«Προτιμώ χίλιες φορές να μου κάνουν κάποιοι κριτική επειδή έκανα το καθήκον μου παρά επειδή θα το αμελούσα». Με αυτήν τη φράση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών N. Χριστοδουλάκης απαντά σε όσους τον επικρίνουν ότι δεν έπρεπε να αντιδράσει για την ψήφιση της τροπολογίας, ώστε να μην προκληθεί θόρυβος.
«H ακύρωση της τροπολογίας ήταν η μόνη υπεύθυνη πολιτική στάση», λέει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και όταν ερωτάται αν συμφωνεί με τον απόλυτο και αυστηρό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να αποφύγει οποιαδήποτε ταύτιση με παρόμοιες διαδικασίες. H αντίδρασή του υπήρξε ακαριαία και έδωσε ένα ισχυρότατο μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις».
H περίφημη τροπολογία Πάχτα εκτός του ότι άλλαξε το ύφος της αναμέτρησης, δημιούργησε τόσο μεγάλη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ όση έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις;
Δεν ήταν από τις καλύτερες συγκυρίες τις οποίες θα μπορούσαμε να ζήσουμε προεκλογικά. Αναμφίβολα δημιούργησε πολλές αβεβαιότητες και αντιδράσεις στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η ανάκαμψη και η συσπείρωση είχαν πάρει μια ισχυρή δυναμική.
«Διαφυλάξαμε τη διαφάνεια»
Πιστεύω όμως ότι διαφυλάξαμε τη διαφάνεια σε μια κρίσιμη περίοδο και αυτή η πλευρά της πολιτικής θα εκτιμηθεί από τους Έλληνες πολίτες και πιστεύω ότι σταδιακά θα ανακάμψουμε.
Αν δεν έχουμε διάλογο και συναίνεση για τα μεγάλα επενδυτικά έργα θα υπάρχει πάντα μια σκιά αμφιβολίας για τις επιδράσεις που έχουν στο περιβάλλον. Υπάρχει έτσι κίνδυνος να ενοχοποιηθεί η τουριστική ανάπτυξη, να πάμε στο άλλο άκρο και να μη γίνεται πλέον τίποτα, επειδή κάποιοι θα δημιουργούν υπόνοιες και ερωτηματικά.
Εμείς θέλουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και απασχόληση, με την προϋπόθεση του σεβασμού του περιβάλλοντος, και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται δημόσια και ανοιχτά. Ανάπτυξη εν κρυπτώ και με βιασύνη δεν γίνεται.
Δεν έπρεπε να έλθει προς συζήτηση Εσείς, ως προϊστάμενος του κ. Πάχτα, δεν μπορούσατε να προλάβετε μία τέτοια εξέλιξη;
Αυτό το θέμα δεν έπρεπε να έλθει από κανέναν προς συζήτηση όταν είχε απορριφθεί δύο προηγούμενες φορές: μία φορά όταν συζητήθηκε το δασικό νομοσχέδιο και μία άλλη, πολύ πρόσφατα, όταν συζητείτο το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μια τροπολογία λοιπόν που έχει απορριφθεί και δεν έχει επιτραπεί ούτε καν η συζήτησή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δεν μπορεί να έρχεται και να ξαναμπαίνει, και μάλιστα σε νομοσχέδιο του ίδιου υπουργείου. Στη διάρκεια της θητείας μου δεν έχω ποτέ συμπεριλάβει καμία τροπολογία για κανένα μείζον θέμα που υποβάλλεται με αυτήν τη μέθοδο.
Θεωρώ ότι ένα τόσο μεγάλο τουριστικό συγκρότημα όπως της Σιθωνίας δεν έπρεπε να είχε καν τεθεί προς ψήφιση και μάλιστα προεκλογικά. Αφ’ ης στιγμής ψηφίστηκε, χωρίς καμία ενημέρωση, καμία συζήτηση και με την παρουσία ελάχιστων βουλευτών, ήμουν υποχρεωμένος να δηλώσω αμέσως την αντίρρησή μου και ως προς την ουσία και ως προς τη μέθοδο, και μετά την έγκριση και του Πρωθυπουργού να την αποσύρω.
Κάποιοι άσκησαν κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου που αντέδρασε από την πρώτη στιγμή με τόσο αυστηρό και απόλυτο τρόπο…
Ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να αποφύγει την οποιαδήποτε ταύτιση με παρόμοιες διαδικασίες. H αντίδρασή του υπήρξε ακαριαία και έδωσε ένα ισχυρότατο μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις, πιστεύω όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, ότι θα υπάρχει μηδενική ανοχή σε πρακτικές οι οποίες δεν τηρούν τους κανόνες του ανοιχτού διαλόγου, δεν τηρούν τη δεοντολογία και δεν μας αντιπροσωπεύουν ως μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης.
Δηλαδή, εσείς στη θέση του θα κάνατε ακριβώς το ίδιο;
Θα σας απαντήσω πρώτα για τη δική μου ενέργεια. Εγώ από τη δική μου τη θέση αντέδρασα για να σταματήσει η τροπολογία και να μην εφαρμοστεί ποτέ. Ίσως υπάρχουν μερικοί που λένε ότι δεν έπρεπε να αντιδράσει ο Χριστοδουλάκης, να το άφηνε να προχωρήσει για να μη γίνει θόρυβος. Προτιμώ χίλιες φορές να μου κάνουν κάποιοι κριτική επειδή έκανα το καθήκον μου, παρά επειδή θα το αμελούσα. H ακύρωση της τροπολογίας ήταν η μόνη υπεύθυνη πολιτική στάση.
Ιστορικά κέρδισαν τις εκλογές τα κόμματα που είχαν μαζί τους τη νεολαία
Ο κ. N. Χριστοδουλάκης εκφράζει την αισιοδοξία ότι το κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές και αιτιολογεί την άποψή του λέγοντας ότι «ιστορικά κέρδισαν τις εκλογές τα κόμματα που είχαν μαζί τους την νεολαία. Και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μαζί του την νεολαία».
Ο κ. Παπανδρέου κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με την N.Δ. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο προσόν του;
Ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει τη δυναμική του καινούργιου. Έχει το μεγάλο προσόν να βάζει δύσκολα θέματα με ένα ήπιο και προσηνή τρόπο στους πολίτες. Έχει το πλεονέκτημα του δημιουργικού αιφνιδιασμού. Αυτό μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία, να ξεπεράσει προκαταλήψεις, να βοηθήσει να αναζητήσουμε όλοι ένα νέο δυναμικό λόγο και νέες πρακτικές για μια κοινωνία χειραφετημένη από κομματικούς μηχανισμούς, που θα έχει περισσότερη συμμετοχή των πολιτών.
«Στάσιμη η N.Δ.»
H N.Δ. κατηγορεί το κόμμα σας ότι η αλλαγή ηγεσίας ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα χωρίς πολιτικό περιεχόμενο και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ και με την νέα ηγεσία θα παραμείνει το ίδιο.
Επειδή η N.Δ. είναι ένα κόμμα το οποίο παραμένει στάσιμο στις ίδιες ράγες και της πολιτικής αλλά και της κομματικής συγκρότησης εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί την ανάγκη της κοινωνίας για κάτι διαφορετικό, για μια νέα δυναμική. Από τη μια μεριά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το έργο του Σημίτη που έγινε τα προηγούμενα χρόνια και άλλαξε τη μορφή της χώρας, και γι’ αυτό το καταγγέλλει, το υπονομεύει και θέλει να το διαγράψει. Από την άλλη δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δυναμική την οποία ανοίγει η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό τη θεωρεί επικοινωνιακό τέχνασμα.
Πιστεύετε ότι έχει σημαντικές πιθανότητες – ιδιαίτερα μετά την υπόθεση Πάχτα – το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές;
Αναμφίβολα στην πολιτική αναμέτρηση του Μαρτίου θα είναι πολύ κοντά τα δύο κόμματα. Θα δοθεί μια συγκλονιστική πολιτική μάχη. Πιστεύω όμως ότι ο Έλληνας πολίτης στο δίλημμα αν θέλουμε η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά ή να στριφογυρίζει γύρω από το παρελθόν, θα δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Θα επιλέξει το νέο, θα επιλέξει αυτό που συνεχίζει τη θετική πορεία της χώρας, θα αφήσει στην άκρη εκείνο το οποίο την απομονώνει και οδηγεί στα ίδια αδιέξοδα προβλήματα τα οποία με τόσο κόπο καταφέραμε να ξεπεράσουμε πριν από δέκα χρόνια.
Αν παρά την αισιοδοξία σας το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί, θα υπάρξουν εσωκομματικά προβλήματα μετά τις εκλογές; Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα αμφισβητηθεί για τις επιλογές του την προεκλογική περίοδο;
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν γίνεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να διαχειριστεί μια εκλογική αποτυχία. Γίνεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργήσει περισσότερες προϋποθέσεις μιας νικηφόρας αναμέτρησης και ήδη η απήχηση που έχει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ιδιαίτερα όμως στη νεολαία, το δείχνει. Ιστορικά, τις περισσότερες φορές, εκείνοι που κέρδισαν τις εκλογές ήταν τα κόμματα τα οποία είχαν μαζί τους τη νεολαία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “