Πηγές της Κομισιόν τόνισαν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τόσο η μείωση του αφορολόγητου, όσο και η μείωση των συντάξεων να γίνουν από 1/1/2019 χωρίς να εφαρμοστούν καθόλου τα ήδη συμφωνημένα αντίμετρα, ώστε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο είναι ουσιαστικά αχρείαστο, αφού όλοι οι στόχοι που έχει θέσει η ελληνική οικονομία θα επιτευχθούν. “Η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς για να βγει από το πρόγραμμα” σημείωναν χαρακτηριστικά,παρότι βρίσκεται ακόμα σε χαμηλές θέσεις στους πίνακες ανταγωνιστικότητας.
Επίσης, φαίνεται να είναι ανοιχτό το ζήτημα εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους, την ώρα που η Κομισιόν μελετά ένα σχήμα επιστροφής των κερδών που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων στο παρελθόν. Αυτά τα χρήματα -περίπου 4 δις- θα δοθούν αποκλειστικά για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Βρυξέλλες είναι κατά της παράτασης του προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης. Θεωρούν πως ένα “μαξιλάρι ρευστότητας” (γύρω στα 20 δισ. ευρώ) θα είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες ως το τέλος του 2019.
Οι Ευρωπαίοι σημειώνουν πως τα μέτρα που συζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν επιμήκυνση ωριμάνσεων και νέα αναβολή της πληρωμής επιτοκίων.
Οι Βρυξέλλες αποκλείουν το το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας «κακής τράπεζας» (bad bank), διότι “δεν υπάρχουν ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήματα. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια” σημείωναν χαρακτηριστικά.