4.850.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν πραγματοποιηθεί από το 2015 έως και τον Μάιο του 2018, προκειμένου να εξασφαλιστεί η είσπραξη των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Η ζοφερή αυτή εικόνα για τα νοικοκυριά προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που κινδυνεύουν με κατάσχεση των λογαριασμών τους είναι «ανησυχητικά υψηλό», ενώ όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2018, θα καταγραφεί ρεκόρ κατασχέσεων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, το 2015 η ΑΑΔΕ προχώρησε σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, ενώ το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατομμύρια, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έως τον Μάιο του 2018 οι συντελεσθείσες κατασχέσεις είχαν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια. Δηλαδή συνολικά από το 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018 έχουν γίνει 4.850.000 κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαρισμούς.
Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη επισημαίνει τα κενά την ισχύουσα νομοθεσία τα οποία πολλές φορές καταλήγουν να είναι σε βάρος των πολιτών. Σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μια υπέρμετρη χρήση καταδιωκτικών μέτρων, κυρίως σε βάρος των οικονομικά αλλά και κοινωνικά πλέον ευάλωτων ομάδων, των οποίων η οικονομική αντοχή έχει εξαντληθεί από την μακρόχρονη οικονομική κρίση.
Ακόμα και το επίδομα ανεργίας αλλά και τα επιδόματα ανάπηρων παιδιών αποτελούν αντικείμενο κατάσχεσης έναντι πάσης φύσεως οφειλών, όπως διαπιστώνει η σαρωτική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη , γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του νομοθέτη . Ειδική μνεία κάνει η έκθεση στην υπόθεση μητέρας που της κατασχέθηκε το επίδομα λοχείας αλλά και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ τα οποία έκαναν φτερά καθώς το σύνολο του λογαριασμού υπερέβαινε το ακατάσχετο όριο των 1250 ευρώ.
Απίθανος γολγοθάς
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία αλλά και έναν γραφειοκρατικό Γολγοθά, προκειμένου να αποδεσμεύσουν ποσά τα οποία τους έχουν δεσμευτεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και την ενεργοποίηση εναντίον τους, μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Στην έκθεση περιγράφονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως:
– Η κατάσχεση προνοιακών επιδομάτων τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και δεσμεύτηκαν παρά το γεγονός ότι ισχύει ακατάσχετο για τα συγκεκριμένα επιδόματα.
– Χρήματα που δεσμεύθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί αυτοί είχαν δηλωθεί ως ακατάσχετοι από τους δικαιούχους τους. σημειώνεται ότι έναν τραπεζικό λογαριασμό οι φορολογούμενοι μπορούν να τον δηλώσουν ως ακατάσχετο μέσω taxis.net και σε αυτόν τον λογαριασμό προστατεύεται ποσό 1.250 ευρώ ανά φορολογούμενο.
– Παρουσιάστηκε το φαινόμενο πολλαπλών κατασχέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε ο οφειλέτης. Το αποτέλεσμα ήταν να του δεσμευτεί υπέρ-πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που πραγματικά χρωστούσε.
– Φορολογούμενοι εμφανίστηκαν για να υποβάλλουν δήλωση θανάτου συγγενή τους τον οποίο κληρονόμησαν, και διαπίστωσαν ότι τους βεβαιώνουν οφειλές του αποθανόντος.
– Φορολογούμενοι ταλαιπωρήθηκαν πολύ προκειμένου να τους επιστραφούν ποσά που είχαν δεσμευτεί παρανόμως από ασφαλιστικό ταμείο λόγω οφειλών τους.
-Συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους μάλιστα τους είχαν δηλώσει ως ακατάσχετους, διαπίστωσαν ότι είχε δεσμευτεί ποσό για οφειλές προς το δημόσιο άλλων δικαιούχων των ίδιων λογαριασμών.
– Φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν ειδοποίηση να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν την οφειλή τους εντός 30 ημερών και προχώρησαν στη ρύθμιση της σχετικής οφειλής εμπρόθεσμα, διαπίστωσαν ότι τους είχε παρακρατηθεί ποσό από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
– Φορολογούμενοι οι οποίοι έκαναν λάθος και μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων υψηλότερο ποσό από αυτό που έπρεπε, και ο δικαιούχος του λογαριασμού που πιστώθηκε ήταν οφειλέτης του δημοσίου, διαπίστωσαν ότι είχε παρακρατηθεί το σύνολο του ποσού που πίστωσαν. Ακόμη και μετά από την προσπάθεια να διορθώσουν το ποσό και να επιστραφεί η διαφορά, δεν το κατάφεραν, διότι ο πιστούμενος λογαριασμός είχε δεσμευτεί.
– Αγρότες διαπίστωσαν ότι τους είχαν παρακρατηθεί ποσά από βασικές αγροτικές ενισχύσεις.
Πολλά από τα παραπάνω, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εμφανίζονται πλέον όλο και πιο σπάνια, καθώς έχουν γίνει βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας τόσο της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης όσο και των τραπεζών, για το συγκεκριμένο ζήτημα των κατασχέσεων.
Πηγή: economico.gr