Αναχωρεί για Ουάσιγκτον το οικονομικό επιτελείο - Αναμένεται "μάχη" με το ΔΝΤ
Σήμερα το μεσημέρι θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον οι Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου και Χουλιαράκης, μετά τις δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ περιμένει πλεόνασμα μόλις 2% το 2018 (αντί 3,5% που βλέπουν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι) βάζοντας στο τραπέζι την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων. Μάλιστα, από το Ταμείο θεωρούν πως η περυσινή υπεραπόδοση των εσόδων οφείλεται σε “συγκυριακούς λόγους”.
Χτες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 θα είναι ηπιότερη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων:
«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ηπιότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής το Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».
Από την άλλη, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγλινγκ τόνισε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ενεργοποιηθούν εφόσον η ελληνική πλευρά συνεχίζει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να γίνει του χρόνου.
Τις επόμενες μέρες, η ελληνική αποστολή αναμένεται να έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ. Η κυβέρνηση ελπίζει να πετύχει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι και την άμεση υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Κενό 2,7 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) το 2018 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά, καθώς εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα είναι μόλις 2,2% του ΑΕΠ αντί για 3,5% του στόχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα άμεσα, ωστόσο λόγω της διαφοράς των προβλέψεων με τους Ευρωπαίους, το φθινόπωρο ίσως ξανανοίξει το θέμα.
Τα καλά νέα της έκθεσης, είναι ότι το Ταμείο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% για το 2016 Από την άλλη, ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat αναμένεται να ανακοινώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2016!
Παρόλα αυτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το πλεόνασμα του 2016 δεν είναι διατηρήσιμο ούτε φέτος ούτε τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το πλεόνασμα θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2017, θα αυξηθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2018 και στη συνέχεια θα είναι της τάξης του 1,5%.
Το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν τα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο τη διετία 2019-2020.
Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον επιμένουν ότι η διαφορά εκτιμήσεων για το 2018 παραμένει. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία της Μάλτας, αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 τότε η μείωση του αφορολόγητου θα γίνει το 2019.
Η ελληνική κυβέρνηση στέκεται στο γεγονός πως όλες οι προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι τώρα έχουν διαψευσθεί προς το καλύτερο: “Το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!”, τονίζουν χαρακτηριστικά, άλλωστε οι προβλέψεις του για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.