Φιρί-φιρί το πάνε οι Τούρκοι: Παραβιάσεις, Προπαγάνδα και το Τσεσμέ στο Αιγαίο

Τέλος δεν έχουν οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων στις βραχονησίδες των Ιμίων από τους Τούρκους, ενώ οι γείτονες προπαγανδίζουν συστηματικά την ένταση στο Αιγαίο με σχετικά βίντεο, φωτογραφίες και δημοσιεύματα στα τουρκικά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Στο Αιγαίο βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το τουρκικό ωκεανογραφικό Τσεσμέ το οποίο κινείται βόρεια της Λήμνου, ανάμεσα στο θαλάσσιο τρίγωνο σε Θάσο, Σαμοθράκη και τη Λήμνο.
Στο χάρτη που συνοδεύει την τουρκική NAVTEX στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη αλλά και τη Θεσσαλονίκη και με τις τουρκικές ονομασίες τους Limni, Semadirek και Selanik.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι  τουρκικές αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης εξέδωσαν Navtex (244/17), σύμφωνα με την οποία το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου από τις 22 Φεβρουάριου.

Ψυχροπολεμικό ντόμινο προκλήσεων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:30, ελληνικά και τουρκικά πλοία ήρθαν «μύτη με μύτη», στην περιοχή των Ιμίων ή όπως οι Τούρκοι αποκαλούν “Καρντάκ” στο πλαίσιο της προστασίας των “γκρίζων ζωνών”. Στη συνέχεια, σκάφος του τουρκικού λιμενικού έπλευσε ανάμεσα στα δύο πλοία. Όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα, το «θερμό επεισόδιο» διήρκησε αρκετά λεπτά. Το πλοίο του τουρκικού πολεμικού αποχώρησε προς την Αλικαρνασσό, ενώ το ελληνικό επέστρεψε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι φωτογραφίες του επεισοδίου από το “Anadolu”

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85-1

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85-3

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85-5

Πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής έδεσε στα Ιμια, σύμφωνα με την Hurriyet

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων από τις ακτές των Ιμίων, απ’ φωτογράφιζε την βραχονησίδα, επιχειρώντας να πυροδοτήσει νέο κλίμα έντασης στο Αιγαίο. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 12:05 το μεσημέρι και στο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η εφημερία εμφανίζει 5-6 αξιωματικούς να βρίσκονται πάνω στο κατάστρωμα του τουρκικού σκάφους το οποίο, όπως υποστηρίζει, παρέμεινε εκεί για 10 ολόκληρα λεπτά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ένα πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή στην Καλόλιμνο και ότι στην περιοχή παρέμεναν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τρία της τουρκικής.

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Aksam (σ.σ. με πηγή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan) μετέδιδε ότι «οι ομάδες της Τουρκικής Ακτοφυλακής που συνεχίζουν τις περιπολίες στα Ίμια, σήμερα πλησιάζοντας σε απόσταση δύο μέτρων, προέβησαν σε εξέταση των βραχονησίδων από το σκάφος και τράβηξαν φωτογραφίες. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός στρατός απλά παρακολουθούσε τους Τούρκους αξιωματικούς από απόσταση ενός μιλίου».

Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής Sozcu, ανέφερε ότι ενώ περνούσε από τις βραχονησίδες των Ιμίων το ενεργειακό πλοίο, με το όνομα «Yasinbey», της εταιρείας «Karadeniz Powership», μήκους 170 μέτρων, παρατηρήθηκε ότι κινητοποιήθηκε το ελληνικό σκάφος. Την ίδια στιγμή όταν το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής υπ’ αριθμ. 101, που εκτελεί περιπολίες στην περιοχή, κατευθύνθηκε προς τις βραχονησίδες και το πλοίο Yasinbey, το ελληνικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω.

Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά μέσα «ανακαλύπτουν» τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να διαψεύδονται από τις ελληνικές αρχές.

Το ελληνικό Πεντάγωνο δηλώνει άγνοια για τα επεισόδια, ενώ το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες αναφορικά με προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γνωρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».

imia3


Το “Τσεσμέ” στο Αιγαίο-Η απάντηση των Τούρκων στις δηλώσεις Κοντζιά

%cf%84%cf%83%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b5

Σαν άλλη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι λειτούργησε η συνέντευξη του Νίκου Κοντζιά, καθώς όσα ειπώθηκαν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Αυτή την φορά όχι μόνο συνεχίζει να “στήνει” θερμά επεισόδια γύρω από τις βραχονησίδες, αλλά με σχετική ανακοίνωση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, το “Τσεσμέ” βγαίνει στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές αρχές το μεσημέρι της Τετάρτης εξέδωσαν Navtex (244/17), σύμφωνα με την οποία το σκάφος TCG CESME (Τσεσμέ), θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου από τις 22 Φεβρουάριου. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή μεταξύ Άθω, Θάσου, Λήμνου και Σαμοθράκης.

Ενώ και σήμερα τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα τουρκικά ΜΜΕ, δυναμιτίζουν επικίνδυνα το κλίμα στο Αιγαίο, με το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών να μοιάζει ήδη σπασμένο.

CnnTürk: Ελληνικό πλοίο έπαθε βλάβη μέσα σε τουρκικά ύδατα

Για ακόμα ένα επεισόδιο έντασης κάνει λόγο το CnnTürk σήμερα, στην περιοχή γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων, ενώ δημοσιεύει και σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CnnTürk, το ελληνικό σκάφος “ΑZ 913”, κατευθύνθηκε στις 9 το πρωί από την Καλόλιμνο, στα Ίμια ενώ παραβίασε και τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Άμεσα σκάφος του τουρκικού λιμενικού έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το ελληνικό. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, τρία ακόμα πλοία που ήταν σταθμευμένα στη βάση του Turgutreis, έλαβαν εντολή να κατευθυνθούν στην περιοχή.

%cf%84%ce%bf%ce%b8%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c

Όπως συμπληρώνει CnnTürk στις 09.35 το ελληνικό σκάφος του λιμενικού έπαθε βλάβη, βρισκόμενο μάλιστα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, με τους Έλληνες λιμενικοί να επιχειρούν να μιλήσουν στους Τούρκους, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα το ελληνικό σκάφος έμεινε 30 λεπτά στα τουρκικά χωρικά ύδατα μέχρι να επσικευαστεί και στην συνέχεια στις 10.15 ρυμουλκήθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

9999

Η ένταση, γράφει το τουρκικό CnnTürk κράτησε συνολικά 75 λεπτά μέχρι να αποχωρήσει το ελληνικό σκάφος αφού χρειάστηκε να φέρει υλικά για την επισκευή μηχανικός από την Κω με φουσκωτό.

Κοτζιάς: Να σταματήσει η Άγκυρα τα παιχνίδια – Σε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη απάντηση

%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%82

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις προκλήσεις και τις απειλές απέναντι στην Αθήνα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Τουρκία ήδη «κόντεψε να πατήσει την κόκκινη γραμμή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το πρωί της Παρασκευής (17/2) όταν τουρκικό πλοίο πραγματοποίησε βολές στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η Τουρκία αποτελεί μια, αν μη τι άλλο, “νευρική δύναμη”, ενώ συμπλήρωσε πως οι γείτονες πρέπει «να ξανασκεφτούν τέτοιου είδους παιχνίδια. Αυτό που έγινε στο Φαρμακονήσι είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στο ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όσο και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς και την στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στις προκλήσεις των Τούρκων.

Για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

«Έχω χαρακτηρίσει την Τουρκία εδώ και ενάμισι χρόνο ως μία νευρική δύναμη, μία δύναμη δηλαδή που, όπως στον 19ο αιώνα η μετα-Μπισμαρκική Γερμανία είχε γίνει νευρική και δεν κρατούσε ισορροπίες με το περιβάλλον της», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Κάποιοι στην Τουρκία νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελούσε μία Συρία ή ένα Ιράκ. Το παιχνίδι, που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά. Είναι μία σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και νομίζω πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεχτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Για τις κινήσεις της Ελλάδας απέναντι στη νευρικότητα των Τούρκων

«Έχουμε κάνει συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη μας, έχουμε ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς και βέβαια έχουμε κάνει και τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και τη συμπεριφορά τους. Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά θέλω να το ξαναπώ πως δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο. Κάνει και ένα λάθος η Τουρκία, νομίζει ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν”.

Για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια «κόκκινη γραμμή», δηλαδή, το να μην πατήσει Τούρκος κομάντο, στρατιώτης πάνω στη βραχονησίδα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Η «κόκκινη γραμμή» είναι αυτή που τους έχουμε πει. Κόκκινη».

Για το αν είναι σαφές αυτό στην τουρκική πλευρά ο κ. Κοτζιάς είπε: «Πάντα υπάρχει ένα ζήτημα, αυτό που λέει το στόμα -έλεγε ο ποιητής-, δεν είναι σίγουρο πως το ακούει το αυτί. Ελπίζω να είναι καθαρά τα αυτιά τους». Ο υπουργός αποκάλυψε ότι σήμερα το πρωί κοντέψανε να πατήσουν την κόκκινη γραμμή με αυτά που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Θέμα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως: «αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα σε δικαστήριο και σε πόλεμο, θα επέλεγα το δικαστήριο. Αν ήταν να επιλέξω ανάμεσα στο δικαστήριο και μια διμερή, ουσιαστική, πραγματική συμφωνία και διαδικασία συμφωνίας, θα επέλεγα το δεύτερο. Και προς το παρόν είμαστε σε αυτό το δεύτερο. Με τις δυσκολίες που έχει λόγω της κατάστασης της Τουρκίας».

Για τη συμφωνία του Ελσίνκι

«Καλό ήταν να είχανε παραμείνει οι συμφωνίες του Ελσίνκι. Οι συμφωνίες του Ελσίνκι είχαν υποχρεώσει την Τουρκία να δεχτεί ότι για όποιο ζήτημα είχε, θα πηγαίναμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με τη Συμφωνία του Ελσίνκι, τους διευκολύναμε να αποσυρθούνε από τις δεσμεύσεις που είχανε, διότι άλλες πολιτικές δυνάμεις θεώρησαν ότι είναι κακό να υπάρχουν τέτοιου είδους συμφωνίες για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε. «Εγώ δεν βλέπω άλλο δρόμο που μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας, από τη διπλωματία και από το Δίκαιο, και κατά προέκταση, και εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά πλαίσια που υπάρχουν στη διεθνή κοινωνία. Αυτό δε σημαίνει καθόλου ότι πάμε αυτήν την εποχή, γιατί κάποιος με ρώτησε, στα δικαστήρια ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς αυτό που έχουμε δύναμη, και ως νοοτροπία και ως μέγεθος δύναμης, είναι το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν στηριζόμαστε και σε άλλους είδους ισχύ», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Στην ερώτηση εάν έχει «βαλτώσει» η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «είναι κακό όταν βαλτώνει η διαδικασία και πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Για αυτό συμφώνησα και για μία δεύτερη διεθνή διάσκεψη «Γενεύη ΙΙ», που πρότειναν οι δύο συνομιλητές στην Κύπρο, δηλαδή ο κ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί, εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρόλο που πιστεύω ότι μέχρι να γίνει το Δημοψήφισμα θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καταλήξει εάν θέλει να κάνει συμβιβασμό ή όχι».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε πως «το ζήτημα της παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και του συστήματος των εγγυήσεων, είναι για την Τουρκία, το πιο αδύναμο της σημείο για την Κύπρο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, βρίσκεται σ’ένα κρίσιμο σημείο, όπου καλείται είτε θα κάνει έναν ουσιαστικό, πραγματικό συμβιβασμό και παραχωρήσεις ή θα της βγει ως το σημείο που θα σπάσει η διαπραγμάτευση.

«Η Τουρκία λοιπόν επειδή δεν έχει καταλήξει –τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμά της πώς θα χειριστεί πραγματικά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αν πραγματικά θα συμφωνήσει να καταργηθεί το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, προσπαθεί να βάζει ενδιάμεσα ζητήματα ώστε να αποπροσανατολίζει την κουβέντα. Έφυγε ο κ. Τσαβούσογλου, πήγε στην Άγκυρα, άρχισε να με κατηγορεί ότι δεν είμαι στην διαπραγμάτευση και εγώ του έστειλα την απάντηση «είμαι εδώ στην Γενεύη ακόμη και συζητάμε το Κυπριακό». Έχουν μία δυσκολία. Έβαλαν λοιπόν ξαφνικά ένα καινούργιο θέμα, τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους. Αυτό το θέμα δεν το είχαν ξαναβάλει ποτέ με αυτήν τη διατύπωση. Γιατί το έβαλαν; Με την ελπίδα ότι είτε ο Αναστασιάδης θα αναγκαστεί να μην το δεχθεί και να σπάσει η διαπραγμάτευση σε αυτό το σημείο, άρα να μην σπάσει εκεί που φοβούνται και που είναι πολύ αδύναμη η επιχειρηματολογία, στις εγγυήσεις και την ασφάλεια, είτε να γίνει αποδεκτό και να μας βάλει Κύπριους και Ελλάδα να τσακωνόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που η κα Μέρκελ είναι γνωστό ότι δε μπορεί να το δεχθεί αυτό το θέμα».

Για τον κίνδυνο η Τουρκία να «σπάσει» τη συμφωνία του προσφυγικού

«Η Τουρκία υπενθυμίζει ότι έχει την κάνουλα πολύ συχνά. Η Ευρώπη πρέπει να υπενθυμίζει πολύ συχνά την οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας, που έχει από την Ε.Ε. Δεν το κάνουμε», υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς. «Αν διαβάσεις π.χ. και τις ελληνικές ακόμα εφημερίδες, συχνά θα διαβάσει κανείς για τις δυνατότητες της Τουρκίας να μας πιέσει, να μας εκβιάσει, να αφήσει πρόσφυγες. Πολύ σπάνια θα διαβάσει την ανάγκη που έχει η Τουρκία π.χ. για την τελωνιακή ένωση που κουβεντιάσαμε πριν και την οικονομική εξάρτηση που έχει από αυτήν, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικονομία της βρίσκεται σε μια πτώση, με πολλά κοινωνικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Για Καμμένο και την ένταση με τους Τούρκους αξιωματούχους

«Το θετικό που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα πριν πάω για τα τελευταία μου ταξίδια ήταν ότι η ελληνική πλευρά και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δεν απάντησε σε αυτές τις προσωπικές επιθέσεις που του έγιναν από τη σκοπιά της Τουρκίας. Γιατί πρέπει να καταλάβουν οι Τούρκοι παράγοντες ότι οι προσωπικές επιθέσεις και η προσπάθεια υποτίμησης ενός υπουργού της κυβέρνησης της άλλης πλευράς, μόνο στα σοβαρά δεν μπορεί να τα λάβει κανείς, παρά περισσότερο ως εκτόνωση θα τα διαβάσει και η ίδια κοινή τους γνώμη», είπε. «Δεν μιλάνε με αυτόν τον τρόπο στις Διεθνείς Σχέσεις με τον οποίο μιλάνε οι Τούρκοι για τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. Και καλά έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και δεν τους απάντησε. Θέλω να το καταγράψουμε στα πολύ θετικά της προηγούμενης εβδομάδας», συμπλήρωσε.