Τα μοντέλα αυτοκινήτων που "κινδυνεύουν" περισσότερο σε συνθήκες... "Ξενοφώντα"
Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση με ισχυρούς ανέμους
Συνθήκες θύελλας επικρατούν αυτές τις μέρες στο σύνολο της επικράτειας.
Ο «Ξενοφών», όπως ονόμασαν οι μετεωρολόγοι το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει την Ελλάδα, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε στεριά & θάλασσα.
Δοθείσης της ευκαιρίας, λοιπόν, ας δούμε ποιες κατηγορίες οχημάτων «κινδυνεύουν» περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες, όπως τις παρουσιάζει το newsauto.gr.
Η ευπάθεια ενός αυτοκινήτου στους ανέμους είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.
Έτσι, με βάση και τους αεροδυναμιστές που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, οι παράμετροι που επηρεάζουν την οδική συμπεριφορά είναι οι εξής:
Μετωπική επιφάνεια/Σχήμα
Κέντρο βάρους (ψηλά ή χαμηλά)
Βάρος
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, τα μεγάλα/βαρέα οχήματα (νταλίκες & φορτηγά) είναι ο Νο1 στόχος των ισχυρών ανέμων και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους. Μάλιστα, σε ακραίες συνθήκες, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ριπές αέρα επιφέρουν ακόμη και την ανατροπή.
Περνώντας στα ΙΧ οχήματα, τα τύπου Jeep, λόγω των διαστάσεων και του σχήματός τους, επηρεάζονται αρκετά από τους ισχυρούς ανέμους. Έτσι, ένα Toyota Land Cruiser ή ένα Jeep επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με ένα mainstream αυτοκίνητο.
Άλλη μια κατηγορία αυτοκινήτων που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αυτές τις μέρες είναι τα αυτοκίνητα πόλης ή αλλιώς τα μίνι μοντέλα με βάρος κάτω των 1.000 κιλών:
Citroen C1: 940 kg
Fiat 500: 940 kg
Kia Picanto: 953 kg
Mitsubishi Spacestar: 920 kg
Peugeot 108: 915 kg
Renault Twingo: 940 kg
SEAT Mii: 928 kg
Skoda Citigo: 929 kg
Smart: 890 kg
Suzuki Celerio: 880 kg
Toyota Aygo: 915 kg
Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση
Δείτε επιπλέον και κάποιες συμβουλές που παρέχει η ίδια ιστοσελίδα για ασφαλή οδήγηση εν μέσω ανέμων.
Η οδήγηση σε συνθήκες με ισχυρούς ανέμους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς επιβατικών οχημάτων, αλλά και τους οδηγούς μοτοποδηλάτων, λεωφορείων και φορτηγών, απαιτεί
Από εκεί και πέρα και κινούμενοι σε δρόμο με δυνατό άνεμο θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες:
- Μειώνουμε την ταχύτητα του οχήματος για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχο. Επίσης, κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να έχουμε περισσότερο χρόνο αντίδρασης στην «κακιά» στιγμή.
- Κρατάμε σταθερά το τιμόνι και με τα δύο χέρια για να διατηρούμε σε ευθεία το αυτοκίνητο στις ριπές του ανέμου.
- Προσέχουμε ιδιαίτερα όταν προσπερνάμε μεγάλα οχήματα. Η αυξημένη τους μετωπική επιφάνεια τα καθιστά πιο ευάλωτα στους ανέμους, με κίνδυνο να παρεκκλίνουν της πορείας τους ή να «διπλώσουν». Επίσης, προσέχουμε ιδιαίτερα κατά την προσπέρασή τους γιατί δημιουργούνται στροβιλισμοί που επηρεάζουν την ευστάθεια του αυτοκινήτου μας.
- Έχουμε συνεχώς το νου μας γιατί ενδέχεται αντικείμενα που παρασύρονται από τον αέρα να βρεθούν μπροστά από το αυτοκίνητό μας.
- Εάν χρειαστεί να μεταφέρουμε κάτι στην οροφή του αυτοκινήτου καλό είναι να το αποφύγουμε γιατί θα επηρεάσει την κατευθυντικότητά του. Σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο, θα πρέπει να δέσουμε το φορτίο όσο το δυνατόν πιο σταθερά.
- Τέλος, όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας αποφεύγουμε –εφόσον είναι πάντα δυνατόν – τις θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται κάτω από δέντρα, διαφημιστικές πινακίδες, καλώδια της ΔΕΗ κλπ., επιλέγοντας αυτές που βρίσκονται σε ανοιχτή τοποθεσία.