Στον πάγο και σήμερα η χώρα- Στα "λευκά" τα βόρεια προάστια στην Αττική- Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Στην κατάψυξη για άλλη μια ημέρα θα παραμείνει η χώρα μας, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που εδώ και μια εβδομάδα πλήττει ολόκληρη την Επικράτεια, προκαλώντας τεράστια προβλήματα.

Στα λευκά έχει ντυθεί όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και πολλές περιοχές της Αττικής , σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί οι δρόμοι ενώ αρκετά σχολεία σε πολλές περιοχές θα παραμείνουν κλειστά. Η θερμοκρασία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και οι μετακινήσεις των πολιτών δυσχεραίνονται λόγω του παγετού που έχει καλύψει τους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα μετά τις 10 το πρωί θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στους δήμους Παλλήνης και Παιανίας όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Λαυρεωτικής (Λαύριο, Κερατέα, ‘Αγιος Κωνσταντίνος), στα Καλύβια και τον Κουβαρά του δήμου Σαρωνικού.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο της Αττικής παραμένει κλειστή η λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ έως το καζίνο, η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το στρατιωτικό νοσοκομείο Πεντέλης 414 έως τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου, η λεωφόρος Χασιάς – Δερβενοχωρίων, στο ύψος Μονής Κλειστών, ρεύμα προς Δερβενοχώρια, στην Καισαριανή, επί της Ανωνύμου οδού, θέση «ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», από το τέρμα της οδού Εθν. Αντιστάσεως.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην περιφερειακή οδό Βαρυμπόμπης – Κατσιμιδίου, από το ύψος της ταβέρνας «Θέα», σε σημείο της λεωφόρου Διονύσου, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, καθώς και στην είσοδο των Θρακομακεδόνων, από το Ολυμπιακό Χωριό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους νομούς του Ηρακλείου Κρήτης, του Λασιθίου, των Κυκλάδων, της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Πρόγνωση για την εξέλιξη των φαινομένων

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)  για σήμερα προβλέπεται ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στη Χαλκιδική, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από -12 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -7 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από -3 έως 6 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από -4 έως 11 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από -2 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ισχυροί και τοπικά στα νοτιοανατολικά σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Για την Αττική προβλέπονται αυξημένες κατά περιόδους νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια και ανατολικά του νομού.  Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου αλλά στα βόρεια και ανατολικά του νομού θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς στο Σαρωνικό και βορειοανατολικοί μέτριοι στο Νότιο Ευβοϊκό.

Λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν, προβλέπονται για σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.

Η επέλαση του χιονιά προκάλεσε πολλά προβλήματα σε Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια, ενώ τα χιόνια σε πολλές περιοχές της Κρήτης ξεπέρασαν το 1,5 μέτρο, με αποτέλεσμα πολλοί οικισμοί να αποκλειστούν αλλά και να κινδυνέψουν άνθρωποι.

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλη την Κρήτη, για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό ανθρώπων από διάφορα σημεία του νησιού.

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε για τον οικισμό του Σελάκανου στο Λασίθι και τους εγκλωβισμένους κατοίκους του, σύμφωνα με το cretapost.gr. Κλιμάκιο από 10 άνδρες της Πυροσβεστικής ανάμεσα στους οποίους και ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της ΕΜΑΚ, με τρία οχήματα, ξεκίνησαν επιχείρηση για να φτάσουν μέχρι το αποκλεισμένο Σελάκανο.

Πολλά τα προβλήματα από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και στα νησιά των Κυκλάδων. Αποκλεισμένα είναι 17 χωριά σε Άνδρο και Τήνο.

Συγκεκριμένα στην Άνδρο έχουν αποκλειστεί εννέα χωριά: Αποίκια, Βουρκωτή, Μέσα Βούνι, Έξω Βούνι, Κόχυλος, Πιτροφός, Παλαιοχώρα, Απρόβατο και Άρνη ενώ στην Τήνο τα αποκλεισμένα χωριά είναι οκτώ: Φαλατάδος, Στενή, Τριπόταμος, Κάρδιανη, Υστέρνια, Πάνορμος, Πύργος και Κώμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Τήνου έμειναν για αρκετή ώρα χωρίς ρεύμα και νερό.

Τα σχολεία σε πολλά νησιά των Κυκλάδων όπως, Νάξο, Σύρο και Μικρές Κυκλάδες, θα μείνουν κλειστά, ενώ για την Παρασκευή θα γίνει επανεξέταση της κατάστασης.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ορεινής Νάξου, λόγω του παγετού. Σοβαρά είναι επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι της Εύβοιας λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, αλλά και του παγετού ενώ τα σχολεία σε αρκετές περιοχές θα είναι κλειστά.