Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Αθήνα και τους δανειστές να κλείσουν γρήγορα την αξιολόγηση ώστε να αποφευχθεί νέος κίνδυνος οικονομικής αστάθειας στην ευρωζώνη.
Μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέχιζε την κριτική στο ΔΝΤ και ειδικότερα στον Πόλ Τόμσεν, για τον οποίο, μάλιστα, είπε ότι χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες. Όλα αυτά μετά το μίνι Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και την ώρα που πληροφορίες κοινοτικών πηγών αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση είναι πιθανό να έχει κλείσει έως την Τετάρτη.
«Η Ελλάδα και οι δανειστές της, θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την αξιολόγηση ώστε η χώρα να λάβει τη νέα χρηματοδότηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας για τις συνέπειες οικονομικής αστάθειας στην ευρωζώνη, αν το θέμα καθυστερεί κι άλλο.
«Δεν είναι η ώρα να επιστρέψουμε στην οικονομική αστάθεια» επισημαίνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στη Γερμανική Welt.
«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί στους Έλληνες η ελπίδα ενός σταθερού και ασφαλούς μέλλοντος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λεύκη επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο Πολ Τόμσεν στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τα πλεονάσματα, αλλά τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για να κάνει η χώρα κι άλλες μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συνταξιοδοτικό.
«Δεν θα με πείραζε γιατί είναι η άποψή του, αλλά με πειράζει γιατί χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες», ανέφερε.
Επ’ αυτού μάλιστα εξήγησε πως «αυτό που λέει ο Τόμσεν, ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες, είναι να γελάει κανείς. Τον κάλεσα να έρθει να δει πως ζουν οι δικοί μας και μετά να πάμε μαζί και στη Γερμανία».
Κάλεσε το ΔΝΤ να αποφασίσει τι θα κάνει σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «εάν αποφασίσει να μείνει, πρέπει να σεβαστεί τις προσπάθειες τόσων χρόνων του ελληνικού λαού και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για τα εργασιακά».
Για το διά ταύτα της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσακαλώτος είπε πως, εάν υπάρχει λίγη καλή βούληση, μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία.
Επίσης ο κ. Τσακαλώτος απέκρουσε τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση, λέγοντας προς τα μέλη της ΚΕ του κόμματος ότι δεν υπάρχει κανείς, είτε στους θεσμούς είτε σε κράτος-μέλος, που να συμμερίζεται αυτή την άποψη.