Η τέχνη του δρόμου βρίσκει «Στέγη»: έρχεται έκθεση graffiti!

της Λυγερής Βικάτου

graffiti0 Είναι βράδυ καλοκαιριού, και ένας ηλικιωμένος κύριος, βλέπει ένα νεαρό με σπρέι στο χέρι να «μουτζουρώνει» έναν τοίχο. Εξαγριωμένος του ζητάει το λόγο γιατί βρωμίζει – όπως λέει- τη γειτονιά του. «Και εγώ εδώ μένω. Και κάθε πρωί θέλω να βλέπω χρώμα και όχι γκρίζο» απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο νεαρός και συνεχίζει το έργο του. Σαστισμένος ο ηλικιωμένος, πετά ένα ξερό «καλώς» και απομακρύνεται σκεφτικός.

graffiti1 Την παραπάνω ιστορία την διηγήθηκε φίλος και δεν είναι εύκολο να διασταυρωθεί. Ωστόσο, δείχνει ανάγλυφα την διαμάχη που υπάρχει εδώ και δεκαετίες γύρω από την αμφιλεγόμενη τέχνη του δρόμου (street art). Τέχνη ή ρύπανση; Ευφυής σχολιασμός της πραγματικότητας ή απλά μία ακόμη παραβατική δραστηριότητα που τιμωρείται ακόμη και με φυλάκιση; Όπως δείχνει και η ιστορία μας, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το graffiti, από τα 60’s που πρωτοεμφανίστηκε ως στοιχείο της χιπ-χοπ κουλτούρας, κατόρθωσε να δώσει χρώμα στο γκρίζο των μεγαλουπόλεων, να εμπνεύσει, να σχολιάσει, να κινητοποιήσει. Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας το επιβεβαιώνει. Από την άλλη, όταν βλέπει κανείς νεοκλασικά και αγάλματα μουτζουρωμένα έως αγνώριστα από τα tags (υπογραφές) νιώθει ένα σφίξιμο στο στομάχι. Η αισθητική, λοιπόν, είναι το μέτρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, της ανάδειξης της αισθητικής αξίας της street art, στοχεύει και η έκθεση που θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό τον Μάρτιο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

graffiti2 Με την ανατρεπτική αυτή κίνηση, η Στέγη μεταφέρει την τέχνη του δρόμου εντός των τειχών, επαναπροσδιορίζοντας στην ουσία τη σχέση της εικαστικής αυτής γλώσσας με το κοινό. Άλλωστε, οι επισκέπτες είναι αυτοί που θα ψηφίσουν το καλύτερο έργο, το οποίο και θα βραβευτεί. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο και θα συνοδευτεί από ειδική έκδοση με τα εκτιθέμενα έργα.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στη σελίδα της Στέγης: http://www.sgt.gr

http://www.adartes107.gr/%ce%b7-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%b3%ce%b7-%ce%ad%cf%81%cf%87/