Έτοιμη για τον μεγάλο συμβιβασμό στο θέμα του βασικού μετόχου εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση. Το αποκάλυψε χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι προέχει το εθνικό συμφέρον.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει εξαιτίας του επίμαχου νόμου να χάσει κονδύλια η χώρα. Το πώς θα δρομολογηθεί η… βασική υποχώρηση της κυβέρνησης ακόμη δεν είναι σαφές.
ΩΣΤΟΣΟ τα σενάρια είναι δύο: το πρώτο σενάριο λέει ότι θα γίνουν άμεσα τροποποιήσεις που να ικανοποιούν την Κομισιόν, και το δεύτερο ότι η κυβέρνηση θα αναστείλει τον νόμο μέχρι να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, στη N.Δ. δημιουργείται – αίφνης – αντιευρωπαϊκό μέτωπο. Κορυφαία στελέχη και βουλευτές, με πρώτο τον κ. M. Έβερτ, στρέφουν τα πυρά τους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συστήνουν στην κυβέρνηση να μην υποστείλει τη σημαία. Στην έκρηξη των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων συνέβαλαν και κυβερνητικές διαρροές ότι η χώρα πέφτει θύμα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Και μέσα σ’ όλα… οι φήμες για παραιτήσεις των κ.κ. Παυλόπουλου, Ρουσόπουλου και Παπαληγούρα που συνέταξαν τον νόμο δίνουν και παίρνουν, αν και επισήμως διαψεύδονται. Ο κ. Καραμανλής πάντως παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχουν ευθύνες, είπε ωστόσο ότι δεν είναι ώρα για την απόδοσή τους.
ΑΠΟ TO ΒΡΑΔΥ της Κυριακής – όπως όλα δείχνουν – οι προβολείς της δημοσιότητας, προσωρινά τουλάχιστον, θα στραφούν ξανά στην Αρχιεπισκοπή. H συνέντευξη του διαβόητου Βαβύλη, η οποία θα βγει στον αέρα την Κυριακή, ρίχνει πάλι λάδι στη φωτιά στα σκάνδαλα της Εκκλησίας και στην ενδεχόμενη εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου στη δράση Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα. Και μια που ο λόγος για τα Ιεροσόλυμα, Ελλάδα, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή αναζητούν τώρα τον αντικαταστάτη του κ. Ειρηναίου. Για την Ελλάδα σε κάθε περίπτωση προέχει η διατήρηση της ελληνικότητας του Πατριαρχείου και όχι η εξασφάλιση της θέσης του σημερινού Πατριάρχη.
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ τους στραμμένο στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα γίνει στη Γαλλία για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έλαβαν τις αποφάσεις τους, χθες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ έφυγε ικανοποιημένος από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθότι, ύστερα από διήμερες διαπραγματεύσεις, κατάφερε να πείσει τους ηγέτες της E.E. να αποδεχθούν την κοινωνική ατζέντα του για την προστασία του κοινωνικού κράτους, κάτι που θεωρείται ικανό να πείσει τους Γάλλους να πουν το «ναι» στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “