Απειλεί να στείλει στρατό στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία - Μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, σε δηλώσει του στην τουρκική Βουλή, επανέλαβε τη διαβεβαίωση του ότι η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί σε διεθνές επίπεδο για να προασπιστεί τα δικαιώματά της.

«Εάν χρειαστεί, η Τουρκία θα στείλει στρατό, γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει διασυνοριακές επιχειρήσεις, θα κάνει ό,τι χρειαστεί».

Αυτό τόνισε ο Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Είμαστε υπεύθυνοι μόνο για το δικό μας έθνος», συμπλήρωσε. Τέλος, τόνισε ότι η χώρα ενεργεί με βάση τα συμφέροντά της.

40 παραβιάσεις και 16 εικονικές αερομαχίες

Ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας οι Τούρκοι στο Αιγαίο την Τρίτη, όταν δεν περιορίστηκαν σε μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά εξελίχθηκε σε ένα παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς σημειώθηκαν σκληρές εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

Συνολικά, 40 αεροσκάφη τύπου F-16, F-4, CN-235 και πέντε ελικόπτερα, προχώρησαν σε σαράντα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 27 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος,  σημειώθηκαν 16 εικονικές αερομαχίες, ενώ 12 αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν 2 τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τη νήσο Καλόγηροι.

Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 πραγματοποίησαν προκλητική πτήση άνωθεν ελληνικού εδάφους στις 10:14 το πρωί της Τρίτης

Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν 22.000 πόδια πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι που βρίσκεται στο Κεντρικό Αιγαίο.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.