Σοβαρά εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις προτάσεις των συνδικαλιστών να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ.
Tο πρόσφατο κύμα καταγγελιών για αστυνομική βία αναγκάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναζητά λύσεις «out of the box» (αντισυμβατικά) απέναντι στο φαινόμενο.
Για το θέμα και ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,.
«Θα υπάρχει ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και θα σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο αστικό μύθο εις βάρος μας» αναφέρουν.
Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, πρόκειται για τεχνολογία που έχει γίνει ευρέως αποδεκτή στις αστυνομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών και των ΗΠΑ.
Αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν η πρόταση παραβιάζει ή όχι το νόμο περί προσωπικών δεδομένων και εάν υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής τροποποίησης.
Το ethnos.gr ρώτησε συνδικαλιστές που υπηρετούν στα ΜΑΤ για το θέμα, και πήρε την ακόλουθη απάντηση: «Το υλικό από την κάμερα δεν μπορεί να το παραποιήσει κανείς. Και εάν το πράξει, τότε φαίνεται ότι το υλικό παραποιήθηκε. Συνεπώς θα πρόκειται για αδιάψευστο μάρτυρα όλων όσων συμβαίνουν στις επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι η τοποθέτηση καμερών είτε στα κράνη είτε στις στολές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Κανείς δεν επιθυμεί να υπάρχουν σκιές γύρω από γεγονότα που αμαυρώνουν την εικόνα της Αστυνομίας».