Παρέμβαση Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά: Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν νωρίς το πρωί

Τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έγινε στις 7 το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από την Τουρκική Προεδρία.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας εκδόθηκε στις 7 το πρωί γεγονός που δείχνει πως η τηλεφωνική συνομιλία έγινε εσπευσμένα και θεωρείται ως παρέμβαση στις ελληνοτουρκικές εξελίξεις.

Επισήμως ωστόσο,  η τουρκική προεδρία μιλάει για συνομιλία σχετικά με την Λιβύη, τη Συρία, τον Covid-19 και διμερείς σχέσεις.

Αντιδράσεις θυμίζουε, υπήρξαν χθες Τρίτη και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Ωστόσο οι ΗΠΑ, μιλούν για “αμφισβητούμενα νερά”.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.