ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Η λύση για το Προσφυγικό είναι να τηρηθεί η συμφωνία

Η λύση για το θέμα του προσφυγικού δεν είναι οι καταυλισμοί εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Στην παραπάνω δήλωση προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος τόνισε αναφερόμενος στους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια ότι “η ταχεία κατανομή των προσφύγων είναι το κλειδί για να προχωρήσουμε. Το ζητούμενο είναι να δείξουμε αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Μιλώντας στην Tagesspiegel, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αντί να κάνουμε μονίμως σκέψεις για καταυλισμούς υποδοχής εκτός της ΕΕ, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσουμε όσα έχουν αποφασισθεί».

Το 2015 οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν οι 160.000 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία να κατανεμηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο με αυτό δεν συμφωνούν πολλά κράτη.

Ωστόσο ο Ασελμπορν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πρόοδο στο προσφυγικό υπό την ευρωπαϊκή προεδρία της Μάλτας, δεδομένου ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε Ελλάδα και Σερβία εξαιτίας του ψύχους, στέλνοντας για παράδειγμα σκηνές.