Στρατηγική για τις 20 ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές αναζητά η N.Δ. καθώς τα δύο σημαντικά της όπλα με τα οποία είχε σχεδιάσει να δώσει την τελική μάχη έχουν καταστεί, όπως παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη της, ανενεργά.
Έτσι τώρα οι συνεργάτες του κ. K. Καραμανλή που βλέπουν καθημερινά την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ να μικραίνει έχουν επιστρέψει στην παλιά τακτική τού… βλέποντας και κάνοντας. Δηλαδή λειτουργούν ως πυροσβέστες που τρέχουν να σβήσουν ή να περιορίσουν την έκσταση της «πυρκαγιάς» που κάθε τρεις και λίγο ανάβει ο αντίπαλός τους.
Το πρώτο μεγάλο όπλο της Ρηγίλλης ήταν η καθημερινότητα των πολιτών. Οι επιτελείς της N.Δ. μέχρι πριν από δύο μήνες πίστευαν ότι με ευκολία θα καταφέρουν να επικεντρώσουν την προεκλογική μάχη στα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες με στόχο να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ να απολογείται συνεχώς. «Ο σχεδιασμός αυτός που έγινε πριν από τα Χριστούγεννα ήταν στη σωστή κατεύθυνση διότι πράγματι οι κάτοικοι ιδιαίτερα των αστικών κέντρων ταλαιπωρούνται όσο σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της N.Δ. και προσθέτει: «Μας πρόλαβαν όμως οι ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ οι οποίες άλλαξαν την ατζέντα του προεκλογικού διαλόγου. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει πάντα ο ίδιος τα προβλήματα της καθημερινότητας και άλλοτε ζητά συγγνώμη από τους πολίτες, άλλοτε λέει ότι στόχος του αυτή την τετραετία είναι να ασχοληθεί με τη βελτίωση της ζωής των πολιτών αφού, όπως υποστηρίζει, τα μεγάλα θέματα τα αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Το δεύτερο σημαντικό όπλο της N.Δ. ήταν, σύμφωνα με στελέχη της Ρηγίλλης, η πολυετής διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο δημιουργεί κόπωση στον μέσο ψηφοφόρο, αλλά και ενδυναμώνει την εντύπωση της ταύτισης του κυβερνώντος κόμματος με το κράτος. Εξ ου και οι συνεχείς αναφορές του κ. K. Καραμανλή περί «καθεστώτος ΠΑΣΟΚ». H εμφάνιση όμως του κ. Γ. Παπανδρέου στο προσκήνιο και πρωτοβουλίες με τις οποίες καθιστά σαφές ότι είναι έτοιμος να τα αλλάξει όλα στο κόμμα του και να ταρακουνήσει καθεστωτικές νοοτροπίες αποδυναμώνουν, όπως παραδέχονται στελέχη της Ρηγίλλης, το πολιτικό επιχείρημα του προέδρου της N.Δ. Έτσι ο κ. K. Καραμανλής διέγραψε από τις ομιλίες του τη λέξη καθεστώς και μιλάει για «σύστημα ΠΑΣΟΚ». H λέξη σύστημα είναι ένας όρος των τελευταίων χρόνων που χρησιμοποιείται κυρίως από πολιτικούς και δημοσιογράφους όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν ένα κλειστό λόμπι εξουσίας. Είναι όμως ένας όρος που δεν λέει και πολλά στους ψηφοφόρους.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η N.Δ. ήρθαν να προστεθούν και οι περίφημες μεταγραφές των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου. «Αντιδράσαμε με λάθος τρόπο. Τους επικρίναμε τόσο πολύ έντονα τα δύο πρώτα 24ωρα, με αποτέλεσμα να δώσουμε την εντύπωση ότι μας ενόχλησε και μας ανησύχησε η συνεργασία τους με τον Γιώργο Παπανδρέου. Έπρεπε να είμαστε πιο ψύχραιμοι», λέει στέλεχος της N.Δ. που περίμενε ότι οι χθεσινές δημοσκοπήσεις θα εμφάνιζαν μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας στη διαφορά των δύο κομμάτων.
K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Αρνείται σήμερα όσα είχε προτείνει για τα ντιμπέιτ
Υπαναχώρηση του Κώστα Καραμανλή έναντι των αρχικών του θέσεων αποτελεί η εμμονή της Ρηγίλλης τα ντιμπέιτ να είναι εφ’ όλης της ύλης. Στις 8 Ιανουαρίου και σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha και στον Νίκο Χατζηνικολάου είχε αποδεχτεί και συζητήσεις με θεματικό κριτήριο, όπως τις προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Αυτές τις συζητήσεις όμως δεν τις δέχεται σήμερα.
Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της N.Δ. είχε πει επί λέξει: «Πρέπει να υπάρχει άνεση αρκετών τηλεοπτικών συζητήσεων. Αν θέλετε ακόμα και με θεματικό κριτήριο. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν και νομίζω ότι η καινούργια ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει αντίρρηση γι’ αυτό».
Τώρα όμως η N.Δ. τα γυρίζει και αρνείται τα θεματικά ντιμπέιτ που προτείνει ο κ. Παπανδρέου λέγοντας πως δεν μπορεί να απαγορευτεί στους δημοσιογράφους να ρωτήσουν ό,τι θέλουν. Χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Σουφλιάς δήλωσε «ότι δεν μπορεί να αποκλείονται οι ερωτήσεις δημοσιογράφων σε διάφορα θέματα που κρίνουν οι ίδιοι ότι είναι ζωτικά. Δεν μπορείς να επιλέγεις τρία θέματα και να αφήνεις εκτός άλλα δέκα τα οποία πραγματικά καίνε τον κόσμο».
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η N.Δ. επιθυμεί ντιμπέιτ εφ’ όλης της ύλης επειδή δεν θέλει να συζητήσει επί του συγκεκριμένου και να ενημερωθεί ο κόσμος αλλά επιθυμεί μια μάχη εντυπώσεων.
Στη Ρηγίλλης πίστευαν πως θα έχουν πλεονέκτημα από μια ή περισσότερες συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης επειδή εκτιμούν ότι σε τέτοιου είδους συζητήσεις ο κ. Καραμανλής μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις ασκώντας γενική κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Πιστεύουν επίσης πως η ατζέντα που προτείνει ο κ. Παπανδρέου δεν τους συμφέρει, αφού θεωρούν ότι αποκλείει πολλά από τα πεδία στα οποία είχε πλεονέκτημα η N.Δ. και γι’ αυτό αρνούνται τις θεματικές συζητήσεις.
Χθες σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Ρηγίλλης πάντως, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί η Ρηγίλλης και θεματικά ντιμπέιτ σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου αποδεχτεί τουλάχιστον ένα εφ’ όλης της ύλης. Ο κ. Ρουσόπουλος θα έχει την πρώτη διαπραγμάτευση με τον κ. Αθανασάκη για το θέμα αυτό σήμερα το μεσημέρι. Για το θέμα πάντως πήραν θέση και τα κόμματα της Αριστεράς. H πρόταση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών με καθορισμένες ενότητες σε όλες τις τηλεοπτικές συζητήσεις. H πρόταση του KKE για τα ντιμπέιτ αφορά στην πραγματοποίηση ενιαίων συζητήσεων με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής σε 4-5 διακαναλικές συνεντεύξεις.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “