Εξελίξεις και στη N.Δ. δρομολογεί η μεγάλη ρήξη στο ΠΑΣΟΚ. Ηγεσία και επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης προβληματίζονται σοβαρά αν πρέπει και με πιο τρόπο να αλλάξουν την στρατηγική τους τόσο στον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύονται μέχρι σήμερα την κυβέρνηση όσο και στα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνθέτουν την εικόνα του κόμματος.
Και το σημαντικότερο: Τώρα συνειδητοποιούν στη Ρηγίλλης ότι οι ανατροπές του Πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία κίνηση την αντικατάσταση του Κώστα Λαλιώτη από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποκαλύπτουν ότι στόχος του είναι να μετατοπίσει το κόμμα του προς το κέντρο και να αφήσει την μέχρι σήμερα πολιτική των σκληρών διαχωριστικών γραμμών.
«Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας και σύντομα. Ο αιφνιδιασμός του κ. Σημίτη αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Εμείς είχαμε λογαριάσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με το σύνθημα… «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Τώρα ο κ. Σημίτης φέρνει το παιχνίδι στο κέντρο με στόχο να επαναπροσεγγίσει τα στρώματα του «πληθυσμού που τον είχαν στηρίξει την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας και τα τελευταία τρία χρόνια απομακρύνθηκαν και άρχισαν να συνομιλούν μαζί μας», λέει κορυφαίο στέλεχος και προσθέτει: «πρέπει σύντομα να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας και να απαντήσουμε με θέσεις και προτάσεις και όχι με αφορισμούς και συνθήματα του τύπου «εκλογές τώρα, γιατί είναι πιθανό το φθινόπωρο να βρεθούμε προ εκπλήξεων».
Ανησυχούν. H ανησυχία των στελεχών της που έχουν αναλύσει σε βάθος τα νέα δεδομένα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς είναι κοινή αντίληψη ότι ο Πρωθυπουργός κέρδισε τουλάχιστον στον πρώτο γύρο τη μάχη που έδωσε μέσα στο κόμμα του. «Δημιούργησε την εντύπωση στην κοινωνία ότι τολμά να συγκρούεται προκειμένου να πετύχει την ανανέωση, όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται. Αντίθετα ο κ. K. Καραμανλής, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματός του μοιάζει να είναι εγκλωβισμένος στις παντός είδους ισορροπίες με πρόσωπα και καταστάσεις που έρχονται από το παρελθόν», λέει βουλευτής που υποστηρίζει την ανανέωση στη N.Δ. και προσθέτει: «ο πρόεδρός μας, παρ’ ότι πολλές φορές βρέθηκε σε θέση ισχύος δεν τόλμησε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο κόμμα. Και στην προσπάθειά του να τους έχει όλους ικανοποιημένους για να μην διαμαρτύρονται και του δημιουργούν προβλήματα άφησε τα πράγματα να κυλήσουν με τη δυναμική του παρελθόντος». Ο ίδιος βουλευτής τονίζει ακόμη ότι «αυτός είναι και ο λόγος που η N.Δ. διαρκώς απολογείται, ότι είναι στάσιμη σε ιδέες, δεν παράγει πολιτική, δεν ανανεώνει το στελεχικό της δυναμικό και τελικά δεν έχει πει τίποτα καινούργιο στην κοινωνία».
Πίστη στη φθορά. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δυο χρόνια η N.Δ. είχε τόσο πολύ αέρα στα πανιά της που δεν είχε λόγο να ανοίγει μέτωπα και να δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της. H κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση ήταν τόσο κακή που η θεωρία του ώριμου φρούτου αυτή τη φορά ήταν πραγματικότητα. Ηγεσία και στελέχη είχαν την βεβαιότητα – και όχι αδίκως – ότι η φθορά του ΠΑΣΟΚ θα συνεχισθεί και με μαθηματική ακρίβεια ο νικητής αυτών των εκλογών όποτε και όταν αυτές γίνουν θα είναι το κόμμα της Ρηγίλλης. H απόφαση του κ. K. Σημίτη όμως να προχωρήσει σε ρήξη με τον κ. Λαλιώτη, ένα από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, αλλάζει τα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα. «Τώρα δεν πρέπει να μείνουνε απαθείς διότι αν η ψαλίδα μικρύνει θα πέσει πάλι το ηθικό των οπαδών και στελεχών που πλέον ζουν με τη βεβαιότητα ότι από στιγμή σε στιγμή το ΠΑΣΟΚ πέφτει και η N.Δ. αναλαμβάνει την εξουσία», τονίζει κορυφαίο στέλεχος.
Πάντως ακόμη και εκείνοι που στη N.Δ. επιμένουν στην ανανέωση παραδέχονται ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο αυτή την ώρα ο κ. Καραμανλής να έρθει σε ρήξη με τα ιστορικά στελέχη του κόμματός του. Για δυο λόγους. Πρώτον διότι θα δώσει την εντύπωση ότι αντιγράφει τον κ. Σημίτη και δεύτερον κινδυνεύει να ανοίξει εσωκομματικά μέτωπα που με τόσο πολύ κόπο έκλεισε εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια εσωκομματική ηρεμία στη Ρηγίλλης. «Παρ’ όλα αυτά ο κ. K. Καραμανλής πολλές φορές μέχρι τις εκλογές θα κληθεί να απαντήσει στο γνωστό ερώτημα: Αν θα αξιοποιήσει σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησή του και σε πιο βαθμό τα ιστορικά στελέχη του κόμματος που στην ουσία αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της παράταξης και σε αρκετούς ο ίδιος ο πρόεδρος οφείλει πολλά. Ο λόγος για τους κ.κ. M. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Κεφαλογιάννη και Αχ. Καραμανλή τους οποίους ονοματίζουν ή φωτογραφίζουν οι νεώτεροι βουλευτές που κάθε φορά ζητούν ανανέωση»
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “