Για ιστορική συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, η σημασία της οποίας αναγνωρίζεται διεθνώς, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος πλήρως το κείμενο της τελικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
“Δεν επιδιώκαμε ποτέ μια συμφωνία των Βερσαλιών, δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε τους εταίρους μας, αλλά μια βιώσιμη συμφωνία, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών”, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προβλέψεις της συμφωνίας για ονομασία erga omnes και για αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, με πλήρη άρση οποιασδήποτε αλυτρωτικής αναφοράς που υπάρχει σήμερα.
Κρατήσαμε τις κόκκινες γραμμές και τη θέση που έχει η Ελλάδα για το θέμα εδώ και 20 χρόνια και καταλήξαμε σε μια συμφωνία που αποκηρρύσει πλήρως τον αλυτρωτισμό και κατοχυρώνει πλήρως την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας”.
«Η ψυχή μας είναι η ιστορία μας όχι το όνομα. Και αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει πλήρως την ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις, κυρίως από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και στις δύο χώρες για την συμφωνία ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως μόνο αν ψηφιστεί από τη Βουλή την ελληνική και της ΠΓΔΜ θα ισχύσει η συμφωνία.
Ωστόσο μίλησε για «θλιβερή στάση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε για ρεσιτάλ πολιτικού τυχοδιωκτισμού, καθ’ όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών.
Απαντώντας στην κατηγορία της ΝΔ ότι δεσμεύει την Ελλάδα σε μια συμφωνία που δεν θα έχει περάσει από την ελληνική Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία αυτή για την έγκριση της συμφωνίας επιλέχθηκε ακριβώς για να προστατευτεί πλήρως η Ελλάδα από οποιαδήποτε αστοχία της άλλης πλευράς, που καλείται να διανύσει δύσκολο δρόμο μέχρι να ολοκληρώσει όσα της αναλογούν για την υλοποίηση της συμφωνίας. Τη διαδικασία αυτή την κερδίσαμε μέσα από δύσκολη διαπραγμάτευση επισήμανε για να πει χαρακτηριστικά «έδωσα αγώνα για να το πάρω από τον Ζάεφ για να το δώσω τώρα πίσω επειδή το ζητάει ο Μητσοτάκης;»