της Αγγελικής Σπανού
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συγκρότηση προοδευτικού μετώπου είναι στρατηγικός στόχος. Υποτίθεται ότι στο μέτωπο αυτό συμπεριλαμβάνουν, θεωρητικά, όλα τα αντιδεξιά κόμματα, δηλαδή ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25. Στην πραγματικότητα εννοούν μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ως μεγαλύτερο κόμμα να έχει τον ηγεμονικό ρόλο.
Η προοπτική εκλογών με απλή αναλογική δίνει το πρόσχημα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι μια τέτοια συμμαχία είναι αναγκαία, ενώ επικαλούνται το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου η σοσιαλδημοκρατία συνεργάζεται με την αριστερά, για να υποστηρίξουν ότι πλησιάζει η ώρα και στη χώρα μας.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια: Από το ότι υπάρχουν ισχυροί επιχειρηματίες που το επιθυμούν μέχρι ότι θα φέρει τη διάσπαση του ΚΙΝΑΛ με την κεντροδεξιά του πτέρυγα να αποχωρεί. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον Λοβέρδο με τον Πολάκη στο ίδιο τραπέζι, ακόμη και τον Κωνσταντινόπουλο με τον Τζανακόπουλο. Παρόλα αυτά επειδή στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης, Σπίρτζης κα) έχουν ενταχθεί αρμονικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει στην πράξη αποδειχτεί ότι πρόκειται για όμορους πολιτικούς χώρους και στο επίπεδο της μετακίνησης στελεχών.
Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους. Αντίθετα, η χημεία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά είναι τόσο κακή που δύσκολα μπορεί να τους φανταστεί κανείς να συνεννοούνται για μια κοινή πορεία. Και αυτό ενώ οι ευρωσοσιαλιστές ακόμη δεν καταλαβαίνουν γιατί η κεντροαριστερά και η αριστερά στην Ελλάδα δεν ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι απίθανη στο ορατό μέλλον. Ο βασικός λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ είναι σκληρά αντιΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και το αντιλαμβάνονται οι βουλευτές στις κουβέντες τους με τους πολίτες στην εκλογική τους περιφέρεια. Επομένως, και να ήθελε η Φώφη Γεννηματά να στρίψει το τιμόνι προς τα αριστερά, δεν θα την ακολουθούσε η βάση.
Έτσι κι αλλιώς όμως, δεν θέλει. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να παραδώσει τα σκήπτρα το 2021 όταν είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα ζητήματος ηγεσίας. Θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη πιθανότατα, και θα ζητήσει εντολή αυτόνομης πολιτικής παρουσίας του ΚΙΝΑΛ και όχι εντολή σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το έκανε, άλλωστε, θα είχε απέναντί της τους “βαρώνους” της παράταξης, τον Κώστα Σημίτη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει κάτι τέτοιο.