Εκνευρισμός επικρατεί και πάλι στη Ν.Δ. μετά την αποτυχία των χειρισμών στο θέμα της βασιλικής περιουσίας. Η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη της με φανερή αμηχανία παρακολουθούν την κυβέρνηση να χειρίζεται με επιτυχή τρόπο ένα ακόμη σημαντικό θέμα και να κερδίζει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.
Αντίθετα, το κόμμα της Ρηγίλλης, όπως τα ίδια τα στελέχη του παραδέχονται, παγιδεύτηκε και έχασε μία ακόμη ευκαιρία να ασκήσει αντιπολίτευση και να ακυρώσει μια επιτυχία της κυβέρνησης.
Ανακατατάξεις. Η νέα ήττα της Ρηγίλλης έφερε ξανά στο προσκήνιο τις συζητήσεις και τις διεργασίες που έχουν αρχίσει από την επομένη των δημοτικών εκλογών για ανακατατάξεις στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Κι αυτό γιατί σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αμφισβητεί πλέον την ικανότητα του επιτελείου του κ. Κ. Καραμανλή να χειρίζεται σημαντικά θέματα και να αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στις κρίσιμες μάχες.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επιτελών του σχεδιάζει αναδιάταξη ρόλων και αρμοδιοτήτων. Αυτή είναι η απόφασή του την οποία μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, αποκαλύπτει και στους βουλευτές που συνομιλούν μαζί του και του μεταφέρουν τη γενική δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για το επιτελείο της Ρηγίλλης.
Ο αδύναμος κρίκος. Στην πραγματικότητα όμως, όπως λένε στελέχη του κόμματος που ξέρουν τις διεργασίες στην ηγετική ομάδα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει αυτή την ώρα, διότι κανέναν από τους επιτελείς του – για διαφορετικούς λόγους τον καθένα – δεν μπορεί να απομακρύνει από τη θέση του. Το μόνο που έχει τη δυνατότητα να κάνει, προσθέτουν, είναι να συμπεριλάβει και νέα πρόσωπα στο κέντρο λήψης των αποφάσεων καθώς όλοι παραδέχονται ότι είναι… ο αδύναμος κρίκος της Ρηγίλλης.
Η ηγετική ομάδα. Σήμερα στον ηγετικό πυρήνα υπάρχουν μόνο πέντε πρόσωπα – οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Δ. Σιούφας, Ευ. Μεϊμαράκης, Πρ. Παυλόπουλος και Θ. Ρουσόπουλος. «Παρ’ ότι ο καθένας από αυτούς διαθέτει ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς, ως ηγετική ομάδα δεν αποδίδουν. Και η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη λόγω των πολύ κακών προσωπικών σχέσεων που έχουν μεταξύ τους.
Αυτό τους οδηγεί να αναλώνονται σε μπλόφες και ίντριγκες, με στόχο να αυξήσει ο καθένας τη δύναμη και την επιρροή του στο περιβάλλον του προέδρου», λέει βουλευτής της ομάδα των «λοχαγών» – των βουλευτών, δηλαδή, που ήταν στο πλευρό του κ. Κ. Καραμανλή την πρώτη περίοδο της ηγεσίας του. Οι βουλευτές αυτοί, σε συνεργασία με επαγγελματίες επικοινωνιολόγους, συγκρότησαν το ίδρυμα « Κωνσταντίνος Τσάτσος», το οποίο ετοιμάζει μια σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με στόχο, όπως λένε τα μέλη, να βοηθήσει το κόμμα όπου εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες.
«Πατήσαμε την πεπονόφλουδα». «Η αδυναμία φάνηκε και πάλι. Πατήσαμε την πεπονόφλουδα που έριξε η κυβέρνηση μιλώντας για αποζημίωση δεκάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ που θα επιδίκαζε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον έκπτωτο μονάρχη», λέει κορυφαίο στέλεχος. Και προσθέτει:
«Αποκαλύψαμε έτσι ότι, μεταξύ των πολλών άλλων προβλημάτων μας, πάσχουμε και από έλλειψη πληροφόρησης σε όσα συμβαίνουν εκτός των συνόρων. Και το σημαντικότερο, ακόμη δεν έχουμε καταλάβει την πάγια τακτική του ΠΑΣΟΚ. Μειώνει πάντα τις προσδοκίες σε όλα τα δύσκολα θέματα και όταν το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το αναμενόμενο πανηγυρίζει». Είναι γεγονός ότι αυτή η περίοδος δεν είναι η καλύτερη για τη Ν.Δ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όπως λένε οι βουλευτές του κόμματος «σέρνεται πίσω από τα γεγονότα, ενώ η κυβέρνηση ανακτά συνεχώς το χαμένο έδαφος της προηγούμενης διετίας».
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τον Ιούλιο με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Η Ν.Δ. βρέθηκε απροετοίμαστη και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο από έλλειψη στρατηγικής αλλά και πληροφόρησης. Ακολούθησαν οι δημοτικές εκλογές με την περιπέτεια στην υπερνομαρχία. Μία περιπέτεια που έκανε σε όλους εμφανή τη μεγάλη πολιτική αδυναμία του επιτελείου της Ρηγίλλης.
Πέντε νέα πρόσωπα θα μπουν άμεσα στην πρώτη γραμμή
Πέντε νέα πρόσωπα αναμένεται να μπουν στο στενό ηγετικό σχήμα της Ν.Δ. Είναι οι Γ. Βαληνάκης, Γ. Αλογοσκούφης, Π. Παναγιωτόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος
Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει κάποια θεαματική κίνηση αλλαγών, η οποία θα στρέψει τους προβολείς στα εσωτερικά του κόμματος. Οι ανακατατάξεις θα γίνονται αργά και μεθοδικά.
Θα αναθέτει σε πρόσωπα που δεν είναι σήμερα στον στενό ηγετικό πυρήνα να χειρίζονται κρίσιμα θέματα και σταδιακά αυτά τα πρόσωπα θα αποκτήσουν ενεργό ρόλο στο επιτελείο του.
Το πρώτο επιτυχημένο πείραμα έγινε με τον καθηγητή κ. Γ. Βαληνάκη στο Κυπριακό. Είναι κοινή εκτίμηση των βουλευτών και στελεχών του κόμματος ότι ο καθηγητής χειρίστηκε σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του το ζήτημα με εξαιρετικό τρόπο ενώ, παράλληλα, δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στις ισορροπίες της Ρηγίλλης. «Ήταν μελετημένος, σεμνός και σοβαρός και έδωσε πόντους στο κόμμα», έλεγε πριν από μία εβδομάδα παλαιό στέλεχος της Ν.Δ. σε πηγαδάκι βουλευτών και όλοι συμφώνησαν μαζί του.
Τέσσερα ακόμη πρόσωπα επίσης θα μπουν άμεσα στην πρώτη γραμμή. Αυτά είναι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει αναλάβει με διαρκείς εμφανίσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις να στηρίξει τη σκληρή γραμμή του κόμματος για την κατάσταση της οικονομίας, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Εντός Βουλής τη μάχη θα δώσει, ως γενικός εισηγητής, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος σε μια προσπάθεια προσέγγισης της ηγεσίας προς τη «λαϊκή δεξιά», η οποία πνέει μένεα εναντίον των συνεργατών τού κ. Κ. Καραμανλή λόγω της υπόθεσης Τζαννετάκου.
Σημαντικό ρόλο αναμένεται το προσεχές διάστημα να παίξει και ο κ. Γ. Βουλγαράκης για τον οποίο όλοι συμφωνούν ότι έχει μεγάλες δυνατότητες στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις, ενώ παράλληλα γνωρίζει καλά την οργανωμένη βάση του κόμματος και μπορεί να απορροφά κραδασμούς.
Προτάσεις επίσης δέχεται ο κ. Κ. Καραμανλής για την ενεργοποίηση του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου. Κανένας όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα χειριστεί ο κ. Κ. Καραμανλής το θέμα αυτό.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “