Μπροστά σε ένα νέο πολιτικό φιάσκο βρέθηκε χθες η κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τη δήλωση Καραμανλή περί «νταβατζήδων», η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση.
H κυβέρνηση (με την πρωτοφανή δικαιολογία «την υπογράψαμε… κατά λάθος») αναγκάστηκε να αποσύρει «φωτογραφική» τροπολογία, με την οποία χαρίζονταν δισεκατομμύρια σε μικρή μερίδα μεγαλοεπιχειρηματιών και η οποία, αν κατετίθετο στη Βουλή, θα τραυμάτιζε σοβαρά την αξιοπιστία της.
Τη μία ημέρα διά στόματος Καραμανλή δηλώνει αποφασισμένη να μην ανεχθεί τη διαπλοκή με τα οικονομικά συμφέροντα και 24 ώρες αργότερα εμφανίζεται να ερμηνεύει προς όφελος ορισμένων τον νόμο περί πανωτοκίων εξυπηρετώντας συμφέροντα μερίδας μεγαλοεπιχειρηματιών.
Την ίδια στιγμή, το συγκρουσιακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην πολιτική ζωή του τόπου ενισχύει τα σενάρια που «θέλουν» τον κ. Καραμανλή να προσφεύγει πρόωρα στις κάλπες με κύριο σύνθημα τον αγώνα κατά της διαπλοκής.
H απόσυρση της τροπολογίας – που είχαν, μάλιστα, υπογράψει οι κ.κ. Αλογοσκούφης και Σιούφας – έγινε σε μια στιγμή, κατά την οποία είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης, λόγω των δηλώσεων του κ. Καραμανλή περί «νταβατζήδων». Κύριο μοτίβο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να μη μείνει ο Πρωθυπουργός σε «ανέξοδες καταγγελίες», αλλά να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου της διαπλοκής. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε διατεθειμένο να συνδράμει μια τέτοια προσπάθεια.
Πάντως, το κλίμα που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή πυροδοτεί εκ νέου τα σενάρια περί προθέσεων του κ. Καραμανλή να προσφύγει στις κάλπες. Πολιτικά στελέχη και βουλευτές, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της N.Δ., δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και εκφράζουν την άποψη ότι ο Πρωθυπουργός δημιουργεί συνθήκες πόλωσης και σύγκρουσης με το λεγόμενο «οικονομικό κατεστημένο», ώστε να οδηγηθεί στις κάλπες με κύριο σύνθημα τον αγώνα του εναντίον της «διαπλοκής».
Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η κυρίαρχη άποψη στο κόμμα της N.Δ. Τα περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας εκτιμούν ότι «πράγματι, ο κ. K. Καραμανλής στήνει σκηνικό εκλογών, αλλά για να “τρίξει τα δόντια” – όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν – τόσο στους οικονομικούς παράγοντες όσο και στο ΠΑΣΟΚ και να περάσει το μήνυμα προς όλους ότι “αν συνεχισθούν η ισοπεδωτική κριτική και η διαρκής αμφισβήτηση, δεν θα διστάσω να προκαλέσω εκλογές τώρα που η κυβέρνησή μου είναι ακόμη ισχυρή».
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ «Σκληρή γραμμή» μετά τις επιθέσεις
ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟ, ΟΠΩΣ επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της N.Δ., εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα το Μέγαρο Μαξίμου, για τις σκληρές επιθέσεις που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ και τις επικρίσεις από πολλά MME.
Έτσι, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, ο κ. K. Καραμανλής έχει αποφασίσει να αλλάξει τακτική. «Οι χαμηλοί τόνοι και η συναίνεση σε όλα τα επίπεδα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της N.Δ. και τονίζει: «Πράγματι, αιφνιδιαστήκαμε όταν είδαμε πόσο σκληρά και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η υπόθεση Τσιτουρίδη, πόσο άδικα μάς επιτέθηκαν. Βρεθήκαμε επί ημέρες σε άμυνα, ενώ η κομματική βάση – σαστισμένη – άρχισε να αποσυσπειρώνεται. E, έπρεπε όλοι αυτοί να πάρουν την απάντηση ότι πλέον δεν παίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι να ”σηκώσουμε το γάντι” και να συγκρουσθούμε».
H τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όπως παραδέχονται κομματικά στελέχη, είχε πολλούς αποδέκτες και ένας από αυτούς ήταν το κομματικό του ακροατήριο. «Ξέρετε πόσα τηλεφωνήματα έχουμε δεχθεί από τοπικά στελέχη, που συγχαίρουν τον Πρωθυπουργό για την απόφασή του να συγκρουσθεί;», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος. Σε κάθε περίπτωση, όλοι στη N.Δ. θεωρούν πως, είτε γίνουν εκλογές είτε δεν γίνουν, το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει, καθώς ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει πλέον «σκληρή γραμμή».
M. EBEPT «Όχι στην ονοματολογία, μέτρα κατά της διαπλοκής»
«ΛΑΔΙ ΣΤΗ φωτιά» της σύγκρουσης με τα λεγόμενα οικονομικά συμφέροντα – την οποία προανήγγελλε ο Πρωθυπουργός – έριξε χθες και ο κ. M. Έβερτ. Ο πρώην πρόεδρος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα περί «νταβατζήδων» και κάλεσε τον κ. K. Καραμανλή και συγκρουσθεί μαζί τους, ώστε να πάψουν να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της N.Δ. έγιναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντησή του με τον κ. K. Καραμανλή, γεγονός που τροφοδότησε σενάρια, σχόλια και συζητήσεις. «Δεν νομίζω ότι ο κ. K. Καραμανλής πρέπει να πει ονόματα. Ο κ. K. Καραμανλής πρέπει να κάνει ένα πράγμα: Πρέπει να φέρει θεσμικό πλαίσιο σε δυο-τρεις τομείς, έτσι ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα οι “νταβατζήδες” να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα του ελληνικού λαού». Είναι γνωστό ότι ο κ. M. Έβερτ, συχνά πυκνά, αναφέρεται στο θέμα της λεγόμενης διαπλοκής, ενώ από το βήμα της Βουλής την περίοδο της αρχηγίας του είχε αναφέρει και ονόματα επιχειρηματιών και εκδοτών.
Αυτή τη φορά, πάντως, ο κ. M. Έβερτ είπε ότι ο κ. K. Καραμανλής δεν χρειάζεται να αναφέρει ονόματα όπως – κατά την άποψή του – δεν χρειάζεται να γίνουν πρόωρες εκλογές γιατί – όπως εξήγησε – αν γίνουν εκλογές, «τότε θα σταματήσει η σύγκρουση».
Επιβεβαίωσε το «νταβατζήδες»
Τα περί «νταβατζήδων» επιβεβαίωσε επί λέξει και ο βουλευτής Φθιώτιδας της N.Δ., Ηλίας Καλλιώρας, ο οποίος χθες το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό Σταρ Φθιώτιδας είπε ότι ρώτησε τι θα γίνει με τα «διαπλεκόμενα» και ότι ο Πρωθυπουργός του είπε πως είναι «πέντε νταβατζήδες». Το βράδυ, πάντως, ο κ. Καλλιώρας έσπευσε στη Λαμία για να βγει σε τηλεοπτικό «παράθυρο» και να διασκεδάσει τις δικές του δηλώσεις. Στην τοπική τηλεόραση (Σταρ Λαμίας), ο βουλευτής της N.Δ. υποστήριξε πως «μετέφρασε» με τον δικό του τρόπο όσα είπε ο κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η λέξη τού αρέσει και τη χρησιμοποιεί και πως «έχει βιώσει τη σύγκρουση με συμφέροντα». Μετά, άλλαξε το θέμα και προχώρησε σε επίθεση στα «NEA», λέγοντας πως τον «ενοχλεί να μιλάει στη Βουλή και να έχουν επτά συνάδελφοι του του ΠΑΣΟΚ τα ”NEA” ανοιχτά και να παίρνουν γραμμή για το τι θα πουν».
Το θέμα συντήρησε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ευάγγ. Αντώναρος είπε ότι ο κ. K. Καραμανλής δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «νταβατζής», αλλά επιβεβαίωσε την ουσία της τοποθέτησής του, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί τη διαπλοκή». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι περισσότεροι βουλευτές που μίλησαν χθες.
Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε στη Βουλή είπε ότι «ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης συνήθιζε να κάνει αόριστες και γενικόλογες δηλώσεις για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή. Τώρα, ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός άλλαξε βήμα και κάνει τις ίδιες γενικόλογες και αόριστες δηλώσεις σε σουβλατζήδικα».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “