Je Suis Ahmed

“The great divide is not between faiths. Rather it is between terrorists and moderates, between those who are tolerant and those who ‘otherize’,” γράφει σε άρθρο του στους New York Times ο Nicholas Kristof. Είναι δυστυχώς αρκετά συχνές, στη χώρα μας αλλά και αλλού, οι απόπειρες να μπουν στον ίδιο καμβά φανατικοί τρομοκράτες και οι πιστοί της θρησκείας στο όνομα της οποίας διαπράττουν τα εγκλήματά τους. Οι προχθεσινές επιθέσεις ήταν άλλωστε βούτυρο στο ψωμί των τρομολάγνων ακροδεξιών ανά την Ευρώπη. Οι απόψεις αυτές γίνονται φυσικά πιο δημοφιλείς σε περιόδους κρίσης, σε χώρες όπου η μετανάστευση αποτελεί κεντρικό πρόβλημα, σε γωνιές του κόσμου όπου η πολυπολιτισμικότητα αντιμετωπίζεται ως κατάρα, είναι όμως στην ουσία τους ισοπεδωτικές, άδικες και εντελώς ανακριβείς.

Στην Ελλάδα, κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, αποπειρώμενοι να συνδέσουν τα τραγικά συμβάντα στο Παρίσι με τη “λαθρομετανάστευση” στη χώρα μας. Αναρωτιέμαι, τι έχουν να πουν αυτοί οι άνθρωποι για τον Ahmed Merabet, έναν εκ των δύο αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους στο προχθεσινό μακελειό;

Ήταν Γάλλος Μουσουλμάνος και σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των σκιτσογράφων να σατιρίζουν τη θρησκεία του. Οι αξίες της ανοχής, της λογικής και της μετριοπάθειας είναι αυτές που μας διαχωρίζουν από τους βαρβάρους, είναι λάθος να τις βάζουμε στην άκρη όποτε οι συνθήκες το εξυπηρετούν.