Στα λάθη που οδήγησαν στον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στο London School of Economics ο Πολ Τόμσεν.
Όπως είπε, σύμφωνα με την Καθημερινή, αρχικά η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα επέστρεφε στα προ κρίσης επίπεδα σε οχτώ χρόνια αλλά «τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα». «Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ακόμα 22% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς έχουμε πολλές εξηγήσεις να δώσουμε…» είπε ο κ. Τόμσεν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ ζητούσε από το 2012 χαμηλότερα πλεονάσματα για την Ελλάδα αλλά η τότε κυβέρνηση «συμπαρατασσόταν με τους Ευρωπαίους υπέρ των υψηλότερων πλεονασμάτων θέλοντας να τους εντυπωσιάσει με την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Όπως είπε ο κ. Τόμσεν «ο εκνευρισμός μας ήταν πολύ μεγαλύτερος πιο πρόσφατα όταν η πρότασή μας για συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν τον χώρο για φιλοαναπτυξιακές δαπάνες παρουσιάστηκαν ως αίτημα για περισσότερη λιτότητα. Η κυβέρνηση μάλιστα υπερέβαινε εσκεμμένα τον στόχο του πλεονάσματος για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν χρειάζεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείναμε».