Ευρύτερη περίοδος των παθών, φαίνεται να είναι το διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Ανάσταση για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ειδικότερα έως την 16 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί το τουρκικό δημοψήφισμα, με το ελληνικό Πεντάγωνο να προετοιμάζεται ειδικά και μυστικά για παν ενδεχόμενο.
Ο τουρκικός στόλος βγαίνει από τους ναυστάθμους του, για να πραγματοποιήσει τη δεύτερη φάση της “επιχειρησιακής” του αξιολόγησης, μια διαδικασία που, αν και είναι συνηθισμένη, στην συγκεκριμένη περίοδο θα μπορούσε οδηγήσει ακόμη και σε παρεκτροπή από την τουρκική πλευρά. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί στενά, vis – a – vis με τα τουρκικά πλοία όλες τις κινήσεις της γείτονος.
Η προσοχή των Ελλήνων επιτελών μπορεί να επικεντρώνεται βεβαίως στα Ίμια, αλλά δεν παραμένει προσκολλημένη μόνο σ΄ αυτή τη περιοχή.
Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών είναι δυσοίωνες για το άμεσο μέλλον. Ο εκνευρισμός της Άγκυρας είναι προφανής και η εκδήλωση προκλήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε «θερμό επεισόδιο» θεωρείται από τους Έλληνες βέβαιη.
Το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεκτείνει την προσοχή του στην φύλαξη και άλλων ‘καυτών’ σημείων στο Αιγαίο, ώστε να μπορεί έγκαιρα ν’ αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε εχθρική κατάσταση.
Η ένταση στα ελληνοτουρκικά τα τελευταία 24ωρα έχει αγγίξει το κόκκινο. Η κόντρα όμως εστιάζεται όχι τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο σε πολιτικό και διπλωματικό.
Η απάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα “δεν θα είναι πάντα τόσο ανεκτική έναντι της Τουρκίας”, σίγουρα δεν ήταν η αναμενόμενη για την Τουρκία. Απ’ αυτές ξεκίνησε μια ‘μάχη’ δηλώσεων.
Ακολούθησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι οι Τούρκοι “ανεβαίνουν όποτε θέλουν στα Ίμια”, προκαλώντας την απάντηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, που προειδοποίησε ότι όποιος τολμήσει να πατήσει τα Ίμια “να δούμε πως θα κατέβει”.
Αυτή του η δήλωση, προκάλεσε στον Π. Καμμένο εσωτερικό πολιτικό ‘πόλεμο’, αφού ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, υποστήριξε με μηνύματά του στο twitter ότι “αποκλειστικά αρμόδιο να απαντά στις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, είναι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών” και ότι “τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για επιθέσεις κατά πολιτικών φαντασμάτων”.
Πάντως η τοποθέτηση Καμμένου λένε ορισμένοι, δεν αποτελεί «παρόρμηση», αλλά συνειδητή και προγραμματισμένη επιλογή που έχει να κάνει και με τις εκτιμήσεις στρατιωτικών που έχει στη διάθεσή του.
Σύμφωνα μ’ αυτούς η Άγκυρα που είναι περίπου αποφασισμένη να προχωρήσει σε κλιμάκωση στο Αιγαίο, έπρεπε να πάρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ώστε να αντιληφθεί πως οποιοσδήποτε κι αν επιχειρήσει στο Αιγαίο θα έχει πολύ μεγάλο κόστος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Το υστερόγραφο Καμμένου ενέχει θέση ανεπίσημης διπλωματικής υπογραφής, που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει.
Πηγή: Εφημερίδα Ειδήσεις