να πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για δεύτερο 24ώρο.
Συγκεκριμένα, φθάνοντας μόλις 8 μίλια από τον 28ο μεσημβρινό έκανε μία στροφή και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά, όπως φαίνεται στο marinetraffic.com, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τις δέκα περίπου το πρωί, της Τετάρτης, όταν έστριψε και συνεχίζει την πορεία του, με κατεύθυνση πλέον βορειοανατολικά.
Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν ξεπέρασε δηλαδή το όριο της ΑΟΖ της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ωστόσο παραμένει μαζί με τα συνοδευτικά πλοία εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακολουθώντας πορεία προς τα ανατολικά, κινείται αργά με ταχύτητα 4 κόμβων, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πού κατευθύνεται.
Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα τουρκικά πλοία φαίνεται να ακολουθούν πορεία προς νότο και συγκεκριμένα νοτιανατολικά στις 171 μοίρες. Σύμφωνα πάλι με το ίδιο ρεπορτάζ, ακόμα και αν το Oruc Reis χρησιμοποιεί τα ηχοβολιστικά του καλώδια τα στοιχεία που συλλέγει είναι άχρηστα, καθώς ο ήχος από τα πλοία που βρίσκονται γύρω του, δε επιτρέπουν τη συλλογή στοιχείων.
Το “παιχνίδι” του Oruc Reis
Η κίνηση, το βράδυ της Τρίτης, του Oruc Reis ανατολικότερα δεν αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης, καθώς το ερευνητικό σκάφος εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της περιοχής που έχει «οριοθετήσει» η παράνομη τουρκική NAVTEX. Το τουρκικό σκάφος κινείτο το πρωί στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχοντας απλώσει μεν τα καλώδιά του, χωρίς όμως να προχωρεί σε έρευνα, εμποδιζόμενο από τον θόρυβο που προκαλούν οι πολλές ναυτικές μονάδες στην περιοχή.
Οι κινήσεις αυτές δεν είναι βέβαιο αν θα εξελιχθούν σε αλλαγή πορείας προς τα ανατολικά και για το λόγο αυτό το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα, ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.
Σε πλήρη εξέλιξη οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης
Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Το μεσημέρι της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διεμήνυσε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί την επιβολή τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας εκ νέου το Ορούτς Ρέις να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, ενώ μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμενόταν το τουρκικό ερευνητικό, μετά την παράνομη NAVTEX.
Μάλιστα, όλες οι τελευταίες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο (Σ.ΑΜ.) υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.
Η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.