«Γιώργο, καλώς όρισες στο σπίτι σου!». Με αυτή τη φράση του Κώστα Καραμανλή από το βήμα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε το πολυτάραχο σίριαλ της επιστροφής του Γιώργου Σουφλιά στη Νέα Δημοκρατία. Όρθιοι, τέσσερις χιλιάδες σύνεδροι είχαν υποδεχθεί 20 λεπτά νωρίτερα τον Θεσσαλό πολιτικό με παρατεταμένα χειροκροτήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού στον χώρο του συνεδρίου, ενώ το σύνθημα «όλοι μαζί με τον Καραμανλή» δονούσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Νούμερο δύο της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να καταστήσει επί της ουσίας τον Γ. Σουφλιά ο κ. Κ. Καραμανλής. Στόχος του είναι να ενισχύσει την παρουσία του στο κόμμα με ρόλους και αρμοδιότητες πέραν εκείνων που προβλέπουν οι τυπικές διατάξεις του καταστατικού. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. πιστεύει ότι θα έχει διπλό όφελος. Από τη μια πλευρά θα φανεί γενναιόδωρος στη βάση του κόμματος, δείχνοντας ότι έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο των αντιπαραθέσεων του παρελθόντος, εξασφαλίζοντας παράλληλα όλα τα οφέλη από τη διεισδυτικότητα του Θεσσαλού πολιτικού στον μεσαίο χώρο. Από την άλλη, δι’ αυτής της οδού, θα κατεβάσει ένα σκαλοπάτι από την κομματική επετηρίδα την κ. Μπακογιάννη, η οποία σήμερα θεωρείται το πιο ισχυρό στέλεχος μετά τον πρόεδρο του κόμματος.
Η πρώτη κίνηση του κ. Κ. Καραμανλή σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι να τοποθετήσει τον κ. Γ. Σουφλιά τιμητικά στο νέο σημαντικό όργανο της Ν.Δ., το Πολιτικό Συμβούλιο. Ο κ. Σουφλιάς συμμετέχει εξ οφίτσιο μαζί με τους πρώην αρχηγούς της Ν.Δ., κ.κ. Κ. Μητσοτάκη, Γ. Ράλλη και Μ. Έβερτ. Ο κ. Κ. Καραμανλής είχε καταλήξει σε αυτήν την απόφαση την περασμένη εβδομάδα, γιατί ήθελε να είναι έτοιμος για το αξίωμα που θα του προσέφερε. Έτσι λοιπόν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την ώρα που συζητούσαν ποια θα είναι τα εξ οφίτσιο μέλη, ο κ. Κ. Καραμανλής παρενέβη και είπε: «Να είναι και οι υποψήφιοι που έχουν ξεπεράσει το 20% σε εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος». Αυτή η ρύθμιση «φωτογράφιζε» τον Γιώργο Σουφλιά, αποκλείοντας τη συμμετοχή στο όργανο του Βύρωνα Πολύδωρα. Εκείνη τη στιγμή όμως, δεν το πρόσεξε κανείς.
Στο ερώτημα, που κυριαρχούσε χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, γιατί ο Καραμανλής έκανε με αυτόν τον τρόπο το άνοιγμα στον Γιώργο Σουφλιά, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, η απάντηση όσων συνομιλούν μαζί του είναι η εξής: «Πρώτον, είχε καταλήξει ότι με τις παρασκηνιακές συναλλαγές και με τους μεσολαβητές δεν θα βρει ποτέ άκρη. Αντίθετα, με τις πληροφορίες μέσα από σπασμένο τηλέφωνο θα μπορούσε η υπόθεση της επιστροφής Σουφλιά να οδηγηθεί σε φιάσκο, όπως εκείνο που έγινε προεκλογικά με τον Δ. Αβραμόπουλο στο πολυσυζητημένο γεύμα στον «Διόνυσο». Δεύτερον, τον ανησύχησε η πρόταση που διατύπωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μέσω των «ΝΕΩΝ», για άρση των διαγραφών από το συνέδριο. Φοβήθηκε πως αν την επαναλάβει από το βήμα του συνεδρίου θα αποκτούσε εκείνη την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο ίδιος θα εφέρετο να σύρεται πίσω από την πρώην υπουργό.
Το επόμενο βήμα είναι τώρα να συναντηθούν οι κ.κ. Καραμανλής και Σουφλιάς για να συζητήσουν τις ακριβείς αρμοδιότητες του Θεσσαλού πολιτικού. Η συνάντηση είναι πιθανόν να γίνει μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Και μία λεπτομέρεια: όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη Τύπου του συνεδρίου, κ. Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου, δεν θα συνεδριάσει το Πειθαρχικό για να άρει τη διαγραφή του κ. Σουφλιά, γιατί το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων ισοδυναμεί με άρση της διαγραφής.
Το αίσθημα ανακούφισης των συνέδρων ήταν εμφανές. Είχαν προηγηθεί αρκετές ώρες αγωνίας από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής ξεπέρασε τον εαυτό του όπως λένε οι συνεργάτες του αφού ουσιαστικά παραδέχθηκε δημοσίως ότι έκανε λάθος όταν διέγραψε τον κ. Γ. Σουφλιά.
Από την παγωμάρα…
Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, οι σύνεδροι περίμεναν από στιγμή σε στιγμή ότι ο Θεσσαλός πολιτικός θα ανταποκριθεί θετικά. Αυτό όμως δεν συνέβη. Αντίθετα, η δήλωσή του το μεσημέρι του Σαββάτου δεν έκλεινε οριστικά το θέμα. Κορυφαία στελέχη, βουλευτές και σύνεδροι πάγωσαν, ενώ άρχισαν να ακούγονται στους διαδρόμους τα πρώτα επικριτικά σχόλια του τύπου «ε, πια, τι άλλο θέλει να κάνουμε!».
Ο κ. Γ. Σουφλιάς είχε αποφασίσει από το απόγευμα της Παρασκευής όταν άκουσε τον κ. Κ. Καραμανλή να επιστρέψει, δεν ήθελε όμως, όπως λένε οι συνεργάτες του, να λειτουργήσει εν θερμώ. Το «σπεύδε βραδέως» είναι πάγια τακτική του και το επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά.
… στη συγκίνηση
Στη μία και μισή το μεσημέρι χθες, όταν οι σύνεδροι πληροφορήθηκαν πως τελικά έρχεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Γ. Σουφλιάς, επικράτησε αναταραχή. Οι πιο ενθουσιώδεις και δεν ήταν λίγοι βγήκαν στο προαύλιο για να τον υποδεχθούν. Έτσι χρειάστηκε να επιστρατευτεί η φρουρά του προέδρου κ. Κ. Καραμανλή για να του ανοίξουν τον δρόμο προς την αίθουσα. Εκείνος φανερά συγκινημένος ανέβηκε στην εξέδρα, αγκάλιασε τον πρόεδρο, χαιρέτησε ένα προς ένα τα ηγετικά στελέχη, ενώ ιδιαίτερα εκδηλωτικός υπήρξε με την κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Ύστερα, με φανερή αμηχανία χαιρέτησε τους συνέδρους με μια υπόκλιση φέρνοντας το χέρι στη θέση της καρδιάς.
Με την κίνηση αυτή του Γιώργου Σουφλιά το συνέδριο της Ν.Δ. είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Λίγοι έδωσαν σημασία στο περιεχόμενο των ομιλιών του προέδρου της Ν.Δ. και του Θεσσαλού πολιτικού οι οποίες ακολούθησαν. Ο ενθουσιασμός ανέβηκε όμως ξανά κατακόρυφα μιάμιση ώρα αργότερα, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. φίλησε τρεις φορές πάνω στο πάνελ την Ντόρα Μπακογιάννη και αμέσως μετά πήγε ξανά στις πρώτες θέσεις που καθόταν ο Γιώργος Σουφλιάς και τον ασπάστηκε και εκείνον τρεις φορές.
Πέρασαν στα ψιλά…
Αναμφισβήτητα ήταν ένα συνέδριο, που από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος του κυριάρχησε το θέμα Σουφλιά. Και μέσα σε αυτό το πανηγύρι χάθηκε ο πολιτικός διάλογος, μπήκαν στο περιθώριο οι πολιτικές θέσεις των στελεχών και ουδείς ασχολήθηκε με τις οργανωτικές αλλαγές που προώθησε ο πρόεδρος. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, που όλοι προέβλεπαν ότι θα είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, ψηφίστηκε διά βοής και με συνοπτικές διαδικασίες, λίγα λεπτά προτού αφιχθεί ο Γ. Σουφλιάς.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν πράγματι η άτυχη αυτού του συνεδρίου, διότι είχε ετοιμάσει από καιρό την πολιτική της πλατφόρμα με θέσεις και απόψεις που ήλπιζε ότι θα συζητηθούν, αλλά χάθηκαν μέσα στη «δίνη» που προκάλεσε η επιστροφή Σουφλιά. Στα ψιλά πέρασε και η ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οποία υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός με την κυβέρνηση και προπάντων με τον κ. Λαλιώτη, που τον χαρακτήρισε «τον άνθρωπο που αναλαμβάνει τα βρώμικα χτυπήματα του ΠΑΣΟΚ κατά των πολιτικών του αντιπάλων».
«Χωρίς όρους»
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς το συνέδριο, ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε ότι δεν διαπραγματεύτηκε την επιστροφή του στη Ν.Δ. «Ήρθα χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τον πρόεδρο του κόμματος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ενώ απέδωσε την κίνησή του στην ανταπόκριση των συνέδρων. «Η προχθεσινή πολιτική τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή αλλά και η δική σας ανταπόκριση με έπεισαν πως όλοι έχουμε τη διάθεση να φτιάξουμε ένα ευρύτερο ανοιχτό κόμμα», είπε ο Θεσσαλός πολιτικός που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι παρών στον αγώνα της νίκης της Ν.Δ.
Στη δευτερολογία του ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως «σπάνια έχει βιώσει ένα τόσο ενωτικό κλίμα», ενώ χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «δύναμη εμπιστοσύνης». Κλείνοντας το συνέδριο, κάλεσε τους συνέδρους «όλους και όλες μαζί» να προχωρήσουν για να υλοποιήσουν το όραμα της Ν.Δ. για τη Νέα Ελλάδα.
Από την οργή και τους άπραγους «προξενητάδες» στην πρωτοβουλία και την αγωνία της επιστροφής
Τρία χρόνια έμεινε έξω από το “μαντρί” ο Γιώργος Σουφλιάς. Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 1998 όταν ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να τον διώξει διά παντός από το κόμμα μαζί με τον Στέφανο Μάνο και τον Βασίλη Κοντογιανόπουλο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός αντέδρασε με οργή, μια οργή που συνέχισε να υπάρχει μέχρι και πριν από λίγο διάστημα και αυτό γιατί, όπως εξομολογείτο σε κάθε ευκαιρία στους φίλους του, δεν ανέμενε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα διέγραφε, και μάλιστα οριστικά, τον σημαντικότερο αντίπαλό του στην εκλογική αναμέτρηση για τη διαδοχή του Μιλτιάδη Έβερτ, μια αναμέτρηση, στην οποία ο Γ. Σουφλιάς τερμάτισε δεύτερος: “Ήταν σαν να διέγραφε ο Σημίτης τον Άκη αμέσως μετά το συνέδριο του 1996”, έλεγε και ξανάλεγε για να καταστήσει σαφές το μέγα πολιτικό ατόπημα που κατά την άποψη του είχε διαπράξει ο κ. Κ. Καραμανλής.
Παρά την οργή του, ο κ. Γ. Σουφλιάς τα τρία αυτά χρόνια κινήθηκε με εξαιρετική στρατηγική. Έμπειρος πολιτικός καθώς είναι, έκρυβε τον θυμό του στις δημόσιες εμφανίσεις του, που ούτως ή άλλως ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Μιλούσε ελάχιστα και πάντα οι τοποθετήσεις του για τη μελλοντική του πολιτική πορεία ήταν σιβυλλικές. Η μεγάλη μάχη της Ν.Δ. να τον πείσει να επιστρέψει δόθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2000. Όλα σχεδόν τα επώνυμα στελέχη με πρώτους τον κ. Μ. Έβερτ και την κ. Ντ. Μπακογιάννη τον καλούσαν δημοσίως να επιστρέψει. Μεσολαβητές, απεσταλμένοι του κ. Κ. Καραμανλή, μπαινόβγαιναν στα γραφεία του κ. Γ. Σουφλιά, όλες αυτές οι προσπάθειες όμως σφραγίστηκαν από αποτυχία. Μάλιστα και ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής φέρεται να επιδίωξε μαζί του τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά ποτέ οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να συνομιλήσουν. Και αντί να βελτιωθούν τα πράγματα, χειροτέρεψαν, καθώς μια δήλωση του κ. Γ. Σουφλιά παραμονές εκλογών έδειχνε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στις κακές σχέσεις του με τη Ρηγίλλης.
Ο Κώστας Σημίτης από την πρώτη μέρα που απομακρύνθηκε ο Γ. Σουφλιάς από την Νέα Δημοκρατία παρακολουθούσε βήμα προς βήμα τις κινήσεις του. Είναι από τα πρόσωπα της αντίπερα όχθης που εκτιμά ο Πρωθυπουργός και όπως λένε επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου θεωρούσε τη συνεργασία του κ. Γ. Σουφλιά με το ΠΑΣΟΚ σαν καταλύτη για τη διεύρυνση στον μεσαίο χώρο.
Υπήρξε μια περίοδος μετά τις εκλογές που στο μέγαρο Μαξίμου πίστευαν ότι είναι εφικτή μια προσέγγιση του Γιώργου Σουφλιά. Μεσολαβητής σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε ο Βασίλης Κοντογιανόπουλος, στενός φίλος και συνεργάτης του Θεσσαλού πολιτικού.
Ο κ. Γ. Σουφλιάς, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, ουδέποτε έδωσε υποσχέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Είναι αλήθεια όμως ότι υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας, κυρίως μέσω του ΟΠΕΚ, σε μια εκδήλωση του οποίου μάλιστα, που οργάνωσε ο κ. Γ. Πανταγιάς, ήταν ομιλητής. Ωστόσο, ο Θεσσαλός πολιτικός από τις εκλογές και μετά απέφυγε με κάθε δυνατό τρόπο να δείξει τις προθέσεις του. Στη Νέα Δημοκρατία υπήρχε αναστάτωση και αγωνία. Οι “προξενητάδες” που πηγαινοέρχονταν στο γραφείο του για να του ζητήσουν να επιστρέψει στο κόμμα έφευγαν άπραγοι. Κάποιοι μάλιστα είχαν αρχίσει να σκέφτονται μήπως συνομιλεί με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο για την ένταξή του στο νέο κόμμα.
Η ανησυχία για το θέμα αυτό κάποια στιγμή κορυφώθηκε καθώς έφταναν στη Ρηγίλλης φήμες ότι ο δήμαρχος επιχειρεί να τον προσεγγίσει. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το προτελευταίο κεφάλαιο της επιχείρησης της Ν.Δ. για την επιστροφή Σουφλιά γράφτηκε πριν από δύο μήνες. Ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Τζανής Τζαννετάκης, με εντολή του κ. Κ. Καραμανλή, τον συνάντησε και του ζήτησε να προσέλθει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κατά την έναρξη του συνεδρίου και να επιστρέψει πανηγυρικά στο κόμμα. Η απάντηση του Γ. Σουφλιά και αυτή τη φορά ήταν σιβυλλική με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη Ρηγίλλης στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Έτσι, ο κ. Κ. Καραμανλής σκέφτηκε ότι δεν έχει κανέναν νόημα η προσέγγιση του κ. Γ. Σουφλιά μέσω μεσολαβητών. Και πήρε τη μεγάλη απόφαση να ζητήσει ουσιαστικά δημόσια συγγνώμη για τη διαγραφή του από το βήμα του συνεδρίου. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να κλείσει οριστικά το θέμα. Δηλαδή, αν δεν ανταποκρινόταν στην πρόσκλησή του ο Γιώργος Σουφλιάς, δεν θα μπορούσε κανείς στο μέλλον να τον επικρίνει ότι δεν εξάντλησε τα περιθώρια να τον φέρει πίσω.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “