Μεγαλώνει το χάσμα στις σχέσεις του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γιώργο Σουφλιά. Την ίδια ώρα νέα ένταση μεταξύ Εκκλησίας και Ν.Δ. προκαλεί η δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου σε σεμινάριο υπαλλήλων ραδιοφωνικού σταθμού.
Μια εγκάρδια συνομιλία των δύο κορυφαίων επιτελών του κ. Κ. Καραμανλή πριν ξεσπάσει η έντονη αντιπαράθεσή τους
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σεμινάριο ο Αρχιεπίσκοπος είχε χαρακτηρίσει τους ψηφοφόρους του κ. Γ. Καρατζαφέρη «καλούς χριστιανούς». Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία οι βαρόνοι με τη δυναμική επανεμφάνισή τους επέβαλλαν εσωκομματική ηρεμία και χαμηλούς τόνους, ο κ. Β. Μεϊμαράκης επέκρινε δημοσίως τον κ. Σουφλιά για τις επιλογές του στην υπερνομαρχία. Μιλώντας στο Mega επανέλαβε ότι διαφώνησε με το κεντρικό σύνθημα των εκλογών, το περίφημο «στείλτε μήνυμα», ενώ αναφερόμενος στην επιλογή Τζαννετάκου τόνισε με έμφαση: «Αν γνώριζα ότι είχε αποκαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Παρασκευαΐδη δεν θα συμφωνούσα ποτέ να είναι υποψήφιος». Ο κ. Μεϊμαράκης όμως άφησε και αιχμές εναντίον του κ. Θ. Ρουσόπουλου, λέγοντας ότι υπάρχουν επικοινωνιακές αδυναμίες στο κόμμα. Και διευκρίνισε ότι υπεύθυνος για την επικοινωνία είναι ο κ. Σουφλιάς και για την υλοποίησή της ο κ. Ρουσόπουλος.
Αιφνιδιασμός
Οι συνεργάτες του κ. Σουφλιά δεν έκρυβαν τον αιφνιδιασμό τους για τη νέα δημόσια κριτική. Έλεγαν, ωστόσο, ότι ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού δεν πρόκειται να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο για το θέμα αυτό. Η ανοιχτή κόντρα των κ.κ. Σουφλιά και Μεϊμαράκη δεν αποτελεί πάντως κεραυνό εν αιθρία. Οι σχέσεις τους είναι κακές εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, καθώς ο κ. Γ. Σουφλιάς μετά την πανηγυρική του επιστροφή στο κόμμα, ουσιαστικά έλαβε από το συνέδριο το χρίσμα του υπαρχηγού. Παράλληλα ανέλαβε τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού που θεωρείται η ισχυρότερη θέση μετά του προέδρου. Η επιστροφή του Σουφλιά στη Ν.Δ. όμως συνέπεσε με την εκλογή του κ. Μεϊμαράκη στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Ο ίδιος ανέμενε ότι θα είναι το νούμερο δύο του κόμματος, όπως συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ, αυτό όμως δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα οι αρμοδιότητές του περιορίστηκαν στα οργανωτικά του κόμματος, προς όφελος του Πολιτικού Σχεδιασμού, μια κατάσταση που από τότε προσπαθεί να ανατρέψει.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μεϊμαράκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας νέας Γραμματείας στο κόμμα που θα ονομάζεται Γραμματεία Επικοινωνίας και η οποία ουσιαστικά θα είναι μια Γραμματεία-«σφήνα» ανάμεσα στον Γ. Σουφλιά και τον Θ. Ρουσόπουλο.
Τα πηγαδάκια
Η Γραμματεία αυτή ήταν το κύριο θέμα στα χθεσινά πηγαδάκια των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι περισσότεροι έδειξαν να συμφωνούν με μια τέτοια προοπτική και τα σενάρια για τη στελέχωση, τη δομή και τη λειτουργία του νέου οργάνου έδιναν και έπαιρναν. Η επικρατέστερη εκδοχή μέχρι χθες το βράδυ τουλάχιστον ήταν στη Γραμματεία Επικοινωνίας να μετέχουν ένα στέλεχος του Πολιτικού Σχεδιασμού, στον οποίο προΐσταται ο κ. Σουφλιάς, ένα από το Γραφείου Τύπου στο οποίο προΐσταται ο κ. Ρουσόπουλος και ένα από τη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής. Την ομάδα αυτή θα πλαισιώνουν ειδικοί τεχνοκράτες σε θέματα επικοινωνίας, εκλογικής καμπάνιας και δημοσκοπήσεων. Επικρατέστερος να τεθεί επικεφαλής αυτού του οργάνου είναι ο κ. Γ. Βουλγαράκης. Ακούγονται επίσης από βουλευτές τα ονόματα του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου και του κ. Π. Παναγιωτόπουλου.
Πάντως κορυφαία στελέχη προέβλεπαν συνέχεια στις εσωκομματικές συγκρούσεις, ενώ ένας παλιός βουλευτής τόνιζε με έμφαση: «Αν ο πρόεδρος του κόμματος δεν αναλάβει πρωτοβουλίες από τις οποίες να προκύπτει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αναδιάταξη του επιτελείου του, η εσωστρέφεια θα συνεχιστεί για πολύν καιρό». Και πρόσθετε: «Το έργο είναι γνωστό. Μέσα στα όργανα οι τόνοι θα είναι χαμηλοί ώστε να δημιουργείται μια εικονική πραγματικότητα ενότητας, μόλις όμως βγαίνουν έξω από την πόρτα της Ρηγίλλης θα ξιφουλκεί το ένα στέλεχος εναντίον του άλλου».
Με την Εκκλησία
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ωστόσο δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την εσωκομματική αναταραχή. Το πρόβλημα των σχέσεων του κόμματός του με την Εκκλησία είναι μεγαλύτερο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κορυφαία στελέχη: Μέλη της Ιεραρχίας και κληρικοί εξακολουθούν να εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους με τις επιλογές της Ν.Δ., ενώ βουλευτές του κόμματος καλούν την Ιεραρχία με έμμεσο τρόπο να μην παρεμβαίνει στην πολιτική: «Οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί», είπε ο κ. Κεφαλογιάνης, ενώ ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι «η Εκκλησία πρέπει να στέκεται πέρα και πάνω από κόμματα και οι πολιτικοί να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας».
Για το θέμα της δημοσιοποίησης του ηχητικού ντοκουμέντου ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, που επισήμανε ότι το θέμα αυτό εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα και υπήρξαν δηλώσεις τότε: «Από εκεί και πέρα, μπορείτε να ρωτήσετε την Αρχιεπισκοπή, η οποία είχε κάνει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο», πρόσθεσε ο κ. Χυτήρης και επανέλαβε ότι «οι ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας είναι διακριτοί».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “