Το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στο 2017 εξετάζει η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, βλέποντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη δεν δείχνουν να παραχωρούν για την ελάφρυνση του χρέους και τη λιτότητα, σημειώνει σε άρθρο της η Wall Street Journal.
Έπειτα από από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, η ελληνική κρίση πλησιάζει σε πιθανό οριακό σημείο, καθώς μία Κυβέρνηση με φθίνουσα πολιτική αντοχή αντιμετωπίζει τις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική Κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ίδιο άρθρο σημειώνει: Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα δημιουργούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά σημαντικών εκλογών την επόμενη χρονιά. Οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη όρεξη για νέο ελληνικό δράμα, αλλά το ίδιο ελάχιστη είναι προθυμία για παραχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.
«Ο πολιορκημένος κ. Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Έλληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα μελετήσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας».
Κομματικά στελέχη παραδέχθηκαν στην εφημερίδα ότι οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ήττα και η Νέα Δημοκρατία θα ήταν το κόμμα που θα σχημάτιζε Κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν επίσης ότι ο στόχος τους σε πιθανές εκλογές θα ήταν να αποφύγουν να συνθλίβουν, έναν κίνδυνο που βλέπουν αν συνεχίσουν για καιρό χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές.
Μέχρι τον Νοέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έτρεφε ελπίδες ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές θα «ξεκλείδωναν» νέες δόσεις χωρίς περαιτέρω σκληρά μέτρα λιτότητας. Την ίδια ώρα Έλληνες Υπουργοί ήλπιζαν αντίστοιχα ότι θα κερδίσουν ξεκάθαρες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι οι Έλληνες ηγέτες είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στις απαιτήσεις των πιο δυναμικών δανειστών: της Γερμανίας και του ΔΝΤ, γράφει η WSJ, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο δεν είναι καθόλου πρόθυμο να προχωρήσει σε δεσμεύσεις πέρα από μικρή μείωση του ελληνικού χρέους, ενώ το Ταμείο εμμένει για περικοπές που περιλαμβάνουν τις συντάξεις, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης το ΔΝΤ επιμένει για τα εργασιακά, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί άλλες παρεμβάσεις στα δικαιώματα των ήδη αποδυναμωμένων εργαζομένων.
«Χωρίς συμβιβασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία- κάτι που έχει αποδειχθεί άπιαστο από τις αρχές του 2015- οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις επώδυνης λιτότητας με μικρή ανταμοιβή», καταλήγει το δημοσίευμα.
Οι θεσμοί “γύρισαν την πλάτη” στο επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα στις ΗΠΑ
Την ώρα που η Κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τις δυνάμεις της για τον νέο γύρο επαφών με τους θεσμούς που αρχίζουν την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών “γύρισαν την πλάτη” σε επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για το 18ο ετήσιο συνέδριο «Capital Link» στο πλαίσιο του «Invest In Greece Forum», που πραγματοποιείται στη Ν. Υόρκη, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά συνέδρια του κόσμου με 1.300 συμμετέχοντες.
Στο συνέδριο επρόκειτο να μετάσχουν οι εκπρόσωποι και των 4 θεσμών, ωστόσο ακύρωσαν την συμμετοχή τους τόσο η Ντέλια Βελκουλέσκου όπως και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΚΤ, ESM, Κομισιόν).
Παρ’ όλες τις προσπάθειες για να γίνει τηλεφωνική συνομιλία μαζί τους, αυτή δεν κατέστη εφικτή, με σχολιαστές να κάνουν λόγο για “παγωμένο” μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι δανειστές, εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων που τους χωρίζουν από την ελληνική Κυβέρνηση.