Αυτοδυναμία για κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Αυτοδυναμία ζήτησε από τους πολίτες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στο «Παπαστράτειο» του Αγρινίου, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η αριστερά δεν ζητά απλώς την νίκη αλλά ισχυρή λαϊκή εντολή για «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

Όπως είπε «όσο μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη θα έχει στην Ευρώπη, όσοι πιο πολλοί μας εμπιστεύονται μέσα στη χώρα μας, τόσο πιο πολύ σας λαμβάνουν υπόψη έξω». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτοδυναμία για έχει τα «χέρια λυμένα στους δύσκολους χειρισμούς και να μην μπορεί κανείς να του βάλει τρικλοποδιά από μέσα, δηλαδή από τις δυνάμεις του χθες, που χρεοκόπησαν τη χώρα και έχουν κάθε λόγο να μη θέλουν να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εκείνοι που «περιμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία» αδιαφορούν για το αν υπονομεύουν τη χώρα, αποσταθεροποιώντας το ΣΥΡΙΖΑ  και συμπλήρωσε ότι επιτίθενται στο πρόγραμμα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη, γιατί γνωρίζουν ότι είναι η ελπίδα του λαού και θέλουν να «κόψουν» την πορεία προς την αυτοδυναμία, προκειμένου να υποχρεώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην το εφαρμόσει αυτούσιο, έτσι  ώστε και αυτός να γίνει αντιληπτός στον κόσμο σαν ένα ακόμη κόμμα όπως τα κόμματα του δικομματισμού, που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα κάνουν μετεκλογικά. «Εμείς δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ούτε μαζί τους, ούτε με τη Ανγκελα Μέρκελ. Εμείς δίνουμε λόγο και αναφορά μόνο στον ελληνικό λαό», είπε.

Όπως τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του από τις πρώτες μέρες που θα βρεθεί στην εξουσία και δεν θα το θέσει σε καμία διαπραγμάτευση με κανέναν, ούτε με τους δανειστές. Προσέθεσε ότι θα τηρηθούν οι θεσμικές δεσμεύσεις της χώρας, όπως προκύπτουν από τη συμμετοχή στην ευρωζώνη, δηλαδή η υποχρέωση σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά δεν θα τηρηθούν οι πολιτικές δεσμεύσεις Σαμαρά για περισσότερη λιτότητα. «Η λιτότητα, όμως, δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αντίθετα, μέρος των συνθηκών είναι η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι κινδυνολογεί «αφόρητα» και ανασύρει στην επιφάνεια ό,τι σχετικό του έχει απομείνει. Εξέφρασε, όμως, την άποψη ότι οι πολίτες δεν τον πιστεύουν γιατί πλέον γνωρίζουν ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ είναι κίνδυνος μόνο για την ολιγαρχία που λεηλάτησε τον τόπο» και όχι για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Επανέλαβε, επίσης, ότι για την μεσαία τάξη, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, κίνδυνος είναι ο κ. Σαμαράς και η συνέχιση του καταστροφικού μνημονίου.

Αναφερόμενος στο χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση στην οποία θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το ζήτημα ότι όσο το χρέος κινείται στο 177% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο και η εξυπηρέτησή του είναι δυσβάστακτη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ούτε βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, ούτε βιώσιμη ανάπτυξη, ούτε δυνατότητα να δανειστούμε από τις αγορές. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί συνθήκες αποπληρωμής που δεν θα προκαλούν στη χώρα «υφεσιακή ασφυξία» και δεν θα εξωθούν το λαό στην απόγνση και στην φτώχεια, και δεν ζητά άλλα δάνεια.
«Εμείς θα διαπραγματευτούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Γι’ αυτό ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας. Γιατί μόνο με τη δική σας δύναμη θα πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Και διαπραγματευόμαστε για να βρούμε λύση. Όχι για να δοκιμάσουμε τα όπλα που και οι δύο πλευρές διαθέτουμε. Και γι’ αυτό, στο τέλος, θα καταφέρουμε να βρούμε αμοιβαία επωφελή και οριστική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης. Αλλωστε, δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε» κατέληξε. Και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να δώσουν, με την ψήφο τους, εντολή «αλλαγής και τερματισμού της λιτότητας και των μνημονίων».