«Φεύγει το καρφί αλλά η τρύπα μένει», λέει η παροιμία. Ύστερα από ένα σκληρό παζάρι ο Κεντέρης και η Θάνου κατέθεσαν χθες τις διαπιστεύσεις τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποδεχόμενοι έτσι να μην αγωνιστούν, με αντάλλαγμα η ΔΟΕ να μην τους τιμωρήσει αλλά να παραπέμψει την υπόθεση στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αθλητισμού.
Το… κουκούλωμα αυτό μπορεί να συμφέρει τις δύο πλευρές (η χώρα και οι Ολυμπιακοί παύουν να διασύρονται και οι δύο αθλητές αποφεύγουν το στίγμα και τις οικονομικές συνέπειες μιας τιμωρίας για ντόπινγκ), όμως τα ερωτηματικά γύρω από το σκάνδαλο παραμένουν αναπάντητα, προσβάλλοντας τον μέσο πολίτη, που ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.
Δεν είναι όμως το μόνο θέμα που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση και προσπαθεί άρον άρον να το κλείσει. Είναι και οι φωτιές που άναψε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης με τις δηλώσεις του περί απολύσεων στον μεγάλο Οργανισμό. Δηλώσεις που είχαν προκαλέσει αμηχανία στο Μαξίμου και τη μεγάλη δυσφορία στον προϊστάμενό του υπουργό κ. M. Λιάπη. Στον Π. Βουρλούμη έγιναν αυστηρές συστάσεις να αποφεύγει να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις δημοσίως χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση. Έτσι προς το παρόν το θέμα μπαίνει στο ράφι, αλλά η ανησυχία των εργαζομένων παραμένει, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι ο σκόπελος των απολύσεων θα εμφανιστεί ξανά.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κατά τρόπο υποδειγματικό, ενώ οι αθλητές μας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και οι ελπίδες μας και για αλλά μετάλλια είναι πολλές. Και μάλιστα σε αθλήματα όχι τόσο δημοφιλή στη χώρα μας και με νέους αθλητές που μέχρι σήμερα δεν ήταν μπροστά στους προβολείς της δημοσιότητας.
Κατά τ’ άλλα, μεγάλη έκπληξη προκαλεί η λειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου. Ένα έργο το οποίο επί χρόνια περίμεναν με αγωνία οι Αθηναίοι και εθεωρείτο καθοριστικής σημασίας για την περίοδο των Αγώνων, είναι ουσιαστικά ανενεργό, καθώς οι συρμοί του πάνε και έρχονται χωρίς επιβάτες. Οι λόγοι είναι τουλάχιστον τρεις: η τσουχτερή τιμή, ο χαμένος χρόνος στις αποβάθρες και η δυσκολία πρόσβασης στους σταθμούς.
H κρίση στη Νατζάφ, στο Ιράκ, μοιάζει να εκτονώνεται. Ο σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ συμφώνησε να εγκαταλείψει το τέμενος, στο οποίο είχε ταμπουρωθεί και να αφοπλίσει τους μαχητές του. Για κάποιους κατοίκους της Νατζάφ, ωστόσο, είναι ήδη αργά μιας και έχουν χάσει στις συγκρούσεις δικούς τους ανθρώπους και περιουσίες.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “