Αν κλείσουν όλα τα εκκρεμή θέματα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, τότε θα υπάρξει πολιτική συζήτηση για συνολική συμφωνία στο Εurogroup είτε του Απριλίου, είτε του Μαΐου, ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι “…ο πρώτος που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει”.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σ’ αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι χθες το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών δια ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.
Ενώ, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα πρέπει τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα να οριστικοποιηθούν σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαϊου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παράλληλα, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. “Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο”, επεσήμανε.
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Νότη Μαριά, για το ζήτημα της αξιοποίησης των μη χρησιμοποιημένων δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: “Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα (σ.σ. από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ), γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος”.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε “θετικό”.