Κατάμουτρα μας κοροιδεύει ο Ζάεφ

Λίγη ώρα μετά την αποστολή του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τον γενικό γραμματέα της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες, ο Ζάεφ, αμετανόητος, εξακολουθεί να μιλάει για «Μακεδονία».

Η επιμονή του Σκοπιανού πρωθυπουργού, δείχνει ότι δεν σκοπεύει άμεσα να αποδεχτεί  πως, μετά τηνεπικύρωση από την ελληνική βουλή της  συμφωνίας των Πρεσπών, η χώρα του πλέον ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

Εντωμεταξυ, η ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Στο τραπέζι της Συμμαχίας

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης μεταβαίνει στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Γεγονός πάντως παραμένει ότι πλέον η γείτονα χώρα έχει μία θέση στο τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Ράντμιλα Σεκερίνσκα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα παραβρεθεί στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Οι συμμετοχές αυτές, όμως, ακόμα θα είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Και ενώ όλα βαίνουν καλώς για την γειτονική χώρα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, έκανε χθες νέες αναρτήσεις στο twitter στις οποίες επιμένει να μιλά για «Μακεδονία».

Στην τελευταία χρονικά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη «Μακεδονία»».

 


Στην αμέσως προηγούμενη, δε, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας σημειώνει ότι ο Λιθουανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε την υποστήριξή του στην ένταξη της «Μακεδονίας» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».