Απόδοση του Αγίου Πάσχα, με Αναστάσιμη Λειτουργία, απόψε - Πώς θα διανεμηθεί το Άγιο Φως

Το «Χριστός Ανέστη» θα ψάλουν απόψε οι πιστοί στις εκκλησίες της χώρας, κάτι που στερήθηκαν την νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου 18 Μαϊου, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid -19.

Οι εκκλησιαζόμενοι θα μπορούν έτσι, να προσέλθουν στους ναούς κρατώντας τις λαμπάδες τους, ώστε να βιώσουν το πανηγυρικό κλίμα της Ανάστασης έστω και την τελευταία ημέρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», τηρώντας ωστόσο τις αναγκαίες αποστάσεις και προφυλάξεις.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με εγκύκλιό της προτρέπει να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές, εφόσον είναι εφικτό, ώστε να «δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η Μητρόπολη εντυπωσιάζει | Ελλάδα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου,  θα πραγματοποιηθεί εσπερινή δοξολογία, από τις 9 το βράδυ έως και τη 1 τα μεσάνυχτα, κατά την οποία θα τελεστεί και η Θεία Λειτουργία για το Πάσχα.

Την απόφαση αυτή,  είχε λάβει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την περίοδο της καραντίνας, η οποία χρονικά συμπεριελάμβανε το Άγιο Πάσχα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους πιστούς που παρακολούθησαν είτε από την τηλεόραση, είτε διαδικτυακά την αναστάσιμη λειτουργία και όχι στις εκκλησίες, λόγω κορωνοϊού, ενώ υπενθυμίσεται, πως κατά την περίοδο της καραντίνας οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είχαν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών υπό τον φόβο διασποράς της νόσου Covid-19 και μεταδίδονταν από τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει τότε η Ιερά Σύνοδος, «ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός), να αξιωθούμε να εορτάσουμε τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, (ολονυχτία), κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».

Πως θα έρθει το Άγιο Φως στην Αθήνα - Νέοι περιορισμοί | ΣΚΑΪ

Το Άγιο Φως

Το ‘Αγιο Φως θα μεταφερθεί, σήμερα από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου και παραμένει φυσικά άσβεστο και στη Μητρόπολη Φθιώτιδος και θα διανεμηθεί σε όλες τις ενορίες και τις μονές.

«Οι πιστοί της μητροπόλεώς μας θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν το Αγιο Φως στην Απόδοση της εορτής του Πάσχα σε συνεννόηση με τους ιερείς των ενοριών τους», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη Φθιώτιδος.