Ένεση αισιοδοξίας στους βουλευτές, τα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματος ήταν η χθεσινή δήλωση του προέδρου τής N.Δ.
K. Καραμανλής. Με παρέμβασή του λίγο μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού έδωσε το στίγμα για την τακτική που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές και χαρακτήρισε τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ «επικοινωνιακή παράσταση»
Ο κ. K. Καραμανλής με την παρέμβασή του – λίγο μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού – επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που έχει κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία 24ωρα και να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι ο ίδιος σε κάθε περίπτωση θα είναι ο νικητής των εκλογών. Και δίνοντας το στίγμα για την τακτική που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, χαρακτήρισε τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ «επικοινωνιακή παράσταση».
«Πριν από λίγο έκλεισε ένας κύκλος. Παίχτηκε η τελευταία επικοινωνιακή παράσταση. Παράσταση άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, όπως προηγουμένως εκείνες της χάρτας, εκείνες των πακέτων» δήλωσε ο κ. K. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Με τη φυγή του ο κ. Σημίτης ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής τού ΠΑΣΟΚ.
Αποφάσισε να μη σταθεί εμπρός στον ελληνικό λαό για να του ζητήσει να αποτιμήσει την πολιτική του. Αρνείται να λογοδοτήσει για τα προβλήματα που συσσώρευσε η κυβέρνησή του.
Στερεί έτσι από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να κρίνει τον ίδιο, αλλά δεν του στερεί την ευκαιρία να κρίνει τα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να κρίνει τα έργα και τις ημέρες του συστήματος εξουσίας. Του κατεστημένου που όλοι μαζί δημιούργησαν, που όλοι μαζί συντηρούν και θέλουν να συντηρήσουν».
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Π. Παυλόπουλου: «Σήμερα ο κ. Σημίτης επισημοποίησε ότι τρέπεται σε φυγή υπό το βάρος της αποτυχίας και των ευθυνών του, αποφεύγοντας την τελική κρίση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.
Δεσμεύσεις
Ο κ. K. Καραμανλής προχώρησε αμέσως μετά σε δεσμεύσεις για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα αν κερδίσει τις εκλογές. Μόνο που προσδιορίστηκε αρνητικά. Δηλαδή είπε τι δεν θα κάνει η ενδεχόμενη κυβέρνησή του. Και αυτό, όπως παραδέχονται ακόμη και βουλευτές της N.Δ., δεν είναι πολιτικά και επικοινωνιακά ορθό.
Ο κ. K. Καραμανλής, δεσμευόμενος στον ελληνικό λαό, είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Ποτέ ξανά συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστους σε βάρος των ευκαιριών των πολλών. Ποτέ ξανά έγκλημα στο Χρηματιστήριο. Ποτέ ξανά έπαρση εξουσίας και καθεστωτική αντίληψη του κράτους. Ποτέ ξανά εμπαιγμός στον ασθενέστερο πολίτη, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο. Ποτέ ξανά περιθωριοποίηση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ποτέ ξανά περιθωριοποίηση του αγρότη».
Στην αντεπίθεση
Ταυτόχρονα με τον κ. K. Καραμανλή τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της N.Δ. από χθες έδειξαν να περνούν περισσότερο δυναμικά στην αντεπίθεση. Έπειτα από 15 ημέρες αμηχανίας και ατολμίας, τώρα, όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος, συνειδητοποιούν ότι πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη. «H εύκολη περίοδος που όλοι πιστεύαμε ότι οι εκλογές θα είναι περίπατος πέρασε.
Πέρασε και το σοκ από τον αιφνιδιασμό Σημίτη και τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης». Έτσι στελέχη και βουλευτές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να αλλάξουν το κλίμα της κατήφειας και της απαισιοδοξίας που υπάρχει στη βάση. Παραδέχονται ωστόσο ότι η ψυχολογία των οπαδών του κόμματος είναι πολύ εύθραυστη από τις αλλεπάλληλες ήττες που έχει υποστεί η N.Δ. και εκτιμούν ότι το κομβικό σημείο είναι οι πρώτες δημοσκοπήσεις γιατί αυτές, όπως είναι φυσικό, θα καθορίσουν τη διάθεση των ψηφοφόρων το προσεχές διάστημα.
«Σημειώσεις» Σουφλιά προς βουλευτές με 15 σημεία-κλειδιά
«Σκονάκι» με 15 SOS επισημάνσεις για τη δύσκολη συγκυρία που διαμόρφωσαν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έστειλε χθες ο κ. Γ. Σουφλιάς προς όλους τους βουλευτές του κόμματος. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, ο οποίος επιστρέφει από σήμερα στη Ρηγίλλης μετά την περιπέτεια που είχε με το τροχαίο ατύχημα, αποφάσισε να κάνει φροντιστήριο στους βουλευτές, προφανώς λόγω της γενικής πεποίθησης ότι το τελευταίο 20ήμερο κινούνται χωρίς γραμμή πλεύσης, αποκαλύπτοντας έτσι την αμηχανία και τη νευρικότητά τους.
«Αγαπητέ συνάδελφε, με αφορμή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, σου επισυνάπτω ένα σημείωμα πολιτικού λόγου για τις τρέχουσες εξελίξεις», γράφει ο κ. Γ. Σουφλιάς στο εισαγωγικό του σημείωμα και προσθέτει: «Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι σημαντικό να έχουμε έναν ενιαίο πολιτικό λόγο και να απευθυνόμαστε στους πολίτες, χρησιμοποιώντας κοινά επιχειρήματα, στέλνοντας τα ίδια μηνύματα».
Τα επιχειρήματα που πρέπει να χρησιμοποιούν στο εξής οι βουλευτές, σύμφωνα με τις οδηγίες του κ. Γ. Σουφλιά, είναι τα εξής:
1. Το σημαντικότερο για τους Έλληνες πολίτες είναι ότι επιτέλους στις 7 Μαρτίου έχουμε εκλογές. Επιτέλους η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, αλλάζει κυβέρνηση, αλλάζει πολιτική.
2. Ο κ. Σημίτης αποφάσισε να μη σταθεί εμπρός στον ελληνικό λαό για να του ζητήσει να αποτιμήσει την πολιτική του.
3. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές οι Έλληνες έχουν πειστεί ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν κυβέρνηση, να δώσουν στη N.Δ. την ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
4. Οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ αφορούν το ίδιο. Εκείνο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους.
5. H N.Δ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει με τόλμη και υπευθυνότητα τα αληθινά προβλήματα των πολιτών.
6. Το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Σημίτης επιστράτευσε τον άκρατο λαϊκισμό και την ανεύθυνη παροχολογία σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακάμψει και απέτυχε.
7. Μπροστά στην προοπτική της εκλογικής συντριβής ο κ. Σημίτης αποφάσισε στο παρά πέντε να αποχωρήσει.
8. Ακόμη και στη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) ομιλία του ο κ. Σημίτης προσπάθησε να κατασκευάσει μια εικονική πραγματικότητα γεμάτη ανακρίβειες.
9. Στο κάτω κάτω αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε πραγματικά να αλλάξει, θα το έκανε νωρίτερα και όχι σαν πυροτέχνημα της τελευταίας στιγμής.
10. Για άλλη μια φορά στο ΠΑΣΟΚ υπερτιμούν την επικοινωνία και τα «κόλπα» εντυπωσιασμού και υποτιμούν την πραγματική πολιτική.
11. Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά – με μια νέα πολιτική, μια νέα ομάδα ανθρώπων, μια νέα διακυβέρνηση – ή θα μείνουμε στα ίδια – τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα, την ίδια αποτυχημένη πολιτική, τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή του πολίτη.
12. Ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι συνυπεύθυνος για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες.
13. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε αντίθεση με τον κ. Σημίτη που διαδέχθηκε τον A. Παπανδρέου το 1996, δεν είναι φορέας ούτε μιας νέας ομάδας στελεχών ούτε μιας νέας πολιτικής που θα επιχειρήσει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και να το κάνει καλύτερο.
14. H N.Δ. εφαρμόζει σταθερά τη στρατηγική της.
15. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξιώνουν μια νέα πολιτική.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “