Αντιμέτωπη με δύο ανοιχτά μέτωπα που επιβαρύνουν το πολιτικό κλίμα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση. Από τη μία μεριά βαθαίνει καθημερινά το χάσμα με την ηγεσία της Εκκλησίας κι από την άλλη οξύνεται η αντιπαράθεση για τα οικονομικά.
Συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου κάνουν λόγο για «αχαριστία» και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υπενθυμίζουν τα όσα έχει κάνει ο Αρχιεπίσκοπος για τη νίκη της N.Δ., ενώ επιτελείς του K. Καραμανλή διαπιστώνουν «καθυστέρηση και ατολμία» στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται μέχρι τώρα το θέμα ο κ. Χριστόδουλος
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής που ουσιαστικά περιλαμβάνει πάγωμα μισθών και αυξήσεις -φιλοδώρημα για τις συντάξεις, ενώ ένταση προκαλούν το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά για τα οποία η ΟΤΟΕ και η συνδικαλιστική ηγεσία του ΟΤΕ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Οι σχέσεις Καραμανλή-Χριστόδουλου βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, καθώς και οι δύο πλευρές διαρρέουν πληροφορίες περί έντονης δυσαρέσκειας. H άποψη του Πρωθυπουργού – όπως λένε οι επιτελείς του – εξακολουθεί να είναι ότι η ίδια η Εκκλησία θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για την κάθαρση. Οφείλει όμως να το κάνει άμεσα και κυρίως να πείθει ότι «το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, υπάρχει ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται μέχρι τώρα το θέμα ο κ. Χριστόδουλος. Διαπιστώνουν «καθυστέρηση και ατολμία», όπως λένε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο δεν πρόκειται να υποδείξει η κυβέρνηση στον Αρχιεπίσκοπο με ποιον τρόπο θα κινηθεί διότι όπως εξηγούν: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή την ώρα να προχωρήσουμε χέρι χέρι με τον Αρχιεπίσκοπο. Πρώτα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου του και ότι ο ίδιος δεν είχε έστω έμμεση συμμετοχή ή ανοχή σε όσα συνέβαιναν όλο αυτό το διάστημα στους κόλπους της Εκκλησίας».
Ενδεικτικό παράδειγμα της απόστασης που έχει πάρει η κυβέρνηση από τον κ. Χριστόδουλο είναι ότι υπουργοί και γνωστοί βουλευτές που είχαν τακτική επαφή μαζί του αποφεύγουν τώρα τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
«Αχαριστία»
Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την κυβέρνηση. Συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου κάνουν λόγο για «αχαριστία» και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υπενθυμίζουν τα όσα έχει κάνει ο Αρχιεπίσκοπος για τη νίκη της N.Δ. Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν με νόημα πως όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος η N.Δ. θα εισπράξει στην κομματική βάση τη στάση που τηρεί σήμερα και επικαλούνται την επιρροή της Εκκλησίας σε μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων της N.Δ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Αρχιεπισκοπή ήταν η δήλωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικου ότι η κάθαρση στην Εκκλησία θα προέλθει από την ίδια και ότι σ’ αυτήν δεν θα πρέπει να ανακατεύεται η κυβέρνηση.
Στο επιτελείο του κ. Καραμανλή υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν ότι για να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση θα πρέπει να αναληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Δεν αρκεί να είμαστε θεατές στις εξελίξεις. Θα πρέπει να παρέμβουμε», λένε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί «το κύρος του Πρωθυπουργού και η αξιοπιστία της κυβέρνησης».
Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης έχουν ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα που είναι η κακή συγκυρία στην οικονομία. «Είναι προφανές, λένε, ότι η κατάσταση της οικονομίας μάς υποχρεώνει να πούμε δυσάρεστα πράγματα στους πολίτες. Αν αφήσουμε λοιπόν να κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα τα θέματα της οικονομίας, σίγουρα θα βγούμε ζημιωμένοι. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε δυναμικές πρωτοβουλίες στα θέματα της κάθαρσης».
Προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου…
ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου επιτελικά στελέχη της N.Δ. έλεγαν στις συσκέψεις τους ότι αν ο κ. Καραμανλής πατάξει τα φαινόμενα διαφθοράς αμέσως μόλις γίνει Πρωθυπουργός, τότε θα είναι για πολλά χρόνια πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή. Και για να είναι πιο συγκεκριμένη η πρότασή τους αυτή υποστήριζαν ότι με διακηρύξεις, απειλές και καταγγελίες δεν λύνονται τα ζητήματα αυτού του είδους γι’ αυτό πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, «πέντε εφοριακοί, πέντε υπάλληλοι πολεοδομίας, πέντε αστυνομικοί, πέντε δικαστικοί και αν χρειαστεί και κάποιοι ιερωμένοι που ενέχονται σε σκάνδαλα», ώστε να περάσει το μήνυμα στο σύνολο της κοινωνίας ότι η διαφθορά δεν μπορεί να συνεχισθεί.
Αυτές οι προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου των στελεχών της N.Δ. τώρα φαίνεται να αποκτούν περιεχόμενο καθώς κορυφαία στελέχη πιστεύουν ότι αυτή είναι κατάλληλη στιγμή ο Πρωθυπουργός να επιβάλει την κάθαρση σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. «Όσο και αν η ατμόσφαιρα είναι βαριά αυτή την περίοδο ουσιαστικά τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται μπορεί να ευνοήσουν την κυβέρνηση αν γίνει σωστή πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των γεγονότων», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει: «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα φαινόμενα διαφθοράς γιγαντώθηκαν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και όχι στους 11 μήνες που βρισκόμαστε στην εξουσία, Εμείς έχουμε υποσχεθεί προεκλογικά κάθαρση του δημόσιου βίου και τώρα μας δίνεται πρώτης τάξεως ευκαιρία να το κάνουμε».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “