Τα έξι «άνθη του κακού» για την επόμενη παγκόσμια κρίση

Oσο περισσότερο διαρκεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την κρίση του 2008-2009, τόσο μεγαλώνει η αγωνία κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζιτών, επενδυτών και οικονομολόγων για το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση και ποια θα είναι τα αίτιά της.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι ίσως έχουν υποβαθμίσει την απειλή του επόμενου χρηματοπιστωτικού σοκ. Το Bloomberg απαριθμεί τις δυνητικές πηγές αναταραχής που ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια νέα παγκόσμια κρίση.

Κίνα

Η ταχεία άνοδος της κινεζικής οικονομίας βασίστηκε σε δάνεια, και εσχάτως το Πεκίνο έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα, μάλλον ανεπιτυχώς, ώστε να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης του εταιρικού δανεισμού, που κατά το ΔΝΤ δεν είναι βιώσιμος.

Οι πιθανότητες να καταφέρει η κινεζική κυβέρνηση να αποφύγει τη δημιουργία κρίσης, καθώς μεταρρυθμίζει την οικονομία και αλλάζει τον προσανατολισμό της από τις εξαγωγές προς την εσωτερική κατανάλωση, δεν είναι με το μέρος του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε 43 περιπτώσεις χωρών όπου το δημόσιο χρέος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό τόσο ταχύ όσο αυτός της Κίνας, μόλις πέντε δεν εμφάνισαν οικονομική κρίση ή μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το Πεκίνο διαθέτει ορισμένα σημαντικά όπλα, όπως πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και περιθώριο να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας, ωστόσο ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ είναι πιθανό να το αναγκάσει να διακόψει την προσπάθεια μείωσης του χρέους. «Αν και μια ανώμαλη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας εξακολουθεί να μην είναι το πιθανότερο σενάριο, αν συνέβαινε, θα προκαλούσε τσουνάμι στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού», λέει στο Bloomberg ο Ρατζίβ Μπισβάς, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit γι’ αυτήν την περιοχή.

Αναδυόμενες

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς γίνεται δυσκολότερη η εξυπηρέτηση δανείων σε δολάριο.

Η Αργεντινή δανείστηκε 57 δισ. από το ΔΝΤ ώστε να αντιμετωπίσει την υποτίμηση του πέσο, ενώ η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει, διότι οι επενδυτές αμφισβητούν την πολιτική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να περιορίσει τον πληθωρισμό που ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο 24,5%.

«Οι αναδυόμενες αγορές έχουν δανειστεί σε υπερβολικό βαθμό σε δολάριο και οι χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου είναι οι πλέον ευάλωτες», λέει ο Χακ Μπιν Τσούα, οικονομολόγος της Maybank Kim Eng, στο Χονγκ Κονγκ.

Εταιρικό χρέος

Η αύξηση του ιδιωτικού χρέους έχει αποτελέσει τον μοχλό αύξησης του παγκόσμιου χρέους ήδη από το 1950, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η τελευταία κρίση προκλήθηκε από την υπερχρέωση…

διαβάστε όλο το άρθρο στο foroline.gr