Χρειάζεται σχέδιο, βούληση και αποφασιστικότητα στην Υγεία - Οι πρώτες κινήσεις του Βασίλη Κικίλια
του ειδικού Συνεργάτη
Όσοι γνωρίζουν το χώρο της υγείας επιμένουν ότι λίγοι θα ήθελαν να κάθονται στην ηλεκτρική καρέκλα που κάθεται ο Βασίλης Κικίλιας. Ο νέος υπουργός βρήκε:
- Νοσοκομεία σε κατάσταση διοικητικής και οικονομικής εξαθλίωσης.
- ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα και τραυματιοφορείς.
- Πρόγραμμα λιγότερων προσλήψεων σε κρίσιμες θέσεις του συστήματος υγείας από τις αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις.
- Καρκινοπαθείς που περίμεναν για τα φάρμακά τους στις ουρές της ντροπής του ΕΟΠΥΥ,
- Clawback που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
- Ανυπαρξία συστήματος διαλογής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών,
- Έλλειψη, στις περισσότερες περιπτώσεις, επίσημων εκτιμήσεων για τις ενδο-νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Είναι σημαντικό πως, σήμερα, σε πολλά από τα προβλήματα αυτά έχουν δρομολογηθεί λύσεις. ΄Όπως στα νοσοκομεία στα οποία οι νέες διοικήσεις υπογράφουν ένα Συμβόλαιο Ανταποδοτικότητας, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, με τρίμηνη αξιολόγηση και με την απειλή της απόλυσης στην περίπτωση που δεν τους πετύχουν.
Μέσα στους στόχους αυτούς είναι και η υποχρέωση της έκθεσης των νοσοκομειακών λοιμόξεων, όπως και η μείωση του χρόνου παραμονής του ασθενούς στα Επείγοντα περιστατικά. Μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που αν λειτουργήσει, πιθανότατα να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα.
Στο ίδιο Συμβόλαιο, υπάρχει και πρόβλεψη για τη μέτρηση και τη βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων. Εξαιρετικά χρήσιμο, αν σκεφτούμε ότι το μέσο ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι σήμερα περίπου 30%.
- Κατά γενικό κανόνα , όταν υπάρχει αξιολόγηση και έλεγχος στο δημόσιο σύστημα, οι πολίτες, αισθάνονται πως απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.
Αυτό αφορά κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και σε εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
- Οι πρώτοι είδαν με ανακούφιση τα ογκολογικά τους φάρμακα να μεταφέρονται και στις κλινικές που κάνουν τη θεραπεία. Και από 1.1.2020 στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, εντελώς δωρεάν.
- Οι δεύτεροι επίσης με ανακούφιση άκουσαν το νέο υπουργό Υγείας να δηλώνει πως «δε θα υπάρξει καμία αύξηση των φαρμάκων για το νέο έτος, με πολλές μειώσεις έως και 7%».
Στην Υγεία, μπορεί να γίνει το θαύμα για κάποιον ασθενή, αλλά στον «μεγάλο ασθενή» που λέγεται Ε.Σ.Υ. σίγουρα όχι.
- Χρειάζεται σχέδιο, βούληση και αποφασιστικότητα. Και αξιολόγηση αποτελεσμάτων
Τέτοιες ενδείξεις είδαμε στον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται προς το παρόν, με μεγάλη αποδοχή. Η εικόνα έξω από νυχτερινό κέντρο, όπου δεκάδες πελάτες, βγαίνουν να «κάνουν το τσιγάρο τους», είναι πρωτόγνωρη αλλά εξόχως αισιόδοξη.
Η αρχή έδωσε υποσχέσεις. Όμως η διάρκεια και το αποτέλεσμα καθορίζει την επιτυχία. Και οι παρατηρητές των εξελίξεων στο χώρο της υγείας θα κρίνουν αυστηρά το νέο υπουργό και την πολιτική του.