Κάτι σαν την «Βίβλο των λαθών» της παρούσας κυβέρνησης, φτιάχνουν στην Κουμουνδούρου, όπου ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην συναίνεση που επέδειξε μέχρι σήμερα, και ζεσταίνουν τις μηχανές για μία πιο συγκρουσιακή αντιπολίτευση.
Από τις εθνικές εκλογές έως σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στηρίξει κυβερνητικές επιλογές και εκτιμάται πως πλέον πρέπει να βγει επιθετικά και να μην εγκλωβίζεται στην κυβερνητική κοινοβουλευτική ατζέντα.
Στην «μαύρη Βίβλο», όπως γράφει το ρεπορτάζ στο in.gr, θα επιχειρηθεί να τονίζονται σε όλους τόνους οι ελλείψεις της κυβέρνησης, όπως και τα σημεία όπου δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο.
Το “κοστούμι” της υπερκομματικής υπευθυνότητας που έχει φορέσει ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να είναι πλέον πολύ “στενό” και η βάρκα της “ουσιαστικής αντιπολίτευσης” φαίνεται πως μπατάρει. Εδω και καιρό έχει μπει ένα μέγα ερωτηματικό στο αν η συναίνεση που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας κινείται έξω από το στενό κομματικό του περιβάλλον.
Από τις κινήσεις του, πάντως, φαίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διάθεση να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χρονικά πίσω και να κινηθεί στην ίδια ρητορική με όσους θέλουν να φρενάρουν την προοδευτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος. Είναι αδιαμφισβήτητη η στοχοπροσήλωση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει όσο μεγαλύτερο ποσοστό από το κέντρο και να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ικανό και δυνατό όχημα προκειμένου να μπει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου και να επανέλθει το κόμμα στο τιμόνι της διακυβέρνησης.
Πόντιος Πιλάτος για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ
Η υπερψήφιση της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου έφερε τον Αλέξη Τσίπρα στην ίδια πλευρά της όχθης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν αποτέλεσε εξαίρεση από τον Ιούλιο. Παρόμοια και η διαχείριση για τη ψήφο των ομογενών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συνταγματική αναθεώρηση με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κοινοβουλευτικό περιθώριο, αλλά στη ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό άλλαξε γνώμη. Όταν έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος ότι μπορεί να χάσει μελλοντικούς ψηφοφόρους επέστρεψε στο τραπέζι της συζήτησης, υπερψηφίζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις.
Το κρίσιμο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εθνικά ζητήματα και τα ελληνοτουρκικά. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έγινε αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για φιάσκο, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων.
«Μπρος-πίσω»
Ομως, λίγες ημέρες αργότερα στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξε πεδίο σύγκλισης σε ότι αφορά τη Χάγη, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Από την άλλη, ζήτησε από την κυβέρνηση να παγώσει την κύρωση της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του περιεχόμενο της είχε προετοιμαστεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Τι θα κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα ψηφίσει υπέρ κάνοντας πίσω στα περί παγώματος ή θα ψηφίσει κατά θυμίζοντας τον παλιό του εαυτό; Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει οι βουλευτές να αντιταχθούν σε αυτό ψηφίζοντας όχι την Πέμπτη, όπου και θα μπει στη Βουλή προς ψήφιση. Επιθυμεί το λευκό.
Αυτή είναι η γραμμή της ηγεσίας του κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί την αρνητική στάση του κόμμα του, κυρίως διότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις που έχτισε με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, δε θέλει να “χαρίσει” στον Κυριάκο Μητσοτάκη το προνόμιο να αποτελεί το μοναδικό συνομιλητή στην Ελλάδα.
Το στοίχημα
Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Το στοίχημα είναι να κάνει δυνατή αντιπολίτευση, που να παραπέμπει σε ένα κόμμα εξουσίας, χωρίς να παραπέμπει σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας. Παράλληλα, θα πρέπει να βρει τρόπο να ενώσει τα κόμματα του κέντρου απέναντι στη “δεξιά” όπως λέει ο ίδιος, με αφορμή να γίνουν οι απαραίτητες συμμαχίες στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.