Κόκκικη κάρτα έδειξε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς που απουσιάζουν από τα υπουργεία τους σε κρίσιμες ώρες, για να παραβρίσκονται σε δεξιώσεις, αλλά και σε όσους ετοιμάζονται να εξορμήσουν στις παραλίες. Παράλληλα, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα προς τα μέλη της κυβέρνησης που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το πολιτικό μνημόσυνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ έφθασε χθες το πρωί στη Βουλή λίγο μετά τις 9.3Ο, αιφνιδιάζοντας τους οπερατέρ της τηλεόρασης, οι οποίοι ακόμη δεν είχαν βάλει την κάμερα στον ώμο για να πάρουν πλάνα της άφιξης υπουργών και Πρωθυπουργού. Στις 1Ο ακριβώς μπήκε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, φόρεσε τα γυαλιά του και άρχισε να μελετά τους φακέλους με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το ύφος του ήταν βαρύ. Δεν καλημέρισε τους υπουργούς με το γνωστό τυπικό του χαμόγελο και όταν εκείνοι τακτοποιήθηκαν στις καρέκλες τους, πέρασε αμέσως στην επίθεση με έναν τρόπο που δεν τους είχε συνηθίσει έως σήμερα. Πρώτα επέκρινε με δριμύτητα όσους απουσίασαν από το πολιτικό μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, το βράδυ της Κυριακής, στο Μέγαρο Μουσικής. «Οφείλουμε», είπε, «όλοι να σεβόμαστε και να τιμούμε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν απαράδεκτο να απουσιάζουν υπουργοί. Και ενώ κάποιοι είχαν δικαιολογία να απουσιάσουν, έπρεπε να ενημερώσουν εγκαίρως για την απουσία τους. Και αυτό που έγινε αντανακλά και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο οργάνωσε τις εκδηλώσεις. Αυτό που συνέβη ήταν προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου».
Πράγματι, στο πολιτικό μνημόσυνο του εκλιπόντος ηγέτη είχαν απουσιάσει κορυφαίοι υπουργοί, οι περισσότεροι υφυπουργοί και σχεδόν τα δύο τρίτα των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Απουσίαζαν ακόμη γενικοί διευθυντές Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερες από 500 θέσεις άδειες στην κεντρική πλατεία.
Ο κ. Σημίτης όμως έδειχνε αποφασισμένος να «σφίξει τα λουριά στους υπουργούς του», ώστε να περιορίσει την τάση που υπάρχει σε ορισμένους για συχνές δημόσιες εμφανίσεις και λίγη δουλειά. Αποκάλυψε ότι κάνει τηλεφωνικές εφόδους στα υπουργεία και δεν βρίσκει σε κρίσιμες ώρες υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς. «Την περασμένη εβδομάδα έκανα έναν κύκλο τηλεφωνημάτων σε πολλά υπουργεία και διαπίστωσα ότι αρκετοί υπουργοί ήταν απόντες. Μάλιστα σε ένα από τα υπουργεία αυτά έλειπε όλη η πολιτική του ηγεσία», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Να ιεραρχείτε τις υποχρεώσεις σας και να ανταποκρίνεστε με φειδώ στις προσκλήσεις για εκδηλώσεις που έχουν τον χαρακτήρα δημόσιων σχέσεων. Αυτά είναι θέματα δευτερεύοντα και τριτεύοντα. Και εγώ έχω πολλές προσκλήσεις, αλλά σε ελάχιστες εκδηλώσεις παρίσταμαι».
Ο Πρωθυπουργός έβαλε φρένο και στις διακοπές των υπουργών και προειδοποίησε όσους ετοιμάζουν τις βαλίτσες για παρατεταμένη διαμονή στην ύπαιθρο να ξεχάσουν τις παραλίες. «Μια που βρισκόμαστε στο καλοκαίρι, πρέπει να σας πω ότι δεν αλλάζουν οι ρυθμοί λειτουργίας της κυβέρνησης και θα είστε όλοι παρόντες στα υπουργεία σας. Πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί λειτουργίας του κυβερνητικού έργου».
Η ΩΡΑ
Κάποια στιγμή, ο κ. Κ. Σημίτης κοίταξε με νόημα το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου και διαπίστωσε ότι απουσίαζαν ορισμένοι υπουργοί μεταξύ των οποίων ο Άκης Τσοχατζοπουλος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Θεόδωρος Κολιοπάνος (ήταν όλοι δικαιολογημένοι). Έκανε μια μικρή παύση και είπε: «Και με την ευκαιρία να σας πω πως όταν λέμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αρχίζει στις 1Ο, εννοούμε στις 10. Δεν επιτρέπεται κάποιοι να καθυστερούν. Όλοι μαζί συμφωνήσαμε το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει κάθε Παρασκευή. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζετε να μην βάζετε άλλες υποχρεώσεις εκείνη την ημέρα«. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία οι απόντες ήταν δικαιολογημένοι, αλλά η παρατήρησή του αφορά άλλες συνεδριάσεις. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να περιορίσουν τις δαπάνες στα υπουργεία τους και να καταθέσουν στο Πρωθυπουργικό Γραφείο το συντομότερο τον προϋπολογισμό τους έως το τέλος του χρόνου.
Οι υπουργοί και υφυπουργοί βγήκαν κατηφείς από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ένα παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις αυστηρές συστάσεις του Πρωθυπουργού, θυμήθηκε την απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το 1979, όταν κάποιοι υπουργοί τού ζήτησαν άδεια διακοπών: «Όποιος θέλει άδεια, να υποβάλει την παραίτησή του και να κάνει μόνιμες διακοπές», απάντησε ο ιδρυτής της Ν.Δ. και έκλεισε τη συζήτηση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “