Δικαιολογημένες θεωρεί έως ένα σημείο τις πιέσεις της βάσης της N.Δ. για την αποκατάσταση των «δικών μας παιδιών» ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, Άρης Σπηλιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πολλά στελέχη της συντηρητικής παράταξης αισθάνθηκαν παραγκωνισμένα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής της B’ Αθηνών της N.Δ. εμφανίζεται σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί στο μέλλον στην προεκλογική του δέσμευση για μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα. «Ο Κώστας Καραμανλής έχει εδώ και χρόνια διαμορφωμένο το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να ακολουθήσει», λέει χαρακτηριστικά και όταν ερωτάται αν περιμένει ανασχηματισμό τον Οκτώβριο απαντά ότι «ένας ανασχηματισμός ποτέ δεν προαναγγέλλεται».
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος παρότι δηλώνει πως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις της συγκυρίας, όταν καλείται να μιλήσει για τα επιτεύγματά της δεν έχει να πει παρά μόνο ότι χειρίστηκε το Κυπριακό με σύνεση και πως συνέβαλε στην επιτάχυνση των Ολυμπιακών έργων. Τονίζει ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει «οικείο και φιλικό προφίλ και δεν έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ήδη πιεσμένη ελληνική κοινωνία».
Όσο για το συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει την Παρασκευή, πιστεύει ότι το τέλος Ιουλίου και λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν ο σωστός χρόνος να διεξαχθεί, διότι αυτή την ώρα «δεν μπορούν να γίνουν ούτε τομές ούτε ρήξεις. Θα είναι ένα συνέδριο επαναβεβαίωσης των θέσεών μας».
Ποιο ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησης Καραμανλή μέχρι τώρα, κ. Σπηλιωτόπουλε;
Έχει δείξει ένα πιο συγκροτημένο, πιο φιλικό, πιο οικείο προφίλ στον μέσο πολίτη, που είχε κουραστεί από την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό των τελευταίων κυβερνήσεων. Χειρίστηκε θέματα όπως το Κυπριακό ή την επιτάχυνση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων με σύνεση. Και αυτό δημιουργεί ανακούφιση στην κοινωνία. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. H κυβέρνηση, και ορθώς, καταναλώνει το μέγιστο των δυνάμεων και του χρόνου της για την άρτια και ασφαλή διοργάνωση του εθνικού μας στοιχήματος, των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι σημαντικό να πετύχουμε και θα πετύχουμε.
Και σε ποιον τομέα η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας, έχει επιδείξει μεγαλύτερη αδράνεια;
Παρά τις επιμέρους κριτικές, είδαμε ότι η κυβέρνηση ανοίγει, αργά αλλά σταθερά, τα θέματα που επικαλέστηκε προεκλογικά, θέτοντας μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για την προώθηση πολιτικών και λύσεων. Χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω το θέμα των συμβασιούχων, της αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης, των πανωτοκίων, αλλά και τα εκκρεμή φορολογικά και αναπτυξιακά νομοσχέδια που θα έρθουν το φθινόπωρο. Αυτό που θα έπρεπε να είχαμε ίσως αποφύγει είναι κάποιες διαφωνίες και άστοχες δηλώσεις που δημιουργούν – κενό ουσιαστικού περιεχομένου – θόρυβο. Πολιτική ουσία έχουμε και μπορούμε συστηματικά να την προβάλουμε.
H περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει ή υπάρχει ακόμη ανοχή των πολιτών; Επομένως συγχωρούνται λάθη, παραλείψεις και αδράνεια;
Ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που κάνουμε εμείς, νομίζω ότι οι πολίτες έμπρακτα απέδειξαν και αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπει να θεωρούμε αυτήν την εμπιστοσύνη δεδομένη. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να θέσουμε από το φθινόπωρο σε πλήρη εφαρμογή το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες. Θεωρώ ότι όσο εμφανιζόμαστε συνεπείς στις εξαγγελίες μας, ακόμη και αν δημιουργηθούν ορισμένες επιμέρους εντάσεις, οι πολίτες θα εξακολουθούν να μας αγκαλιάζουν με την εμπιστοσύνη τους.
Συμφωνείτε με αυτούς που λένε ότι το μεγάλο μπλακ άουτ, επέφερε την πρώτη σημαντική ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης;
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, φανέρωσε, κατά την άποψή μου, τη δυσκολία του έργου που έχουμε να επιτελέσουμε. Απέδειξε ότι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, ο εκσυγχρονισμός του κρατικού μηχανισμού αποτελεί μία πολύ δύσκολη προσπάθεια που δυσχεραίνεται από την πολυδιάσπαση ευθυνών και αρμοδιοτήτων. Δεν ήταν τόσο αυτό καθαυτό το πρόβλημα της διακοπής, όσο οι αντιδράσεις που στόχευαν στη μετατόπιση των ευθυνών από τον έναν φορέα στον άλλο.
Το μικρό και ευέλικτο σχήμα για το οποίο μιλούσε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός πότε θα το δούμε;
Δεν νομίζω ότι είμαι ο καταλληλότερος να απαντήσει. Αισθάνομαι όμως ότι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια διαμορφωμένο το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να ακολουθήσει, θα ανταποκριθεί και σε αυτήν την προεκλογική εξαγγελία.
Αναμένετε ανασχηματισμό τον Οκτώβριο;
Εάν για όλα τα παραπάνω μπορούμε να εκφράσουμε τις προσωπικές μας απόψεις, το θέμα στο οποίο είναι απαγορευτική κάθε τοποθέτηση είναι ο ανασχηματισμός. Ο Πρωθυπουργός είναι ο μόνος αρμόδιος και είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής άλλων απόψεων. Συν την πάγια πολιτική αρχή, βέβαια, ότι ένας ανασχηματισμός ποτέ δεν προαναγγέλλεται.
Εισπράττετε και εσείς τη δυσφορία της κομματικής οργάνωσης, η οποία επικρίνει υπουργούς ότι έχουν τις πόρτες κλειστές και πως η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη στο κόμμα;
Δεν θα πρέπει να είμαστε τόσο υπερβολικοί. Δεν υπάρχει δυσφορία. Υπάρχουν κάποιες φωνές που πιέζουν. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι μέχρις ενός σημείου κρίνονται και δικαιολογημένες κάποιες πιέσεις, καθώς υπάρχουν ελπίδες και προσδοκίες από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που ήταν στο περιθώριο τα τελευταία 20 χρόνια. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να αλλάξουμε νοοτροπία. Από εκεί και πέρα, μιλώντας και με συναδέλφους μου στη Βουλή, μπορώ να σας πω ότι οι «γκρίνιες» δεν ακούγονται τόσο για τους υπουργούς όσο για ορισμένους διοικητές και προέδρους οργανισμών και φορέων που δείχνουν να ξεχνούν ότι έχουν διοριστεί ή έχουν τοποθετηθεί.
Μήπως αυτό που πράγματι ζητά η οργάνωση είναι η άμεση αποκατάσταση των… «δικών σας παιδιών»;
Όπως σας προανέφερα, αυτό μέχρις ενός σημείου δικαιολογείται. H παράταξη βρέθηκε για 20 χρόνια στην αντιπολίτευση και πολλά στελέχη – απολύτως δικαιολογημένα – αισθάνθηκαν παραγκωνισμένα, στο περιθώριο. H στάση του Πρωθυπουργού όμως, η οποία καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για παράτυπες ελπίδες. Έχουμε επισημάνει, πολύ καιρό πριν από τις εκλογές, ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ισονομία και οι ίσες ευκαιρίες για όλους και όχι η δημιουργία μιας νέας νομενκλατούρας.
Γκρίνια για τους διοικητές Οργανισμών
Διαφωνώ με κάποιες τακτικές της επικοινωνίας
Εξακολουθεί να τηρεί αποστάσεις από την επικοινωνιακή ομάδα της N.Δ. ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος συμφωνεί, όπως λέει, με τη στρατηγική επικοινωνίας της κυβέρνησης όπως τη χάραξε ο Πρωθυπουργός, διαφωνεί όμως με κάποιες τακτικές υλοποίησής της, όπως λέει χαρακτηριστικά.
H επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση;
H στρατηγική της επικοινωνίας, όπως την έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός, είναι στην απολύτως ορθή κατεύθυνση. Οι τακτικές υλοποίησης ενδεχομένως να μπορούν να βελτιωθούν. Όλοι θέλουμε το καλύτερο.
Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στον παλιό ρόλο του εκπροσώπου Τύπου;
Δεν συγκρίνονται οι θέσεις και οι ρόλοι. Σήμερα η επικοινωνία καλείται να υπερασπιστεί και να προβάλει το κυβερνητικό έργο. Ενδεχομένως, αν προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ανάλυση της καθημερινότητας, να σας έλεγα ότι στο τάδε θέμα να έλεγα κάτι διαφορετικό ή να αντιδρούσα με άλλον τρόπο. Αυτό όμως νομίζω ότι θα προέκυπτε εάν το ίδιο ερώτημα το θέτατε σε οποιονδήποτε βουλευτή.
Σας ενόχλησε που δεν συμμετείχατε στην πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την επιτυχία σας στη B’ Αθηνών ή το αναμένατε;
Θα ήταν υποκριτικό να πω ότι το περίμενα ή πως δεν φιλοδοξώ και εγώ να συμβάλλω στο κυβερνητικό έργο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποδέχομαι πως μετά τις εκλογές ένας ισχυρός Πρωθυπουργός είναι – αυτός και μόνον – που αποφασίζει. Εγώ από την πλευρά μου, όπως γνωρίζετε, πάντοτε ανταποκρίθηκα στον ρόλο που μου ανέθετε η παράταξη. Αυτό πράττω και σήμερα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “