Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε ο γνωστός μεσολαβητής Νίμιτς. Προέβλεψε σύντομα αλλαγή κυβέρνησης με ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε του Σκοπιανούς να βιαστούν να κλείσουν την συμφωνία, ώστε να μην χάσουν την ευκαιρία. Και αυτό την ώρα που οι περισσότεροι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι έχουν ανοιχτή στήριξη από τις ΗΠΑ, εφόσον υπήρξαν υπάκουοι προς όλες τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον. Άμα έχεις τέτοιους φίλους κοιμάσαι ήσυχος, όπως άλλωστε κοιμήθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι που έζησε να τον καθαιρούν οι Ευρωπαίοι στις Κάννες, μπροστά στα μάτια του ανέκφραστου Ομπάμα. Γιατί τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κλείσει τον κύκλο του στα μνημόνια και δεν ήταν πλέον χρήσιμος σε συμμάχους και εταίρους.
Σαφή προειδοποίηση στους πολίτες των Σκοπίων να αποδεχθούν τη συμφωνία των Πρεσπών απηύθυνε ο Μάθιου Νίμιτς, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στη γείτονα χώρα.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, σε συνέντευξή του στο «Balkaninsight», προειδοποίησε όσους στην ΠΓΔΜ, ιδίως της αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι μπορούν να περιμένουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον. «Τους απαντώ: Δεν ξέρετε πού θα βρίσκεται τότε η ΕΕ, αν θέλουν να εντάξουν ένα νέο μέλος, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στο ΝΑΤΟ, δεν ξέρετε τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις αλλαγές στις κυβερνήσεις» τόνισε ο Νίμιτς, ρίχνοντας «βόμβα» για το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς προφανώς αφήνει να εννοηθεί ότι βλέπει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Εάν δεν εγκριθεί» συνέχισε, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, «δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα […] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν την λύση και ενδέχεται να απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί.
Ο Νίμιτς υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «δίκαιη και έντιμη», καθώς ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Αντλώντας από την μακρά εμπειρία του, υπενθύμισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξέσπασε η κόντρα για το όνομα, η κυρίαρχη εντύπωση στα Σκόπια ήταν πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους.
Η Ελλάδα, πίστευε η σκοπιανή ηγεσία, σύντομα θα υποχωρούσε και η ένταση θα καταλάγιαζε, οδηγώντας σε αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό όνομά της.
Αντίθετα, ο ίδιος προειδοποιούσε πως η υπόθεση θα πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα αλλά μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά.