Σε κρίση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς συνειδητοποιεί ότι η τραγωδία του Σινούκ και όλα όσα ακολούθησαν ουσιαστικά αποκάλυψαν ότι δεν υπάρχει κυβερνητικός μηχανισμός διαχείρισης μεγάλων κρίσεων. Έτσι, με ψέματα, υπεκφυγές και μισές αλήθειες επιχειρούν αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί να συγκαλύψουν τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Παράλληλα, υπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι απλώνουν ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας γύρω από τον Πρωθυπουργό ώστε να υποστεί τη μικρότερη δυνατή φθορά από την πρωτοφανή αυτή ιστορία έλλειψης συντονισμού της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Όλοι όσοι μιλούν από χθες σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες δηλώνουν με έμφαση ότι ο Κων. Καραμανλής για πρώτη φορά πληροφορήθηκε το γεγονός στις 14.18′ του περασμένου Σαββάτου από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο. Δεν δίνουν ωστόσο οποιαδήποτε πειστική απάντηση στο ερώτημα που έθεσαν χθες «TA NEA»: Πώς είναι δυνατόν τέσσερις υπουργοί (οι κ.κ. Σκανδαλάκης Κακλαμάνης, Κεφαλογιάννης, Σπηλιωτόπουλος) και ο υποδιοικητής της ΥΠΑ κ. Σταμάτης να γνωρίζουν για την εξαφάνιση του ελικοπτέρου μισή ώρα έως τρία τέταρτα πριν από τον Πρωθυπουργό και να μην τον έχουν ενημερώσει σχετικά.
H αντιφάσεις Σταμάτη
Τη γραμμή έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Θοδ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επιχείρησε να διαψεύσει την αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι ο Πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα ενημερώθηκε περί τις 13.30′ από τον υποδιοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Δημ. Σταμάτη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για ανυπόστατα και φαντασιόπληκτα σενάρια» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς ωστόσο κι αυτός να απαντήσει με πειστικό τρόπο πώς είναι δυνατόν η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να έχει σημάνει γενικό συναγερμό για την ανεύρεση του Σινούκ από τις 13.18 το μεσημέρι και ο υποδιοικητής της να μη γνωρίζει τίποτα.
Από την πλευρά του και ο κ. Σταμάτης δήλωσε ότι η ενημέρωση ολίγων δευτερόλεπτων που έκανε στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των παραγωγικών τάξεων δεν αφορούσε το θέμα του Σινούκ, ωστόσο υπέπεσε σε τέτοιες αντιφάσεις που ουσιαστικά επιβεβαίωσε όσα προσπάθησε να διαψεύσει.
Την ίδια ώρα ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΑ κ. Παπανικολάου άφηνε σαφείς αιχμές για την κινητοποίηση της κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για την εξαφάνιση του ελικοπτέρου.
Χωρίς αντανακλαστικά
Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται πάντως ότι η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη φθορά τα τελευταία 24ωρα, καθώς απέτυχε πλήρως να διαχειριστεί την πρώτη μεγάλη κρίση που προέκυψε στους έξι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη δεν κρύβουν τη μεγάλη τους έκπληξη για το πώς κατάφερε η κυβέρνηση – όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν – να μπει σε μία δίνη για ένα θέμα το οποίο μπορούσε με ευκολία να διαχειριστεί αν οι υπουργοί που ενημερώθηκαν πρώτοι διέθεταν αντανακλαστικά και αναλάμβαναν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος μίλησε χτες για «απαράδεκτη δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής και στην ενημέρωση της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι δεν ήταν «καθόλου ικανοποιημένος από την συνεννόηση που υπήρξε».
Πάντως, η κυβέρνηση, μη ξέροντας τι άλλο να κάνει αυτή την ώρα για να ξεφύγει από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, έχει αποφασίσει να τηρήσει αμυντική στάση. Αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα συντηρούσε το θέμα και περιμένει να κοπάσει η καταιγίδα. «Κάθε θαύμα τρεις ημέρες… Πόσο θα συντηρηθεί αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, εάν εμείς πάψουμε να δίνουμε τροφή με δηλώσεις και διαρροές;» έλεγε χθες κορυφαίος υπουργός και πρόσθετε: «Όποια ζημιά ήταν να γίνει στην κυβέρνηση, έγινε. Δεν έχει τώρα σημασία να επιμείνουμε να συμμαζέψουμε τα αμάζευτα και να συνεχίσουμε μια μάχη που έχει ήδη χαθεί…».
Και αιχμές Ρουσόπουλου για Σπηλιωτόπουλο
Εντύπωση όμως προκάλεσε και η απάντηση του υπουργού Επικρατείας όταν ρωτήθηκε από ποιον ενημερώθηκε ο ίδιος για την πτώση του Σινούκ. «Ποιοι υπουργοί με ενημέρωσαν και πότε, θα μου επιτρέψετε να μην το αναφέρω…», απάντησε με νόημα ο κ. Ρουσόπουλος και η απάντησή του αυτή ερμηνεύθηκε ως έμμεση πλην σαφής βολή κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου.
Την ίδια ώρα κορυφαίες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν με έμφαση ότι ο κ. Σπηλιωτόπουλος γνώριζε την πτώση του Σινούκ από τις 13.30′, αλλά δεν ενημέρωσε άμεσα τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια τον υπουργό Επικρατείας ώστε να χειρισθεί επικοινωνιακά το ζήτημα.
Από το περιβάλλον του κ. Σπηλιωτόπουλου έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των υπουργών Άμυνας και Επικρατείας και απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Ρουσόπουλος να διατύπωσε αιχμές εναντίον του. Πρόσθεταν, όμως, ότι υπάρχουν κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που «δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι» την τοποθέτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όποτε βρίσκουν ευκαιρία βάλλουν εναντίον του.
Πάντως καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τη θέση του και απέδιδαν σε «ανεύθυνες φήμες» τα σχετικά σενάρια. «Μια τέτοια κίνηση θα έριχνε λάδι στη φωτιά και θα συντηρούσε το θέμα αρκετές μέρες στην επικαιρότητα. Θα ήταν λάθος…» τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή. Για το θέμα αυτό ήταν ξεκάθαρη και η απάντηση του υπουργού Επικρατείας όταν ρωτήθηκε μήπως έχουν επικρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου δεύτερες σκέψεις για να γίνει αποδεκτή η παραίτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου: «Ούτε δεύτερες ούτε τρίτες…», απάντησε με έμφαση ο κ. Ρουσόπουλος.
Αντίθετα, ο υπουργός Επικρατείας κράτησε αποστάσεις από τον υποδιοικητή του Αγίου Όρους. Όταν ρωτήθηκε εάν προκύπτουν ευθύνες για τον κ. Κασμίρογλου, οποίος παρότι παραδέχθηκε ότι είχε υποψίες πως κάτι δεν πάει από τις 11.40′ κι ενημέρωσε τον προϊστάμενο του υπουργό στις 13.30′, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Κατ’ αρχήν η ευθύνη βαρύνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Εάν προκύψουν ευθύνες για οποιονδήποτε άλλον, να είστε βέβαιοι ότι θα αποδοθούν».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “