Σε σκληρή διαπραγμάτευση για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έως τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης – τον Δεκέμβριο – έχουν εμπλακεί Άγκυρα, Λευκωσία και Αθήνα, εν αναμονή του τελικού σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κ. Ανάν.
Προς λύση πιέζουν τις τρεις πλευρές τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και της Τουρκίας (αργότερα) διαμορφώνουν μια μοναδική πολιτική συγκυρία.
Τα τρία αγκάθια – το εδαφικό, η ιθαγένεια των εποίκων και η εναλλασσόμενη προεδρία – απασχολούν και τους πολιτικούς αρχηγούς που συναντήθηκαν χθες εναλλάξ με τον Πρωθυπουργό και είχαν συνομιλίες για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ο κ. Κ. Σημίτης, παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το καλό κλίμα που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου και, όπως εκτιμούν οι συνεργάτες του, άνοιξε ο δρόμος για συχνότερες επαφές.
Στα εσωτερικά μέτωπα των κομμάτων τώρα, στο ΠΑΣΟΚ έχουν τα μάτια στραμμένα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της Δευτέρας, στην οποία θα συζητηθούν – εκτός από τα εξωτερικά – και τα κέρδη και οι ζημίες του κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Όσο για τη Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής βρήκε τη λύση για την αντιμετώπιση των πολιτικών και επικοινωνιακών αδυναμιών της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης. Η λύση ονομάζεται ΟΠΑ – ήτοι Ομάδα Πολιτικής Ανάλυσης. Ένα σχεδόν ξεχασμένο όργανο της Ρηγίλλης που ενισχύεται και διευρύνεται για να γιατρέψει πάσαν νόσον…
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για το θέμα της προεκλογικής και κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ. Ο κ. Ν. Κωνσταντόπουλος πάντως χθες ήταν σαφής. Έθεσε ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνεργασία την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Κατά τα άλλα, οι Έλληνες τηλεθεατές δεν πρόκειται να δουν σε ζωντανή σύνδεση τη δίκη της 17Ν ή να την ακούσουν την ώρα που γίνεται, από το ραδιόφωνό τους. Και αυτό γιατί δεν επιθυμεί η κυβέρνηση η δίκη αυτή – που αρχίζει τον Μάρτιο – να μετατραπεί σε τηλεοπτικό θέαμα.
Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται σε Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Χθες, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο (φωτογραφία) έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “