Για έμμεσο τρόπο εκβιασμού αλλαγής πολιτικής στο Κυπριακό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η οποία κάνει λόγο για συνεκμετάλλευση με τους Τουρκοκυπρίους του φυσικού πλούτο της Κύπρου.
«Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου» δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε αποκαλυπτική συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου MEGA.
Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την έκθεση του ΟΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μας ζητά«να γίνουν συνεταίροι οι Τουρκοκύπριοι στον φυσικό πλούτο και να έχουν δικαίωμα και της επιλογής του σχεδίου Β’, όπως μας απειλούν και η άρνησή μου να συμμετέχω σε ένα ανάλογο διάλογο οδηγεί κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος που αντανακλάται στην έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε την έκθεση του γγ του ΟΗΕ «απαράδεκτο κείμενο», το οποίο «υπενθυμίζει το 2004» και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθεί σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς.
Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι έλαβε στη Νέα Υόρκη, τόσο από τον γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, τον Τζον Κέρι, τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και τον κ. Ερντογάν, ότι υπάρχει η προθυμία της Τουρκίας να προχωρήσουμε στον διάλογο, όπως είχε καθοριστεί και με ημερήσια διάταξη κεφαλαίων, τα οποία διάλεγε η μια πλευρά για να γίνει η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.
«Πρέσβης μεγάλης δύναμης μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων πριν την έναρξη του διαλόγου -είναι η πρώτη φορά που το λέγω, αλλά και η υπομονή έχει τα όρια της- ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών, που έφεραν την κυπριακή σημαία. Και αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη τον Οκτώβριο η πρώτη NAVTEX. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τις συμπεριφορές της Τουρκίας, που όλως αιφνίδια θυμήθηκε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.
Είναι αδιανόητο, τόνισε, να αναγνωρίζουν την παρανομία, αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε έναν διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, προκειμένου τάχα να είσαι εποικοδομητικός για να λυθούν οι διαφορές.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι κάποιοι θεωρούσαν ως δεδομένο πως θα αποδεχόταν και την οποιαδήποτε λύση, επειδή είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν. «Δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια λύση η οποία από τη μια να μην αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά και από την άλλη να μην είναι το προϊόν εκβιασμού και της βούλησης του ισχυρού»κατέληξε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν κλοντ Γιούνκερ είχε αργά χθες το βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και του επαναβεβαίωσε τη θέση της ΕΕ για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το φυσικό πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.
Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με τον οποίο η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών έλαβε χώρα αργά χθες το βράδυ.