Ο «συνήθης ύποπτος», Γιάννης Λούλης – ο επικοινωνιολόγος, στενός σύμβουλος του κ. Κ. Καραμανλή – πληρώνει τη μεγάλη… νίκη της Ν.Δ. στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Απομακρύνεται από το επιτελείο της Ρηγίλλης σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η εσωκομματική ένταση και να προστατευθούν οι υπόλοιποι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. από τις επιθέσεις βουλευτών και στελεχών.
Ο Κ. Καραμανλής με τον Γ. Λούλη. Η Ρηγίλλης χρέωσε στον συνεργάτη τού προέδρου της Ν.Δ. τη διαφήμιση με το τζιπ και το φιατάκι
Το κλίμα για τον «αποκεφαλισμό» του κ. Γιάννη Λούλη – ο οποίος σημειωτέον απομακρύνεται για… τρίτη φορά – είχε αρχίσει να καλλιεργείται εδώ και δύο εβδομάδες. Μολονότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «δεν επέλεξα εγώ τον Τζαννετάκο, κορυφαία στελέχη και βουλευτές αλλά και ορισμένοι συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή τού χρέωναν την αρχική ιδέα για την επιλογή του υποψηφίου υπερνομάρχη αλλά και την αποτυχημένη καμπάνια που ακολούθησε το κόμμα.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όμως ήταν το τηλεοπτικό σποτ με το Τζιπ. Παρ’ ότι τρεις τουλάχιστον επιτελείς του κ. Καραμανλή είχαν δει και είχαν εγκρίνει το σποτ που προκάλεσε όταν προβλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, η αρχική ιδέα για την σύγκριση ενός τζιπ με ένα φιατάκι χρεώθηκε από τη Ρηγίλλης στον κ. Λούλη. Έτσι από χθες κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. και κύκλοι της Ρηγίλλης διέρρεαν ότι ο Γιάννης Λούλης απομακρύνεται και σύντομα θα θεωρείται παρελθόν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η απομάκρυνση Λούλη γίνεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και ενώ η Ρηγίλλης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η Ν.Δ. βγήκε νικηφόρα από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και ότι είναι πλέον η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Άλλοι παίρνουν αποφάσεις
Η προσπάθεια πάντως των στελεχών της Ν.Δ. να καταστήσουν τον κ. Λούλη ως μόνο υπεύθυνο των επιλογών και των λαθών του κόμματος στην αναμέτρηση της Υπερνομαρχίας αλλά και της ρήξης με τους ψηφοφόρους του κ. Γ. Καρατζαφέρη δεν ικανοποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Οι σύμβουλοι και οι τεχνοκράτες αμείβονται για να δίνουν συμβουλές και όχι για να λαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα πολιτικά στελέχη, τα οποία οφείλουν να ακούνε τις απόψεις των συμβούλων και αν ταιριάζουν με την πολιτική τους τις αξιοποιούν. Αν όχι τις πετάνε στο καλάθι», λέει παλιός βουλευτής και προσθέτει. «Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι ο κ. Γ. Λούλης είναι άμοιρος ευθυνών, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συμβουλές του οδηγούν στην ήττα. Θα είναι όμως λαθος αν με τη διακοπή της συνεργασίας του με την Ρηγίλλης πιστέψουμε ότι λύθηκε το πολιτικό και επικοινωνιακό πρόβλημα του κόμματος».
«Θεατρική κίνηση»
Κάποιοι βουλευτές μάλιστα χαρακτηρίζουν «θεατρική κίνηση» την «δήθεν απομάκρυνση» – όπως χαρακτηριστικά λένε – του κ. Γ. Λούλη και εξηγούν ότι συγκεκριμένος σύμβουλος του κ. Καραμανλή δεν είναι τακτικός συνεργάτης της Ν.Δ. Διότι δεν αμείβεται σε μηνιαία βάση και δεν μετέχει σε πρωινούς και μεσημεριανούς καφέδες της ηγετικής ομαδας. Είναι απλώς σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου και ο κ. Κ. Καραμανλής τον χρησιμοποιεί για τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων για τα φόκους γκρουπ και για τις εκλογικές καμπάνιες, λένε χαρακτηριστικά.
Οι ίδιοι βουλευτές προσθέτουν ότι η προαναγγελία – και μάλιστα μέσω διαρροών – ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη εκλογική καμπάνια, μάλλον θυμηδία προκαλεί και υπενθυμίζουν ότι είναι η τρίτη φορά που ο σύμβουλος επικοινωνίας απομακρύνεται από τη Ν.Δ.
Η ιστορία αρχίζει το 1996
Την πρώτη φορά τον απομάκρυνε ο κ. Μ. Έβερτ μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές του 1996. Η κύρια κατηγορία που του αποδόθηκε είναι ότι στην καμπάνια της Ν.Δ. σε εκείνες τις εκλογές υπερτόνισε την υπόθεση των Ιμίων, γεγονός που ενόχλησε τους κεντρώους ψηφοφόρους και απομάκρυνε τον μεσαίο χώρο από την Ν.Δ.
Ο κ. Γ. Λούλης επανήλθε επί προεδρίας του κ. Κ. Καραμανλή και απομακρύνθηκε – για δεύτερη φορά – όταν σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα «Έθνος» χαρακτήρισε την Ν.Δ. «φθαρμένο προϊόν», προκαλώντας την οργή κυρίως των παλιών αλλά και των νέων στελεχών του κόμματος.
Νίκη Ρουσόπουλου
Σε λιγότερο από ένα χρόνο όμως το συμβάν αυτό ξεχάστηκε και ο κ. Γ. Λούλης επέστρεψε δριμύτερος και με περισσότερες αρμοδιότητες, καθώς οι δημοσκοπήσεις και οι καμπάνιες δεν υπάγονται πλέον στον τομέα επικοινωνίας – όπως την περίοδο του Άρη Σπηλιωτόπουλου – αλλά στον Πολιτικό Σχεδιασμό. Η απομάκρυνση του κ. Γ. Λούλη, όπως εκτιμούν στελέχη της Ν.Δ., ήταν κατ’ αρχήν μια νίκη του κ. Θ. Ρουσόπουλου στον εσωτερικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στη Ρηγίλλης. Και κάποιοι δεν αποκλείουν οι αρμοδιότητες του κ. Λούλη να περάσουν όπως συνέβαινε και στο παρελθόν και πάλι στον εκπρόσωπο Τύπου.
Πάντως, ιστορικά στελέχη του κόμματος και πολλοί βουλευτές, οι οποίοι σε μυστικές συναντήσεις τους ετοιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσουν κριτική στη Ρηγίλλης, δηλώνουν με έμφαση ότι η απομάκρυνση Λούλη, είτε είναι πραγματική είτε δια λόγους σκοπιμότητας – είναι το έλασσον. Το μείζον προσθέτουν είναι η ριζική αναδιάρθρωση του επιτελείου της Ν.Δ. διότι με αυτή την οργανωτική μορφή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές.
Πρώτες βολές από Μητσοτάκη
Έπεσαν χθες οι πρώτες βολές από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη προς την Ρηγίλλης για λαθεμένες κινήσεις την προεκλογική περίοδο, αλλά και για την υποψηφιότητα Τζαννετάκου. Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στον Γ. Παπαδάκη στον Antenna, διαφώνησε με την απόφαση της Ρηγίλλης να καταγγείλει διά στόματος Ρουσόπουλου τον κ. Γ. Καρατζαφέρη τις παραμονές του β’ γύρου των εκλογών. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν λαθεμένη αυτή η δήλωση απάντησε με έμφαση: «Δεν ξέρω αν ήταν λαθος αλλά εγώ δεν θα την έκανα πάντως. Διότι ουσιαστικά είναι σαν να μας δίνει εντολή το ΠΑΣΟΚ να καθαρίσουμε κάτι το οποίο δεν υπάρχει».
Αναφερόμενος στην επιλογή Τζαννετάκου είπε χαρακτηριστικά: «Αναμφισβήτητα για εμένα τουλάχιστον ποιοτικά σαν υπερνομάρχης θα ήταν καλύτερος. Αλλά δεν ήταν καλύτερος σαν υποψήφιος και έτσι τα πράγματα πήγαν στραβά».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “