«Ο κ. Παπανδρέου ευαγγελίζεται την ανανέωση με τους εκφραστές ενός ξεπερασμένου φιλελευθερισμού. Ενός φιλελευθερισμού και ενός σοσιαλισμού της δεκαετίας ’80. Αυτό δεν είναι σύνθεση, είναι σύγχυση». Με τη φράση αυτή ο κ. Γ. Αλογοσκούφης επικρίνει μεν τον κ. Γ. Παπανδρέου για τη συνεργασία του με τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο.
Ο συντονιστής Οικονομικών της N.Δ. πιστεύει ότι το κόμμα του τελικά θα κερδίσει τις εκλογές και θεωρεί δευτερεύον ζήτημα το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο κ. Γ. Παπανδρέου προκρίνεται από τους πολίτες ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Γιατί ήταν τόσο έντονη κ. Αλογοσκούφη η αντίδραση της N.Δ. για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο;
Δεν θα έλεγα ότι η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα έντονη. Για εμάς αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την πλήρη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το κυβερνών κόμμα και πολιτικά μας διευκολύνει. Έχουμε ένα αντίπαλο κόμμα που από τη μια καταγγέλλει τον λεγόμενο «νεοφιλελευθερισμό» και τις κυβερνητικές πρακτικές της περιόδου 1990 – 93 και από την άλλη ενσωματώνει τους κυριότερους εκφραστές αυτής της άποψης και των πρακτικών που ώς τώρα επέκρινε. Ο κ. Παπανδρέου ευαγγελίζεται την ανανέωση με τους εκφραστές ενός ξεπερασμένου φιλελευθερισμού και ενός ξεπερασμένου σοσιαλισμού. Του φιλελευθερισμού και του σοσιαλισμού τής δεκαετίας του 1980.
Μα όλοι οι νέοι πολιτικοί δεν λέτε με κάθε ευκαιρία ότι στην πολιτική πλέον απαιτούνται συνθέσεις;
Αυτό δεν είναι σύνθεση, είναι σύγχυση. Τόσο ο φιλελευθερισμός όσο και ο σοσιαλισμός έχουν προσαρμοστεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται. Ο φιλελευθερισμός που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία δεν βασίζεται μόνο στις δυνάμεις της αγοράς και του ανταγωνισμού, αλλά και σε έναν νέο ρόλο του κράτους. Ρόλο ρυθμιστικό στην οικονομία και αναδιανεμητικό στην κοινωνία. Αυτά δεν φαίνεται να τα αποδέχονται οι εκφραστές του λεγόμενου «νεοφιλελευθερισμού». Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία βασίζονται στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης και όχι στις κοινωνικές συγκρούσεις.
Πάντως, από τις αιχμές που αφήνετε για τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο, ενισχύετε την εντύπωση που υπάρχει ότι το κόμμα σας μάλλον δεν επιθυμούσε να τους έχει στα ψηφοδέλτιά της.
Έχω δηλώσει και στο παρελθόν ότι όλα τα πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν ευπρόσδεκτα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Κάποιοι δέχθηκαν να ενταχθούν, κάποιοι άλλοι όχι. Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε για τη συνέπεια των λόγων και των έργων μας. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία προχωρά μπροστά. Τα πρόσωπα έχουν περιορισμένη αξία σε σχέση με τις πολιτικές θέσεις, την πολιτική συνέπεια και την πολιτική αξιοπιστία. Τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία έχει ανανεωθεί εντυπωσιακά και σε πρόσωπα και σε πολιτικές. Έχουμε αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, έχουμε διδαχθεί από την εμπειρία και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς. Εμπιστευόμαστε την κοινωνία και τους πολίτες και απ’ ό,τι φαίνεται είναι και εκείνοι έτοιμοι να μας εμπιστευτούν στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Από την άλλη όμως συνεργάζεστε με τους κ.κ. Παπαθεμελή και Πέτσο. Εσείς δεν μπερδεύετε την κομματική σας βάση με αυτές τις μεταγραφές;
Στις περιπτώσεις που αναφέρετε, δεν τίθεται ζήτημα πολιτικής γραμμής ή ιδεολογίας. H πολιτική αντίληψη των συγκεκριμένων στελεχών δεν απέχει πολύ από την κεντρική πολιτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί τη σταθερή προσήλωση του κόμματός μας σε μετριοπαθείς θέσεις και επιλογές και αποδεικνύει ότι για τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν στεγανά λόγω παλαιότερης κομματικής ένταξης κάποιων στελεχών. Οι κύριοι Παπαθεμελής και Πέτσος κατέρχονται ως υποψήφιοι με σταυρό προτίμησης. H συνεργασία τους με τη Νέα Δημοκρατία θα κριθεί από τους ψηφοφόρους. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά.
Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, είναι κοινή εντύπωση ότι η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο καθορίζει την πολιτική ατζέντα της αναμέτρησης. Δεν είναι ανησυχητικό αυτό για σας;
H πολιτική ατζέντα της αναμέτρησης δεν καθορίζεται ούτε από το σύστημα ΠΑΣΟΚ ούτε από τον κ. Παπανδρέου. Καθορίζεται από το αίτημα για συνολική πολιτική αλλαγή. Ο κ. Παπανδρέου, αντιλαμβανόμενος την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει αυτό το αίτημα, προσπαθεί να «κρύψει» το κυβερνών κόμμα πίσω από ένα «επικοινωνιακό προπέτασμα». Ένα παραπέτασμα χωρίς ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. H προσπάθεια αυτή όμως έχει εγγενείς αδυναμίες και προκαλεί σύγχυση. Προκαλεί σύγχυση και στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ αλλά και στους ψηφοφόρους γενικότερα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία εκφράζει με συνέπεια και αυθεντικό τρόπο το αίτημα για αλλαγή πολιτικής και για ανανέωση του συστήματος εξουσίας. Σε αυτές τις εκλογές, το σύστημα ΠΑΣΟΚ καραδοκεί και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το «επικοινωνιακό προπέτασμα» του κ. Παπανδρέου. Ωστόσο, οι πολίτες αντιλαμβάνονται το παιγνίδι που παίζεται. Όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δεν επηρεάζονται.
Θα σας ανησυχεί σίγουρα ωστόσο ότι και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του κ. K. Καραμανλή.
Αυτό είναι ένα δευτερεύον ζήτημα το οποίο συνυπολογίζεται στην πρόθεση ψήφου. Άλλωστε, το ίδιο συνέβαινε και με τον κ. Σημίτη, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί προκειμένου να αποφύγει την εκλογική συντριβή. Φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της Αριστεράς αισθάνονται πλησιέστερα προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τον ψηφίσουν κιόλας.
Εξακολουθείτε να είστε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός σας μολονότι η ψαλίδα έχει κλείσει στις τρεις μονάδες και οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ;
Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών. Ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς βέβαιος σε μία εκλογική αναμέτρηση. H Νέα Δημοκρατία, παρά τη μεγάλη αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, έχει ένα σημαντικό προβάδισμα. Πιστεύω ότι αυτό το προβάδισμα θα ενισχυθεί μέχρι την ημέρα των εκλογών. Υπάρχουν σημαντικές μετακινήσεις από το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία οι οποίες δεν φαίνεται να αντιστρέφονται. Επιπλέον, είναι προφανές ότι αυτοί που εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία και το σύστημα ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου.
Ισορροπημένο το πρόγραμμα της N.Δ.
Για τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το πρόγραμμα του κόμματός του για το Ασφαλιστικό, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης την αποδίδει στην παρερμηνεία των θέσεων της N.Δ. την οποία έκανε, όπως υποστηρίζει, το «σύστημα ΠΑΣΟΚ».
Τελικά, τα περί επαναφοράς του νόμου Σιούφα στο Ασφαλιστικό ήταν γκάφα των συντακτών του προγράμματος ή πραγματική σας πρόθεση;
H διατύπωση για το Ασφαλιστικό παρερμηνεύθηκε από το σύστημα ΠΑΣΟΚ, όπως παρερμηνεύθηκαν και άλλα στοιχεία του προγράμματός μας. Θα σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα για την Παιδεία είχε χαρακτηριστεί «κουρελού», για να υιοθετηθεί κατόπιν στο μεγαλύτερο μέρος του από το ΠΑΣΟΚ. H κατάργηση του ΣΔΟΕ και η αλλαγή του τρόπου φορολογικών ελέγχων, το ίδιο. Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε άμεσα την απάντηση σε αυτή την προσπάθεια παρερμηνείας και δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Πάντως δώσατε την εντύπωση, ακόμα και στους πιο καλοπροαίρετους, ότι χειριστήκατε στη Ρηγίλλης με επιπολαιότητα ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα μελετημένο και ισορροπημένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “