«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης και δεν θα την αφήσουμε να ξαναγυρίσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε, «αν βρεθήκαμε στο σημείο της χρεοκοπίας είναι γιατί πάντα συνυπήρχαν δύο Ελλάδες: Η μία της παραγωγής και της δημιουργίας, και εκείνη της φοροδιαφυγής και αρπαχτής». «Η πρώτη πάσχιζε να αναδείξει τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, να δημιουργήσει, ενώ η δεύτερη κοίταζε να απομυζήσει τον κόπο της πρώτης», πρόσθεσε, μιλώντας στο 6ο συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην Κομοτηνή.
«Έχουμε την υποχρέωση όλοι μαζί να δώσουμε ώθηση ξανά στην Ελλάδα της δημιουργίας και να κλείσουμε το δρόμο προς εκείνους τους παραδείσους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βγαίνουν από το καθεστώς περιθωριοποίησης και μετατρέπονται σε πόλο εξελίξεων αξιοποιώντας και ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είπε ότι «μέχρι τις εκλογές του 2019 θα επιστρέψω αρκετές φορές στη Θράκη», ενώ έκανε λόγο για ορατές δυνατότητες ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα.
Eπεσήμανε ότι η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια. Όπως ανέφερε, στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο». Στάθηκε στον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο αυτό ο αγωγός TAP, ενώ σημείωσε ότι προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του αγωγού IGB. Όπως πρόσθεσε, τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο:
-Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη,
-Η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.
Προανήγγειλε ότι πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο «τομή», όπως είπε, για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Εξήγησε ότι πρόκειται για θεσμική πρωτοβουλία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού, είπε ότι «ολοκληρώσαμε τον Κάθετο άξονα της Ροδόπης από την Κομοτηνή – Νυμφαίο – μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» και πως σε λίγες ημέρες, παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα». Ανακοίνωσε εξάλλου ότι σε 15 ημέρες δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα», προϋπολογισμού 35 εκατ. Για τη σύνδεση της Δράμας, τόσο με την Καβάλα όσο και με την Αμφίπολη, είπε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης μας ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. Όπως ανέφερε, «τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή».