Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Δημοσίευμα της “Real News” αναφέρει ότι ο Πολ Τόμσεν ετοιμάζεται να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στο θέμα της Ελλάδας, βλέποντας τον Σόιμπλε να βάζει εμπόδια ώστε να βρεθεί σύντομα κάποια λύση στον απόηχο των δηλώσεών του την περασμένη εβδομάδα.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει θέμα με την εξυπηρέτηση του χρέους της για τα επόμενα 10 χρόνια, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, καθώς και ότι η χώρα “ζει πέρα από τις δυνατότητές της”. Όλα αυτά, την ώρα που ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωνε στο πλευρό της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, αλλά και την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους.
Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν τον Πολ Τόμσεν να περάσει στην αντεπίθεση, καθώς σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ να πάρει μέρος στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΝΤ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Γερμανία καθυστερεί εσκεμμένα το ζήτημα αυτό εξαιτίας (και) των γερμανικών εκλογών το 2017.
«Αυτή τη φορά το ΔΝΤ δεν πρέπει να επιτρέψει στον Σόιμπλε να συνεχίσει τα ίδια», φέρεται να είπε σε συνομιλητή του στην Ουάσινγκτον.
Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να κερδίσει περισσότερο έδαφος και λόγω του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, καθώς στις 20 Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνει τα ηνία των ΗΠΑ. Με αυτό το δεδομένο, το Ταμείο εμφανίζεται ακόμη πιο “επιθετικό” ώστε να τελειώνει οριστικά με το ελληνικό θέμα, καθώς ο Τόμσεν δηλώνει ότι θα επιμείνει σε πλεόνασμα 1,5% το 2019 και το 2020. Σε διαφορετική περίπτωση, θα απαιτήσει ισόποσα μέτρα.
Επικαλούμενο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ «έχει αγριέψει στην διαπραγμάτευση», επιβεβαιώνοντας ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου κρατά πιο σκληρή στάση, ενώ το Ταμείο καταγράφει διαφωνίες ακόμα και ως προς τις θέσεις των άλλων φορέων των δανειστών.