Σε μία λεκτική – προς στιγμήν – αντιπαράθεση Ελλάδας -Τουρκίας με μη προβλέψιμες διπλωματικές προεκτάσεις έχει εξελιχθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι – ούτε λίγο ούτε πολύ – του είχε υποσχεθεί ότι θα του παραδώσει τους 8 και με την απόφαση αυτή αθέτησε την υπόσχεσή της.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Μανώλη Κωστίδη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι την επόμενη μέρα αφού έγινε γνωστή η αυτομόληση των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα, επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση και έλαβε την υπόσχεση ότι το ζήτημα «θα λυθεί σε 15 – 20 μέρες»!
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους “οχτώ” που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους τηλεφώνησα μια ημέρα μετά την αυτομόληση και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15 με 20 ημέρες».
«Οι πραξικοπηματίες προχώρησαν σε τρομοκρατικές πράξεις στην Τουρκία, και γι’ αυτό πρέπει να δικαστούν εδώ. Όσο καθυστερεί η έκδοσή τους τόσο θα επηρεάζεται σαφώς η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Απειλές Τσαβούσογλου με αιχμή το προσφυγικό
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Αττάλεια σχετικά με την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών, δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων.
Κυβερνητικές πηγές: η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου
Η Δικαιοσύνη είναι «αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις», της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας στις δηλώσεις Ερντογάν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: «Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας».
Διευκρινίζουν ότι «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας», ωστόσο τονίζουν ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα”.
“Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές», καταλήγουν.
Και νέο αίτημα από την Άγκυρα
Οι τουρκικές αρχές ωστόσο επανέρχονται με νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Ο δεύτερος φάκελος που ετοίμασε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απεστάλη σήμερα Παρασκευή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των 8.
Δεν επηρεάζεται το Κυπριακό
Από το τουρκικό ΥΠΕΞ διευκρινίστηκε πάντως ότι η υπόθεση αυτή, παρά τις εντάσεις που έχει προκαλέσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της «Καθημερινής Κύπρου» ζητά από την Αθήνα και την ε/κ πλευρά να εστιάσουν την προσοχή τους στο ότι «στο Κυπριακό η στάση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη» και ότι «δεν συνδέονται τα δύο, είναι ξεχωριστά ζητήματα».