Η βία αναστατώνει τα ΑΕΙ - αιτήματα για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας

του Μάνου Χαραλαμπάκη

Η βία αναστατώνει τα ΑΕΙ - αιτήματα για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας

Τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ζήτησε χθες η ΟΝΝΕΔ μετά τα νέα έκτροπα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου 25 κρανοφόροι τραυμάτισαν φοιτητές-μέλη της παράταξης και προξένησαν φθορές .
Είναι η δεύτερη φωνή για τη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων που ακούγεται το τελευταίο διάστημα. Πριν από λίγες ημέρες ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει και η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) όταν – για πολλοστή φορά – συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και πλανόδιους μικροπωλητές που ζήτησαν καταφύγιο στον περίβολο του ιδρύματος προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στη λειτουργία του. Ανάλογα επεισόδια έγιναν και χθες το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΟΠΑ, η υπηρεσία οργανωμένης φρούρησης των πανεπιστημίων είναι πλέον αναγκαία και θα πρέπει να ελέγχεται από τα ιδρύματα, τα οποία θα την αναπτύξουν με κρατική χρηματοδότηση.
«Σε όλες τις περιπτώσεις καταστρέφεται δημόσια περιουσία και τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Για τον λόγο αυτόν επαναφέρουμε την πρότασή μας για σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης των πανεπιστημίων, όπως συμβαίνει σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου», δήλωσε χθες, μετά την επίθεση των κρανοφόρων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.
Τι λένε οι καθηγητές. Το θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τη λειτουργία τους, «αλλά θα πρέπει να το συζητήσουμε σε δεύτερη φάση. Είναι δευτερεύον», υποστηρίζουν μιλώντας στα «ΝΕΑ» καθηγητές ΑΕΙ, που είναι μάλιστα και μέλη των Συμβουλίων των ιδρυμάτων.
Οι καθηγητές παραδέχονται ότι η βία και η παραβατικότητα μέσα στα πανεπιστήμια είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό. Εξηγούν όμως ότι αυτό που πρέπει να γίνει πρωτίστως για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα είναι πρώτα απ’ όλα η καλή αστυνόμευση έξω από τα ιδρύματα.
«Δεν νομίζω ότι τα πανεπιστήμια χρειάζονται κάτι τέτοιο. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι η πολιτεία και η Αστυνομία να ελέγχουν και να προστατεύουν τους χώρους γύρω από τα πανεπιστήμια» τονίζει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Ευγενία Μπουρνόβα. Και συνεχίζει: «Εγώ διδάσκω στη Νομική. Είναι δυνατόν να βλέπουμε καθημερινά εμπόρους ναρκωτικών έξω από το Οφθαλμιατρείο, τη Νομική, τα Προπύλαια; Ή δεν υπάρχει αρκετή Αστυνομία ή δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Πήραν μάλιστα τη Δημοτική Αστυνομία από τον δήμο και η κατάσταση γενικά στην πόλη έχει χειροτερέψει. Συνεπώς, όταν περιφρουρείται σωστά η πόλη δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον μέσα στα πανεπιστήμια. Αν όμως δεν αστυνομευτεί η πόλη σωστά δεν θα γνωρίζουμε αν υπάρχει ανάγκη για υπηρεσίες ασφαλείας και εντός των ιδρυμάτων».
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Βασιλική Κιντή επισημαίνει από την πλευρά της ότι μια τέτοια υπηρεσία φύλαξης, όπως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ενδεχομένως θα μπορούσε να διευκολύνει τα ιδρύματα για την εύρυθμη λειτουργία τους και την επίλυση των φαινομένων βίας. «Ομως αυτό είναι δευτερεύον για την επίλυση του φαινομένου. Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα είναι τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου να εφαρμόζουν τους νόμους και να επιβάλλουν κυρώσεις σε περιπτώσεις φαινομένων βίας. Διότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε συνηθίσει τη βία μέσα στα πανεπιστήμια σαν να είναι… φυσικό φαινόμενο».
Σχολιάζοντας την πρόταση του Οικονομικού Πανεπιστημίου ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΜΠ, καθηγητής Σπυρίδων Αργυρός, τονίζει ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας σε ΑΕΙ, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται σε περιοχές του Κέντρου όπως το ΕΚΠΑ, το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό, έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. «Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στα ιδρύματα. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που οι εξελίξεις μας έχουν ξεπεράσει» λέει. Αναφέρει δε ότι είναι συχνό το φαινόμενο αφαίρεσης εξοπλισμού από γραφεία καθηγητών στο Πολυτεχνείο, ενώ πρόσφατα σημειώθηκε διάρρηξη σε κατάστημα εντός του Πολυτεχνείου.
Οσο για το πώς θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας και παραβατικότητας και για το μοντέλο φύλαξης των ιδρυμάτων που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, ο καθηγητής λέει ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να προκύψει «έπειτα από συζήτηση και διαβούλευση ανάμεσα στα πανεπιστήμια, στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη». Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε, αναφέρει, ότι υπηρεσίες σεκιούριτι που υπάρχουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια απευθύνονται σε μία διαφορετικής κουλτούρας κοινωνία. «Εκεί, για παράδειγμα, οι σεκιούριτι μπορούν να έχουν κλομπ. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό εδώ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.tanea.gr/news/greece/article/5105202/h-bia-anastatwnei-ta-panepisthmia/